Inreda balkong – tips och råd

Att inreda sin balkong kan vara en rolig och kreativ process, men det kan också vara en utmaning att hitta rätt balans mellan funktionalitet och mysighetskänsla. Hitta inspiration och ta del av våra tips och råd om hur du skapar en praktisk och mysig balkonginredning som passar dina behov. Oavsett om du har en stor eller liten balkong, vill skapa en avkopplande oas eller en social yta hoppas vi kunna ge dig inspiration för din balkonginredning.


Innehåll:

Balkongmöbler

Mysig balkonginredning

Balkongbelysning

Inreda liten balkong

Inreda långsmal balkong

Inreda stor inglasad balkong

Vind- och insynsskydd

Vanliga frågor och svar om att inreda balkong

Balkongmöbler

Balkongmöbler är en viktig del av balkonginredningen och hjälper dig att skapa en trivsam och funktionell yta som passar dina behov. Utgå från balkongens storlek och form när du väljer dina möbler, mindre och hopfällbara möbler passar bättre på en liten balkong medan du på en stor balkong kan välja lite större soffor och bord. Tänk även på att utgå från funktionen du vill åt när du möblerar och inreder balkongen. Ska balkongen användas som matplats eller ska den mer vara en plats för avkoppling. Välj material som tål utomhusbruk och skiftande väderförhållanden. Trämöbler kräver ofta mer underhåll än vad möbler i metall och plast. Har du ont om plats på balkongen kan möbler med integrerad förvaring vara en bra lösning. Välj möbler som passar dig, din stil och dina behov så nyttjar du balkongen på bästa sätt.

Text And Image Section

Mysig balkonginredning

En mysig balkonginredning skapar en avkopplande och trivsam utomhusmiljö. Att göra mysigt på balkongen ökar chansen för att du ska trivas och nyttja balkongen.


Tips för hur du skapar en mysig balkong:

 • Mjuka textilier som kuddar, filtar och balkongmattor gör din balkong mer bekväm och ombonad. Tänk på att välja material som tål utomhusbruk och som är enkla att tvätta.
 • Växter på balkongen kan ge en grön och mer inbjudande känsla. Välj växter som passar för utomhusbruk och som tål vind, sol och regn.
 • Dekorationer som vaser, ljusstakar och skulpturer skapar en personlig och mysig atmosfär. Välj dekorationer som passar din stil och smak.

Balkongbelysning

Balkongbelysning är en viktig del av att inreda balkongen och kan användas för att skapa en mysig och stämningsfull atmosfär när mörkret kommer. Beroende på balkongens storlek och funktion kan olika typer av belysning fungera bättre, allt från taklampor till lyktor och ljusslingor passar fint att inreda med på balkongen. En mysig balkongbelysning sätter sista touchen vid din inredning.


Solcellsbelysning

Solcellsbelysning är ett miljövänligt alternativ och kan vara praktiskt på balkonger där det inte finns tillgång till eluttag. Balkongbelysning med solceller är också enkelt att installera och kräver inga kablar eller andra installationer. Framför allt på sommaren är solceller perfekt som balkongbelysning.


Lyktor och ljusstakar

Att använda sig av ljuslyktor och ljusstakar på balkongen skapar en mysig och lugn atmosfär. Ljuslyktor fungerar också bra som dekoration och kan vara ett enkelt sätt att skapa en stämningsfull balkongmiljö.

Inreda liten balkong

Att inreda en liten balkong behöver inte vara svårt. Det gäller bara att tänka smart och funktionellt när man inreder en liten balkong. Med smarta lösningar kan du skapa en trivsam yta även på en liten balkong.

Text And Image Section

Så inreder du den lilla balkongen:

 1. Små balkongmöbler – Anpassa balkongmöblerna för att passa en liten balkong och små ytor. Cafémöbel set, hopfällbara stolar och bord, pallar som lätt går att flytta på.
 2. Inred på höjden – Använd dig av husväggen i din inredning. På väggen kan du sätta upp krokar där du kan hänga dina möbler när de inte används, eller hänga upp väggkrukor för dina växter. Detta frigör värdefull yta på balkongen och skapar en ombonad och ordnad känsla.
 3. Smart förvaring – Använd dig av korgar och hyllor för att hålla ordning på dina saker på balkongen.
 4. Använd rätt färger – Att använda sig av ljusa färger på både möbler, textiler och mönster kan skapa en illusion av att balkongen är större än den egentligen är. Mjuka kuddar och mattor ger en mer ombonad känsla så hoppa inte över dessa även om du har ont om plats.
 5. Less is more – detta gäller även på balkongen. Försök att undvika övermöblering och allt för mycket dekorationer då det lätt kan göra att ytan känns mindre och ser rörig ut.

Inreda långsmal balkong

Att inreda en långsmal balkong kan lätt bli en utmaning, men med rätt inredning och fina balkongmöbler skapar du utan problem en trevlig och praktisk yta även på en avlång balkong.

Text And Image Section

Inreda avlång balkong:

 1. Skapa zoner - Dela upp balkongen i olika områden, till exempel en sida för umgänge och avslappning och en sida för odling. Detta skapar en tydlig struktur på balkongen och gör det enklare att använda ytan.
 2. Använd höjden – Precis som för den en liten balkong så är det perfekt att använda väggen i inredningen. Häng upp växter på väggarna eller använd hyllor för att skapa extra förvaring. Detta frigör yta på golvet och gör balkongen mer luftig.
 3. Välj möbler som passar – Anpassa valet av balkongmöbler så att de passar för en långsmal balkong och storleken på balkongen. En smal soffa eller stolar med smal rygg är bra val för en avlång balkong. Använd dig av korgar och lådor för att hålla ordning på dina saker.
 4. Skapa djup – Använd dig av speglar eller växter för att skapa en illusion av djup på balkongen. Detta kan göra att balkongen känns större än den egentligen är.
 5. Ljus och färg – Använd ljusa färger och ljussättningar för att skapa en öppen och ljus balkongmiljö. Undvik mörka färger som kan få balkongen att kännas trång och instängd.

Inreda stor inglasad balkong

Att inreda en stor inglasad balkong ger möjligheten att skapa en riktigt trivsam och mångsidig yta. En inglasad balkong har fördelarna att den oftast går att nyttja längre än en balkong som inte är inglasad.


Tips för hur du inreder en inglasad balkong:

 1. Skapa flera olika områden – En stor inglasad balkong kan innehålla flera olika funktionella områden, som en loungedel och matdel. Detta ger möjligheten att använda balkongen för flera olika ändamål och skapa en mångsidig yta.
 2. Välj rätt möbler för din inglasade balkong – Stora och bekväma möbler kan vara en bra investering för en stor inglasad balkong. Satsa på en stor soffa eller loungedel för att skapa en mysig och avslappnad atmosfär.
 3. Inred med växter – Att ha växter på en stor inglasad balkong kan skapa en mysig och avkopplande känsla. Använd växter som passar för inomhusbruk och klarar hög värme.
 4. Ljussättning – Använd dig av belysning för att skapa den perfekta stämningen på balkongen. En taklampa eller lampor på väggarna kan göra balkongen mer inbjudande och ge en mysig känsla på kvällen.
 5. Fokus på detaljer – Detaljer som ljusstakar, kuddar, krukor, plädar och mattor gör balkongen mer personlig och skapar en enhetlig stil.

Vindskydd och insynsskydd för balkong

Ett insynsskydd på balkongen kan ge mer avskildhet och skapa en mer privat utomhusmiljö. Det finns mängder av insynsskydd att välja mellan, allt från spaljéer till persienner och plexiglas.

Text And Image Section

Tips på vind- och insynsskydd

Växter

Växter på balkongen kan fungera som naturligt insynsskydd och samtidigt ge balkongen en grön och ombonad känsla. Tänk på att välja växter för utomhusbruk som tål sol och vind.


Färdiga insynsskydd

Det finns färdiga vind- och insynsskydd som kan monteras på balkongräcket eller på väggen så som spaljéer i bambu och trä och vädertåligt tyg för montering på balkongräcket.


Persienner

Persienner kan fungera som ett effektivt insynsskydd på balkongen. Välj persienner som är anpassade för utomhusbruk och som tål sol, regn och vind.


Gardiner

Gardiner kan ge en mjuk och mysig känsla på balkongen samtidigt som de fungerar som insynsskydd.


Plexiglas

Om du önskar ett mer permanent vindskydd så kan plexiglas vara ett bra alternativ. Plexiglas ger en mer modern känsla till balkongen samtidigt som det ger mer avskildhet.

Vanliga frågor och svar om att inreda balkongen

Det rekommenderas inte att ha inomhusmöbler på en inglasad balkong. Även om balkongen är inglasad så påverkas utrymmet av väderförhållandena och utrymmet blir både varmare och fuktigare än inomhus.

Skapa en mysig balkong genom att använda dig av balkongbelysning och mjuka textilier.

Anpassa möbler och dekorationer efter ytan. Små och hopfällbara balkongmöbler och ljusa färger att föredra på en liten balkong.

Gör balkongen till din egen och anpassa den efter hur du vill nyttja den. Önskar du äta på balkongen så kan bord och stolar vara det du bör satsa på. Önskar du i stället ha balkongen som en lugn avkopplande oas så är det kanske bättre med en soffa på balkongen.