Tvätta altan på rätt sätt

Oavsett om du har designat en trädgård med en altan i trä, betong eller natursten så blir terrassplattor alltid utsatta för väder och vind. Mossa och alger kan snabbt bildas på ytan och måste tas bort så fort som möjligt. Ogräs sätter sig också gärna i springorna mellan plattorna. För att få terrassen att se ny ut igen behöver du rengöra den noggrant med jämna mellanrum. Passa på att tvätta dina markiser samtidigt som du kör rengöringen av altanen för ett ännu snyggare resultat!


Innehåll

När bör man rengöra altanen?

Din altan bör rengöras noggrant åtminstone en gång per år. Då det kommer mer fuktighet i luften på hösten och vintern som gör att både mossa och alger växer snabbar så är den bästa tiden att städa altan på våren. Detta gör ju även att du har en ren och fin altan inför sommaren! Självklart kan du ju tvätta stenplattorna eller trädäcket mer ofta än så, det är ju bara bra och gör att det blir ännu svårare för svår smuts och alger att sätta sig in i materialet i onödan.

Instruktioner: tvätta altanen steg för steg

För att göra arbetet så enkelt som möjligt är det viktigt att förbereda ordentligt med bra verktyg. Då gäller det att ha rätt utrustning och förstå hur du ska hantera just din altan. Saken är ju den att olika typer av material har ju olika behov!


Du behöver:

 • Borste
 • Fogskrapa
 • Fogsand eller stenmjöl (för altanplattor med svår smuts)
 • Ogräsbrännare
 • Högtryckstvätt
 • Städtillbehör såsom såpa och stenrengöring
Text And Image Section

Steg 1: Städa altanen

Innan du påbörjar själva städningen bör altanen förberedas. Ställ alla trädgårdsmöbler, dekorationer och blomlådor åt sidan och sopa sedan området noggrant för att ta bort lös smuts och löv.

Text And Image Section

Steg 2: Rengör kanterna

Näst upp är kanterna på altanen. Du kan rengöra kanterna och springorna med en borste eller en fogskrapa för att få bort ogräset. Du kan också använda en ogräsbrännare för stora uteplatser. En ogräsbrännare som går på gas eller el har en mindre låga för att ta bort oönskade växter, vilket eliminerar behovet av tråkig handrensning. Sopa sedan upp det borttagna ogräset och gör dig av med det, har du en kompost kan du använda dig av denna.

Text And Image Section

Steg 3: Rengör stenplattorna med högtryckstvätt

Nu kan du börja rengöra plattorna. Anslut högtryckstvätten korrekt till vatten och el. För riktigt envisa fläckar och smuts är det bra att använda rengöringsmedel speciellt framtaget för stenplattor såsom stensåpa eller stenrengöring. Viktigt är att rengöringen är skonsam vilket är särskilt viktigt för ytor som kalksten och sandsten. Se till att hålla ett minsta avstånd på 30 centimeter mellan spraymunstycket och terrassen för att inte använda för mycket tryck. Försök att inte rengöra fogarna med högtryckstvätten. Arbeta också alltid med ryggen mot väggen och från hussidan till den öppna sidan. På så sätt undviker du att smuts och smutsigt vatten smutsar ner fasaden eller de ytor som redan är rengjorda eller att husväggen skadas av högtryckstvätten.


Skyddskläder för städning av uteplats

Rejäla skor (tänk gummistövlar eller kängor) och skyddsglasögon är ett måste när du arbetar med en högtryckstvätt så att ögonen inte riskeras att skadas. När du använder kemiska rengöringsmedel bör gummihandskar också användas för att undvika hudirritation.

Steg 4: Ta bort envisa fläckar

Du kan behöva hjälpa till med envisa intorkade fläckar. Använd en mopp eller borste för att arbeta in lite mjuk tvål eller biologiskt nedbrytbart rengöringsmedel i fläcken, häll sedan varmt vatten över den och skrubba igen. Du kan använda absorberande trasor för att suga upp fläcken och resterna. Rostfläckar är också ett vanligt problem på uteplatser. Här bör du använda ett rengöringsmedel från en fackhandel för att vara på den säkra sidan.


Tvätta stenplattor med högtryckstvätt

Det absolut snabbaste och mest effektiva sättet att rengöra stenplattor är med en högtryckstvätt. Det finns flera olika återförsäljare som både säljer och hyr ut högtryckstvättar.

Rengör stenplattor

Även om man kan använda liknande metoder för olika material på altanen är det bra att tänka på vissa saker när du t.ex. rengör stenplattor eller trädäck. För stenplattor finns det exempelvis speciellt framtagna medel som du kan använda dig av såsom stensåpa, stensand och stenrengöring. Dessa medel är särskilt lämpade för att få bort smuts och vita fläckar från stenplattorna. Eftersom att stenplattor är gjorda av tåligt material passar det utmärkt att använda en högtryckstvätt för att rengöra dem. När stenplattorna är torra kan du använda fogsand för att slipa ner dem, detta kan också få bort många av de vita fläckarna från t.ex. kalk.


Ta bort lavar på stenplattor

Lavar, mossa och alger bildas lätt på stenplattor från fuktigheten, speciellt om stenplattorna används nära växter såsom för att omringa en tomatodling eller för att skapa en örtagård. I det fallet kan du använda speciellt framtagna medel för att få bort beläggningen men kom ihåg att vissa stensorter t.ex. kalksten är mer känsliga för starka medel. Även här kan du använda stensåpa och rengöring för att få bort beläggning men var noggrann att höra med leverantören vilket medel du bör använda.

Rengör trädäck

För att tvätta ett trädäck, använd en mild tvålvattenlösning och borsta med en mjuk borste. Tvätta sedan av med rent vatten för att avlägsna alla rester av tvålen. För att skydda träet, använd en trädäckolja eller -fönsterrengöring för att applicera ett lager med skyddsprodukt. Detta kommer också att ge ditt däck en glansig finish. Du kan också rengöra ett trädäck med högtryckstvätt.


Rengör trädäck med ättika

Ättika är både ett naturligt och effektivt sätt att rengöra trädäck med. Det är skonsamt mot träet samtidigt som det är mycket effektivt på att ta bort alger och mögel. Kom ihåg att vara försiktig när du applicerar ättik-blandningen så att den inte hamnar på växter då dessa kan skadas av den höga syrehalten.


Gör såhär:


 1. Blanda en del ättika med en del vatten i en sprayflaska.
 2. Spraya ättikablandningen på smutsiga och fläckade områden.
 3. Låt det verka i ca. 10 minuter.
 4. Skrubba smutsiga områden med en borste eller svamp.
 5. Skölj av med vatten.


Tvätta altan med bikarbonat

Blanda bikarbonat med lite vatten och applicera sedan blandningen på ditt trädäck med hjälp av en svamp eller borste. Låt blandningen verka i några minuter och skölj sedan av med rent vatten.

Vanliga frågor och svar

Nackdelen med högtryckstvättar är att de kan skada altanen om de används med för hårt tryck eller om de används fel. Den bör inte användas med belagda paneler. Istället kan terrassen också rengöras med en borste och rengöringsmedel. Detta kräver lite mer muskelkraft men skyddar materialet.

Träterrasser bör oljas in efter rengöring så att ytan skyddas. Du kan använda en transparent olja för alla träslag och färgade oljor kan fräscha upp träets naturliga färg.

Kemiska rengöringsmedel bör enbart användas om de är avsedda för utomhusbruk och är biologiskt nedbrytbara. Dessutom bör det kontrolleras om det valda rengöringsmedlet också är lämpligt för materialet på altanen. En impregnerad betongplatta reagerar annorlunda än en terrass av trä eller sandsten.

ANNAT INSPIRERANDE INNEHÅLL: