Höstfixa trädgården inför vintern

När vi går mot kallare tider och regn och blåst tilltar alltmer, då är det dags att börja höstfixa trädgården och göra den redo för vintern och nästa säsong. Läs mer för tips och råd om hur du kan höstfixa din trädgård och skydda dina växter under vintern.

Text And Image Section

Förbered trädgården inför vintern

När hösten kommer är det dags att börja förbereda trädgården inför vintern. Det är bra att skydda sina växter så att de överlever vinterns kyla och klarar sig till nästa säsong. Se till att gräsmattan har möjlighet att dräneras under vintermånaderna, så att det inte ligger en massa löv och annat skräp som gör att gräsmattan dör. Löven är perfekta att skydda dina växter med från kylan. Löven hjälper till att hålla jorden varm och skyddar växterna från frosten. Beskär buskar och träd och ta bort äldre grenar. Gör trädgården extra höstfin genom att plantera höstblommor som prydnadskål, krysantemum och ljung.

10 saker du bör fixa i trädgården på hösten

1. Ta hand om gräsmattan och rensa den på löv och skräp.


2. Beskär träd och buskar genom att ta bort äldre och skadade grenar.


3. Täck och förbered växterna med löv som skydd mot frosten.


4. Vattna alla växter ordentligt så att de inte torkar ut innan våren.


5. Gödsla dina växter så att de har gott om näring hela vintern.


6. Plantera höstblommor för färg och liv i trädgården.


7. Rensa, vänd om och förbered komposten för vintern.


8. Ta hand om och täck dina trädgårdsmöbler och grill inför vintern.


9. Gräv upp och förbered din trädgårdsbädd inför nästa säsong.


10. Ta in och rengör alla trädgårdsverktyg.


Gödsla trädgården på hösten

Förutom att höststäda trädgården, är det bra att vattna och gödsla på hösten för att ge dina växter optimala förhållanden inför vintern. Genom att både vattna och gödsla på hösten så säkerställer du att dina växter har tillräckligt med fukt och näring hela vintern, på så sätt orkar de växa sig starka på våren igen. Har du en kompost är det ett av de bästa gödselmedlen du kan använda dig av. Kompost brukar vara rik på näringsämnen och hjälper till att förbättra näringen och strukturen i jorden. Har du inte en kompost går det bra med kogödsel eller hönsgödsel. Att gödsla på hösten är ett enkelt och effektivt sätt att säkerställa näring och hälsa för dina växter året om.


Höstfixa på balkongen

Även balkongen kan behöva höstfixas och tas hand om inför vintern. Har du odlat på balkongen under sommaren så är det dags att ta hand om dina växter och krukor. Har du växter som är känsliga för kyla och frost är det läge att ta in dessa, om du önskar att de lever vidare till nästa utomhussäsong.


Rensa dina krukor på sådant som blommat över och dött och plantera fina höstblommor så som ljung eller prydnadskål i stället.


Flera krukväxter kan övervintra i sina krukor utan problem. Se bara till att linda in kruka och växt i skyddande material och ställ så nära husväggen som möjligt. Det förbättrar förutsättningarna för att krukorna inte ska spricka av kylan eller att rötterna ska förfrysa.


Har du balkongmöbler ståendes på balkongen så är det dags att täcka över dessa eller ta in och ställa i ett förråd. Genom att skydda dina balkongmöbler håller de längre och du kan njuta av dem säsong efter säsong.


Ett bra förarbete i trädgården eller på balkongen på hösten ger dig rätt förutsättningar för att lyckas med dina växter och odlingar under sommarmånaderna.


Vanliga frågor och svar om att höstfixa trädgården

Gödsla gräsmattan en sista gång på sensommaren.

På hösten är det bra att ta hand om trädgården genom att kratta och rensa bort löv, täcka blommor och växter samt beskära buskar och träd.

Kompost är perfekt att lägga ut på hösten som extra näring till dina växter och blommor under vintermånaderna.

ANNAT INSPIRERANDE INNEHÅLL