Spackla hål i vägg

Att spackla hål eller andra ojämnheter i väggar är en vanlig uppgift som många ställs inför förr eller senare. Att spackla igen ett hål behöver inte vara så komplicerat som det kan låta. Med rätt material, verktyg och teknik kan du enkelt få väggarna att se ut som nya igen.


Läs vår steg för steg guide hur du ska göra för att spackla små hål och andra ojämnheter på dina väggar.

Spackel

Det finns många olika typer av spackel att välja på i butikerna. Det som är viktigt att tänka på är vilket material väggen har för att spacklet ska fästa ordentligt. Ifall väggen är i trä ska du använda ett spackel som kallas snickerispackel. Är väggen i slät betong, gips, tapet eller redan målad ska du i stället använda väggspackel, även kallat lätthandsspackel.

Är du osäker på vilket material din vägg har så kan du alltid ta en bild och visa upp för personalen i butiken eller fråga en målare för att vara säker på att du väljer rätt sorts spackel för dina behov.


Den absolut vanligaste typen av spackel är lätthandsspackel eller medium. Denna form av spackel fäster på de flesta material och har en bra täckningsförmåga och yta när du spacklat klart. Ska du spackla ett hål som är djupare än 1 cm kan du behöva använda ett väggspackel som kallas för Grov. Det är ett grövre spackel med grövre täckningsförmåga och en grövre yta.

Filler och latexfog

Filler är en form av spackel som både går att köpa som pulver, som du själv blandar ut med vatten, eller färdigblandat direkt på burk. Filler används ofta då du har enklare eller mindre skador på dina väggar t.ex hål från tavlor eller rispor. Det är viktigt att komma ihåg att filler kan spricka ifall du lägger ett för tjockt lager av det.


Latexfog är en massa som ofta används för att släta ut eller täta glipor mellan vägg och list. I vissa fall kan fog även användas för att fylla ett hål från en liten plugg som har tagits ut ur väggen. Det är viktigt att köpa en fogmassa som är övermålningsbar ifall du tänker måla över ytan med väggfärg efteråt.


Spackelspadar

Spackelspadar finns i olika storlekar, vinklar och med olika typer av handtag. De enklaste spackelspadarna har ofta ett trähandtag och de lite proffsigare har gummi eller plasthandtag. Om du bara ska spackla vid ett tillfälle behöver du inte investera stora pengar i den proffsigare varianten, det är endast för att greppet ska vara bekvämt. Det är bra att tvätta dina spackelspadar ifall de är helt nya från butik, detta för att få bort ludd eller damm som kan göra repor i ditt spackel när du använder dem.


Japanspackel

Ifall du vill ha en liten spackelspade eller en mer flexibel sådan så ska du använda dig utav en Japanspackel. Japanspacklar brukar oftast användas när du ska spackla igen glipor eller mindre hål på fönster, lister eller andra detaljer där en bred spackelspade inte får plats.

Förberedelser inför väggspackling

Det är viktigt att förbereda ytan som ska spacklas och se till att den är fri från smuts, damm, fett och annat löst material. Spacklet kommer inte att fästa korrekt ifall ytan inte är tillräckligt ren. Du kan med fördel använda en sopborste och borsta av väggarna innan du börjar med väggspacklingen. När väggen är borstad tar du fram en fuktig trasa och torkar av väggarna för att dammet verkligen ska försvinna. Låt väggarna torka helt innan du börjar att spackla dem.

Så spacklar du hål i väggen

Text And Image Section

För att spackla ett hål i väggen så behöver du två spackelspadar, en som du har spacklet på och en som du slätar ut spacklet med. Spacklet har en tendens att rinna av ifall du inte håller spackelspaden plant. Applicera rikligt med spackel över hålet och 5 cm runt om. Skrapa försiktigt av ytan med spackelspaden så att spacklet i hålet stannar kvar men att övrigt spackel tas bort. Låt spacklet torka i 7-12 timmar och lägg ett nytt lager med spackel över den gamla på samma sätt som tidigare.


Det är viktigt att alltid spackla hål i två eller flera omgångar för att inte riskera att spacklet spricker vid för tjock applicering.

Så spacklar du sprickor i väggen

Börja med att ta en kniv och skrapa i sprickan för att få bort lösa delar. När alla lösa delar är borta och ytan är ren kan du börja med att fylla sprickan med ett lager spackel. Om du har en tjock spricka kan du även vara tvungen att sätta fast en pappersremsa över sprickan för att den inte ska komma tillbaka i framtiden. När sprickan är spacklad så låter du spacklet torka ordentligt i 7-8 timmar och därefter lägger du på ett lager spackel till.

Spackla tapetskarvar

Har du överlappad tapet som du har bestämt dig för att måla över eller vill du sätta upp en ny tapet? Oavsett vad du ska med väggen så måste du ta bort överlappningen på rätt sätt.


Börja med att ta en brytbladskniv eller en skarvkniv och skär bort överlappningen på tapetskarvarna. Det är viktigt att inget sticker upp ovanför den övriga väggen eftersom vi vill ha en jämn yta i slutet. När tapetskarvarna är borttagna kan du med fördel slipa av ytan med ett sandpapper för att vara säker på att allt löst material är borttaget. När tapetskarvarna är avslipade lägger du på ett lager med väggspackel Medium på alla skarvar och drar av överflödigt spackel. Låt spacklet torka i 5-7 timmar innan du lägger på ett sista lager med spackel över tapetskarvarna.


Vanliga frågor och svar

Spackel ska alltid torka tills det torrt rakt igenom. För väggspackel ligger torktiden oftast på 7-12 timmar. Torktiden kan dock variera beroende på vilken sorts spackel du använder dig av och hur tjockt lager spackel du har applicerat.

En burk med 10 liter spackel kostar mellan 200 - 1200 kronor beroende på vilken kvalité och typ av spackel det är.

Ja du kan spackla på trä, men du kan inte använda vanligt väggspackel. Det finns specifika träspackel eller snickerispackel som du ska använda dig utav när du spacklar på trä. Ett snickerispackel är ett finare spackel som är lite lösare och har en bättre vidhäftningsförmåga än vanligt väggspackel.

Flyttar du från en hyresrätt är det stor sannolikhet att du måste återställa lägenheten till det skick som det var vid inflyttningen. Tala med din hyresvärd eller läs igenom hyreskontraktet för att slippa eventuella straffavgifter.

I de allra flesta fall räcker det med att du spacklar 2 lager spackel för att täcka hål, skarvar, sprickor eller strukturer på väggen under. Det förekommer fall där det krävs 3-4 lager av spackel men det är bara om ytan under är väldigt ojämn eller om hålet är extra djupt.

Det beror på hur mycket du behöver spackla igen. Ifall du ska spackla några hål i väggen räcker det att köpa en tub med spackel eller en hink på 3 liter. Om du ska spackla till ojämnheter eller bredspackla väggar kommer du att behöva minst 10 liter spackel. Om du är osäker på hur mycket spackel du behöver kan du alltid fråga personalen i den butiken där du köper ditt spackel.

ANNAT INSPIRERANDE INNEHÅLL