Guide till matoljor: rätt matfett till rätt maträtt!
Matfett och matolja är en av kökets allra viktigaste basvaror. De flesta känner till de olika typer av fett som vi använder i stekpannan – margarin, smör, rapsolja eller till och med kokosolja. Men vilka oljor fungerar bäst till olika maträtter? Vilken är den bästa oljan att fritera i? Vilken passar bäst när du lagar kött?
Genom att följa vår guide kan du snabbt avgöra vilken typ av matfett eller matolja som fungerar bäst till just dina ändamål.
Hoppa till:
- Avokadoolja
- Druvkärnolja
- Ghee
- Jordnötsolja
- Linfröolja
- Smör
- Margarin
- Kokosolja
- Olivolja
- Pumpafröolja
- Senapsolja
- Sesamolja
- Solrosolja
- Sojaolja
- Valnötsolja
- MCT-olja
Mättat eller omättat fett?
Vad är egentligen skillnaden mellan mättade och omättade fetter? Skillnaden ligger i de antalet bindningar som finns i fettsyrekedjan. Mättade fetter saknar dubbelbindningar mellan de enskilda kolatomerna medan i omättade fetter finns minst en dubbelbindning. Rekommendationen från Livsmedelsverket är att man ska försöka äta mer omättade fetter samtidigt som man minskar på sitt intag av mättade fetter då detta leder till en mer hälsosam kost.
Fast eller flytande matfett?
Mättade fetter brukar även vara fasta vid rumstemperatur och oftast kommer de från animaliska källor. Omättade fetter, däremot, är vanligtvis flytande och kommer från växtriket. Beroende vad du tänker laga eller använda din matolja till så kan det vara så att ett fast eller flytande matfett passar bäst till just din rätt. Läs vidare i vår guide nedan för att hitta rätt matfett till din rätt!
Raffinerad olja eller oraffinerad
Raffinering är en process som tar bort eventuella oönskade ämnen ur matoljan. Detta ger den en bättre smak än icke-raffinerade oljor. Det betyder dock också att oljan har en högre koncentration av fria fettsyror, vilket kan öka mängden kolesterol i kroppen. Oraffinerad olja har även en lägre rökpunkt än raffinerad olja och kan lättare bli dålig. Icke-raffinerade oljor anses vara hälsosammare än raffinerade oljor eftersom de innehåller mindre kolesterol och fria fettsyror. Det betyder att de kan användas i matlagning, stekning och till och med för att göra salladsdressing. Oraffinerad olja är inte lämplig för stekning eller fritering av mat eftersom den har en lägre rökpunkt än raffinerad olja.
Kallpressad eller varmpressad olja?
Vare sig en olja är varmpressad eller kallpressad syftar på hur den är utvunnen. Vissa butiker eller siter använder även termen ”cold pressed raw oil” eller ”unheated/unprocessed”. Termen "kallpressad" hänvisar till den fysiska processen att extrahera oljan från källmaterialet (t.ex. oliver, frön). Varmpressade oljor är helt enkelt kallpressade oljor som har värmts upp till rätt temperatur för att frigöra naturliga flyktiga komponenter, såsom fytokemikalier och vitaminer.
När det kommer till matlagning är både kallpressade och varmpressade oljor lämpliga för tillagning på låg värme på grund av deras stabilitet i rumstemperatur. Kallpressad rå eller ouppvärmd/obearbetad olja kan värmas till en något högre temperatur på grund av den bristande nedbrytningen som sker under bearbetningen. När du lagar mat med antingen kall eller varmpressad olja är det viktigt att inte överhetta oljan då detta kan skada den.
Avokadoolja
Kallpressad avokadoolja härstammar från Sydamerika är en av de hälsosammaste matoljorna i världen. Oljan framhäver ofta de naturliga aromerna i råvaror, med sin rika och mjuka smak. Passar lika bra såväl till kött och grönsaker som fisk och skaldjur, det vill säga både kalla och varma rätter. Använd den i dressingar, marinader, doppa i bröd eller låt den ringla över salladen.
Smakprofil: Rik och mjuk
Rykpunkt: 259C (kallpressad), 279C (varmpressad)
Passar bäst till: Dressing, marinad och i sallad
Druvkärnolja
Den här oljan tillverkas av de druvkärnor som blivit kvarlämnade efter vintillverkning. Beskrivs ofta med en lätt nötsmak och passar väldigt bra i kalla såser eller i bakverk – exempelvis pannkakor eller våfflor.
Smakprofil: Nötig
Rykpunkt: 216C
Passar bäst till: Bakverk
Jordnötsolja
Föga förvånande utvinns denna nötiga olja från jordnötter. Jordnötsolja är en av de vanligaste vegetabiliska oljorna och beskrivs som nästan doftlös. Speciellt populär är oljan i Frankrike, där den används i exempelvis majonnäs eller margarin. Tål höga temperaturer och lämpar sig därför bra som exempelvis frityrolja.
Smakprofil: Kraftigt nötig
Rykpunkt: 160C (kallpressad), 235C (varmpressad)
Passar bäst till: Frityr och i dressing
Ghee
Denna olja är främst en mejeriprodukt som består av rent smörfett. Den kallas till och med ofta helt enkelt för skirat smör eller klarifierat smör. Den framställs genom att råvaran långsamt smälts ner och vätskan helt enkelt kokas bort. Den kvarvarande oljan är väldigt rik på protein- och mjölksocker. Används ofta i afghansk, pakistansk och nordindisk matlagning och lämpar sig mycket väl för kraftig uppvärmning, exempelvis frityr.
Smakprofil: Som smör men med nötiga toner
Rykpunkt: 250C
Passar bäst till: Indiska, afghanska och pakistanska rätter. Går även bra att fritera i
Kokosolja
Kokosolja är en produkt som består till stor del av mättat fett. Oljan smälter vid 25 grader och kan användas till stekning – men passa dig så du inte använder för hög värme och råkar överhetta oljan. För då kan det ryka ordentligt! Oljan har även gott om andra användningsområden. Exempelvis hudkräm eller till och med som badolja!
Smakprofil: Tydlig smak av kokos om du inte väljer kokosolja med neutral smak
Rykpunkt: 175C (kallpressad), 235 (varmpressad)
Passar bäst till: Bakning, asiatiska rätter, lätt stekning, till hudvård
Linfröolja
Den här oljan pressas från linfrön och innehåller rikligt med Omega 3, betydligt mer så än andra oljor. Smaken beskrivs bäst som mild, med något bitsk eftersmak. Linfröolja har många användningsområden, men är också mycket känslig för värme. Undvik därför att steka eller fritera med den – tillsätt istället i exempelvis dressingar och smoothies.
Smakprofil: Mild med något bitsk eftersmak
Rykpunkt: 107C
Passar bäst till: Dressingar och smoothies
Smör
Behöver väl egentligen ingen större presentation – ett gott smör kan göra under för matlagningen, och bidrar ofta starkt till smak, färg och konsistens på maten.
Smakprofil: Krämig, svag sötma och en viss sälta
Rykpunkt: 177C
Passar bäst till: Bröd, bakverk, stekning – det mesta helt enkelt!
Margarin
Margarin är ett matfett som vanligen baseras på härdad vegetabilisk olja. Den finns i olika konsistenser, både fast och flytande. Gemensamt för båda dessa varianter vid matlagning är att de kan hettas upp till högre temperaturer än smör, vilket gör att den lämpar sig utmärkt vid exempelvis stekning eller bakning.
Smakprofil: Smörlik
Rykpunkt: 210-221C
Passar bäst till: Stekning
Olivolja
Ett klassiskt matfett som framställs ur frukterna från olivträdet. Det finns många faktorer vad gäller framställning av olivoljan. Den bättre oljan är kallpressad, vilket är en kemikaliefri process som används för att producera högkvalitativ olja. Passar utmärkt till både kall och varm matlagning. Även om det kan verka svårt att tro så är faktiskt olivolja det vegetabiliska fett som har högst andel enkelomättade fettsyror bland de vanligaste matfetterna.
Smakprofil: Fruktig och kryddig
Max. temperatur: 191C (extra virgin), 216C (varmpressad)
Passar bäst till: Dressing, marinad, stekning, röror
Pumpafröolja
Genom att pressa oljan ur rostade pumpafrön utvinns pumpafröolja – en olja som är rik på omättade fettsyror, antioxidanter, aminosyra och tryptofan. Oljan är alltså bra för hjärtat och förbättrar det mentala välmåendet. Oljan används främst som smaksättare och lämpar sig inte för stekning eller fritering. Den har en intensiv och bitter nötsmak och lämpar sig utmärkt för exempelvis salladsdressing – pröva att blanda med äppelvinäger!
Smakprofil: Intensiv och bitter nötsmak
Rykpunkt: 160C
Passar bäst till: Dressing
Senapsolja
Tillverkningen av senapsolja sker vid pressning av senapsfrön. Ofta används den som ett alternativ till solrosolja eller för att förbereda olika rätter. Använd i sallader, eller använd som tillsats när du ska pickla grönsaker.
Smakprofil: Lätt kryddig med en mild ton av senapfrö
Rykpunkt: 249C
Passar bäst till: Dressing, picklade grönsaker
Sesamolja
Här har vi en aromatisk vegetabilisk olja! Den passar inte att steka i eftersom den bränns mycket lätt. Sesamoljan används som smaksättare, främst för olika asiatiska maträtter, och ger en smak som påminner om rostade nötter. Själva oljan utvinns ur sesamfrön som kan vara naturella eller rostade.
Smakprofil: Kraftigt nötig och aromatisk med viss sötma
Rykpunkt: 232C (halvraffinerad), 177C (kallpressad)
Passar bäst till: Asiatiska rätter och dressing
Solrosolja
Denna olja har en nästan bärnstensliknande färg och tillverkas på flera vis. Antingen genom att kallpressas eller varmpressas, eller extraheras på kemisk väg. Den varmpressade funkar allra bäst att steka i, men den kallpressade innehåller flest näringsämnen. Och funkar desto bättre till såser som majonnäs, salsa eller varför inte aioli!
Smakprofil: Mild och neutral
Rykpunkt: 107C (kallpressad), 232C (varmpressad)
Passar bäst till: Såser
Sojaolja
Här har vi en fet olja. Utvunnen ur sojabönan, vilken räknas som en kulturväxt i stora delar av världen. Brungul eller ljusgul till färgen. Inte optimal för att använda vid hård stekning, men är däremot perfekt att fritera i – oljan ryker nämligen inte.
Smakprofil: Mild men aromatisk
Rykpunkt: 177C (halvraffinerad), 160C (kallpressad), 232C (varmpressad)
Passar bäst till: Fritering
Valnötsolja
Från valnötskärnor utvinner vi denna olja, som med sin höga halt av omega 3 räknas som väldigt nyttig. Själva smaken är distinkt och besk, vilket givetvis påminner om just valnöt. Bryter av väl mot till exempel sötma. Främst bör denna olja användas i såser och dressingar, men med fördel även i sallader, soppar och i marinader. Kött, fisk och grönsaker får då en intressant valnötskaraktär!
Smakprofil: Besk
Rykpunkt: 204C (halvraffinerad), kallpressad (160C)
Passar bäst till: Såser, dressing och marinader
MCT-olja
MCT står för Medium-Chain Triglycerides, vilket egentligen betyder ”medellånga mättade fettsyror”, det vill säga fettsyror som snabbt tas upp av kroppen. Den rekommenderas inte för stekning utan används snarare som ett slags kosttillskott, för att ge kroppen snabb energi utan att blocksocker och insulin påverkas. Oljan passar utmärkt till sallader, pastarätter och olika typer av drinkar.
Smakprofil: Smak och doftlös
Rykpunkt: 160C
Passar bäst till: Som kosttillskott i sallader, pastarätter och drinkar
Vilken olja ska man välja?
Du behöver inte ha 5 olika oljor hemma! Det optimala är kanske att variera genom att använda till exempel en olivolja eller en rapsolja som din basolja och även ha en valnötsolja eller sesamolja till hands för rätter som behöver lite extra smaksättning. Det viktigaste är att förvara dem på en mörk, sval och torr plats.
Oljor och omega-3 fetter
Ingen olja till hands? Det dagliga behovet av omega-3 fetter kan tillhandahållas av en rätt gjord av fet fisk (lax, sardiner, makrill, etc.) eller av en liten näve valnötter, hasselnötter eller linfrön.