Rengöra utemöbler och sommarmöbler

Att ta hand om och rengöra utemöbler är en hushållsuppgift som bör göras varje år, oavsett vilket material utemöbeln består av. Om du vill att dina trädgårdsmöbler eller sommarmöbler ska vara hållbara och stå emot regn och rusk är det viktigt att du tar hand om dem på rätt sätt.


Tvätt och rengöring av utemöbler

Att tvätta utemöbler bör göras då och då för att få bort smuts och hålla mögelsporer borta. Att tvätta en utomhusmöbel med högtryckstvätt är ingen bra idé, se till att du använder skonsamma rengöringsmedel och en tvättsvamp. Om du har en utomhusmöbel i trä är det viktigt att du inte använder för mycket vatten på trärena ytor då det kan sugas in i virket.


Rengöra plastmöbler

Det skiljer sig en del att rengöra plastmöbler jämfört med trämöbler. Ett effektivt husmorsknep är att använda 1 dl ättika 12%, 2 dl vatten och en tvättsvamp för att bli av med ingrott smuts och mögelsporer. När utemöblerna är tvättade kan du välja att smörja in dem med bivax för att skydda ytan. Det går även att göra rent plastmöbler med sköljmedel som i vanliga fall används för att mjukgöra tvättade kläder. Att smörja in plastmöbler med sköljmedel tar bort risken för att du får små stötar när du tar tag i möblerna.


När du tar hand om och rengör utemöbler så håller dem länge, i vissa fall kan de även gå i arv. Varför köpa nytt när du på ett par timmar kan återställa dem till nyskick. Tänk på miljön och köp inte nya bara för att de gamla trädgårdsmöblerna har lite smuts eller behöver målas om.

Text And Image Section

Olja utemöbler

När du har tvättat rent och låtit trädgårdsmöblerna torka, kan det vara bra att olja in dem. Att olja in trädgårdsmöbler regelbundet gör att dem behåller sitt utseende och får en ökad livslängd. Oljan ser till att möblerna inte torkar ut och spricker av allt solljus som de utsätts för.


Olja in utemöbler steg för steg:

Verktyg: Filt eller golvpapper, såpa, vatten, hink, tvättsvamp, sandpapper (120), borste, träolja, pensel, kökshandduk, plastpåse.


 1. Ta fram en filt eller lite golvpapper för att skydda underliggande yta när du arbetar.
 2. Tvätta trädgårdsmöblerna noga med såpa och vatten för att få bort all smuts.
 3. Slipa möblerna med sandpapper för att rugga upp ytan så att oljan tränger in ordentligt.
 4. Borsta av slipdammet noga när du är klar med slipningen.
 5. Välj en bra träolja och börja med att olja in trädgårdsmöblerna uppifrån och ner. Du kan använda dig av en pensel, blomspruta, svamp eller trasa när du applicerar träoljan.
 6. När oljan är applicerad är det bra att torka av ytan med en kökshandduk för att oljan inte ska bli ett tjockt lager. Det viktiga är att oljan mättar träfibrerna och att det inte bildar en tjock hinna utanpå.
 7. När du är klar och har oljat in utemöblerna så ska du dränka handduken med vatten och slänga den i en plastpåse. Vissa träoljor är självantändliga och ska hanteras med försiktighet.

Laga möbler som är trasiga

När det saknas en bit trä eller när gångjärnen är rostiga kan det vara bra att ge dem lite kärlek. Om du har en trädgårdsmöbel som har stått ute eller om du råkar ta sönder något, kan du givetvis använda snickerispackel eller byta ut en bit trä. Försök att använda dig av samma teknik som resten av möbeln är ihopsatt med. Sitter den ihop med spikar, skruvar, lim eller bultar? Om du skruvar fast en bit trä och inte vill att skruven ska synas så kan du klicka i lite latexfog eller spackel för att dölja skruven. Glöm inte att du även måste måla över det du har fyllt i. Om du måste byta bultar kan det vara bra att borra ut bulten ifall den inte lossnar när du vrider på den.


Måla utemöbler i trä

Om utemöblerna har stått i ett par år är det vanligt att färgen har tagit skada av solljus och temperaturskillnader. Då kan det vara hög tid att du målar om dina utemöbler.


Måla inte om möblerna om det är strålande solsken och varmare än 25 grader eller om det är fuktigt i luften. Försök att stå i skuggan eller gör jobbet medan det är molnigt för att inte påverka färgens torktid.

Text And Image Section

Måla obehandlade utemöbler steg för steg:

Verktyg: Tvättsvamp, hink, såpa, vatten, sandpapper (120), borste, 3 penslar, grundolja, grundfärg, fönsterfärg.


 1. Tvätta utemöbeln med såpa och vatten.
 2. När möblerna är torra ska du slipa av ytan med ett fint sandpapper.
 3. Borsta av slipdammet som blir efter slipningen.
 4. Olja in utemöblerna med grundolja för att minska risken för sprickor.
 5. När oljan har torkat så penslar du på ett lager med grundfärg för fönster eller utemöbler. Se till att du kommer in i alla glipor och måla även på undersidan.
 6. Måla två lager av fönsterfärg eller annan utomhusfärg för att få ett riktigt bra resultat.


Måla om utemöbler steg för steg:

Verktyg: Tvättsvamp, hink, såpa, vatten, sandpapper (120), stålborste, borste, 2 penslar, grundfärg, fönsterfärg.


 1. Tvätta utemöblerna med alg och mögeltvätt med en svamp.
 2. Skrapa eller slipa bort allt som sitter löst och för att rugga upp ytan av färg.
 3. Borsta av allt smuts efter slipningen och skrapningen med borsten.
 4. Grundmåla utemöblerna och se till att du får in färg i alla glipor.
 5. Måla två lager av fönsterfärg eller annan utomhusfärg.

Förvara utemöbler på vintern

Att förbereda utomhusmöbler inför vintern är en typisk höstuppgift. Det är viktigt att täcka utemöblerna från kyla, snö eller hårda vindar. Se till att du har en presenning eller någon annan robust filt som du kan linda in och täcka möblerna med. När du har täckt utemöblerna är det viktigt att presenningen sitter fast och kan stå emot vindar och hårt väder. Linda spännband eller rep runt hela paketet för att vara säker på att det sitter kvar tills i vår. Det går att köpa färdiga möbelskydd eller överdrag som är både vind och vattentäta. Har du plats att förvara möblerna inomhus under vintern är det optimalt. Då minskar du risken för att möblerna blir fuktiga och börjar att få mögelsporer.


Ta fram utemöbler

På våren är det dags att täcka av och ta fram utemöblerna för säsongen. Täck av solsängarna eller matgruppen och tvätta av möbelskyddet från smuts. Se till att du låter det torka helt innan du viker ihop det igen. En fråga som ofta ställs är “när ska man ta fram utemöblerna?”, förr gjordes det samtidigt som du ställer om klockan till sommartid. Numera kan du ta fram dina trädgårdsmöbler när du vill sitta utomhus och njuta av första vårsolen.


Vanliga frågor om utemöbler

Använd en träolja som är avsedd för ädelträ eller furu beroende på vilket träslag utemöblerna är i.

Utomhusmöbler ska målas med fönsterfärg eller en annan färg som är avsedd för utemöbler.

Använd 1 dl ättika 12%, 2 dl vatten och en tvättsvamp för att bli av med ingrott smuts och mögelsporer. Om det inte fungerar kan du öka mängden ättika men var försiktig så att du inte skadar plasten då ättika innehåller syra.