Hantera och förvara färska kryddor

Visste du att man genom att förvara färska kryddor på rätt sätt kan påverka deras smak, doft och näringsvärde? Färska örter som basilika, koriander, dill och persilja kan förvandla en enkel måltid till en smakrik upplevelse. Hur ser man till att de håller sig fräscha längre på bästa sätt?

Förvara färska kryddor i kylskåpet

För många örter är kylskåpet den bästa platsen för förvaring, där de kan hålla sig fräscha i upp till en vecka. Ett optimalt sätt att förvara dem på är med en fuktig bit hushållspapper som du lindar runt örterna innan du lägger dem i kylskåpet.


Det är dock värt att känna till att olika örter kräver olika temperaturer för optimal hållbarhet. Örter som körvel, koriander, vattenkrasse, dill, gräslök och persilja mår bäst av att förvaras vid en temperatur på +2 till +5 °C. Basilika, däremot, trivs bäst i rumstemperatur, långt ifrån kylskåpets kalla klimat.


Gör örtolja av färska kryddor

En spännande metod för att bevara örternas essens är att skapa örtolja. Detta görs genom att först hacka örterna för att frigöra deras smaker och sedan blanda dem med olja. För en intensivare smak kan örterna pressas för att extrahera saften innan de blandas med oljan. Denna process kräver en större mängd örter, men resultatet är en aromatisk olja som kan lyfta nästan vilken maträtt som helst.

Frysa in örter i kuber med olivolja

Ett annat effektivt sätt att förvara färska kryddor är att frysa in dem i kuber med olivolja. Denna metod är särskilt användbar för örter som basilika, rosmarin, timjan och oregano. Genom att finhacka örterna, placera dem i iskubsformar och toppa dem med olivolja, skapas små smakförstärkare som enkelt kan tillsättas i stekpannan eller grytan under matlagningen.

Frysa in örter i lufttät påse

Det går givetvis bra att bara frysa in örter i en lufttät påse – det är en enkel och praktisk metod som förlänger deras hållbarhet. Efter att ha sköljt och torkat örterna noggrant, så kan de läggas i en lufttät påse och förvaras i frysen. Denna metod passar utmärkt för örter som används i mindre kvantiteter, eftersom det gör det möjligt att ta fram och använda precis den mängd som behövs.

Torka örter

Torkning är en traditionell metod för att förvara örter och är särskilt lämplig för örter med låg fuktighet, såsom oregano, timjan, rosmarin, salvia, mynta, dragon och citronmeliss. Örterna kan torkas genom att spridas ut på en torr, varm och mörk plats eller genom att hängas upp i små buketter. När örterna är helt torra kan de förvaras i mörka, lufttäta burkar för att behålla både smak och doft.

ANNAT INSPIRERANDE INNEHÅLL