Påskmat – påskbord & påskgodis

Sill, köttbullar och lax – vem hinner inte längta efter dessa goda rätter månader efter julfirandet är över! Hos oss hittar du allt från det svenska påskbordets uppskattade klassiker till nya spännande favoriter. Läs vidare för att se våra bästa tips kring påskdukning, självklara (och några nyare) rätter till påskbordet och tips för hur du gör äggmålningen extra kul med barnen.

Text And Image Section

Fira påsk med Deluxe

Ta påskfirandet till nya höjder med våra lyxiga Deluxe-produkter. Ta en titt på vårt noga utvalda sortiment för påskens alla läckerheter. Hitta allt från söta macarons, vaktelägg och salami med pistagenötter till tryffelmajonnäs och Blue Stilton®-ost. Imponera med dina matlagningskunskaper i påsk och njut av en lyxigare påsk med Deluxe!

Text And Image Section

Påskgodis från Favorina

Hitta dina påskfavoriter hos Lidl. Upptäck vårt unika säsongsbetonade påskgodis som tar påsken till nya höjder. Fyll påskäggen med mängder av chokladfigurer och annat gott från Favorina för en äggstra god påsk! Missa inte heller smarriga gåbort-presenter i form av chokladkaniner, marsipanfigurer och fina praliner.

Påskdukning

Passa på att ta in naturen på bordet när du dukar upp till påsk! Allt från påskliljor, pärlhyacinter till rosa tulpaner kan verkligen lysa upp bordet. Satsa även på gula toner och detaljer för en känsla av vår. Här kommer några av våra bästa tips:


1. Vårblommor och växter: påskris med målade fjädrar, påskliljor och andra vårblommor är ett måste till dekorationen.


2. Duk: satsa på en duk i en pigg och glad färg – tänk pastell eller gult.


3. Namnskyltar i form av målade ägg: måla ägg och skriv gästens namn ovanpå. Snyggt, praktiskt och framför allt påskigt!


4. Fler målade ägg: använd målade ägg i olika färger och lägg ut dem på lite olika fantasifulla sätt på bordet. Blanda även in lite chokladägg i mixen för att få med ägg i olika storlekar.

6 tips på mat till påskbordet

Vad ingår i påskbordet? Bland våra recept hittar du flertalet olika idéer på traditionell påskmat såväl som moderna twists. Låt dig inspireras av allt från äggrätter till sill och lamm. Här nedan har vi listat 6 av våra favoriter bland självklara måsten till påskbuffén.

Text And Image Section

1. Skärgårdssill

En klassiker till många svenska högtider som blir desto godare när den är hemmagjord. Blanda kräftstjärtar, löksill, crème fraiche, rödlök och gräslök enligt detta härliga recept och servera på påskbordet på en rostad bit baguette. Avsluta med en klick stenbitsrom för en lite lyxig känsla.


Hitta vårt recept på skärgårdssill här.

Text And Image Section

2. Gravad strömming på rågbröd

En lätt saltad och syrlig strömming som passar utmärkt som förrätt. Örtsåsen till strömmingen görs på bl.a. spenat, gräddfil, majonnäs, dijonsenap och kryddor. Serveras på en bit rågbröd tillsammans med potatis.


Hitta vårt recept på gravad strömming här.

Text And Image Section

3. Lax, paj eller laxpaj?

Lax är då ändå ett måste till påskbordet. Och paj i sig är inte heller helt ovanligt – så varför inte kombinera dem? Denna oemotståndliga laxpaj är gjord med lax, rucola, purjolök och dill och toppas med ost. Testa att använda koggost från Stafva Mejeri för en spännande twist.


Hitta vårt recept på laxpaj här.

Text And Image Section

4. Lammstek

En dos tålamod – och alternativt en stödmacka – kan behövas, för lammstek till påsk måste få ta sin lilla tid. Men det är värt all väntan för en perfekt påskmiddag.


Hitta vårt recept på lammstek här.

Text And Image Section

5. Påsktårta

Den här rikliga påsktårtan med choklad och apelsin fixar du på under en timme. Svår att motstå men desto enklare att tillaga!


Hitta vårt recept på påsktårta här.

Text And Image Section

6. Påskdonuts

Ett enkelt och perfekt litet påskgodis till barnen. Servera en skopa glass ovanpå en donut och dekorera med vispgrädde och små godisägg i olika färger och storlekar.


Hitta vårt recept på påskdonuts här.

Påskmatens historia

Inget påskbord är komplett utan sill och lax – men så har det inte alltid varit. Sill blev en hit som festmat först under 1800-talet och för laxen dröjde det ännu längre. Även om båda fiskarna är självklarheter idag så väckte det blandade känslor ända fram till 70-talet. Det sågs helt enkelt som fattigmat, ingenting man skulle ha på en storslagen påskbuffé.


Att vi äter lammstek är inlånat från den judiska påskhögtiden och berättelsen om judarnas uttåg ur Egypten. Offerlammet blev där en symbol för att ta bort världens synder och som ett beskydd från dödsängeln. Dramatiskt värre och kanske ingenting du vanligtvis tänker på under en påsklunch!

Under kristendomens fyrtio dagars långa påskfasta var det förbjudet att äta ägg. Samtidigt är våren den tid på året då hönör lägger flest ägg vilket betyder att det fanns stora mängder att äta när fastan väl var över. Ägget har även fått en symbolisk betydelse för liv och Jesu uppståndelse på just påskdagen.

Traditionell påskmat i Svergie består ofta av ägghalvor, lax, sill, lamm och köttbullar vilket är väldigt lik den mat man äter till jul.

Påskmat och julmat är väldigt lika varandra. Den stora skillnaden mellan maten på påsken och julen är att man på påskbordet ofta serverar lamm tillskillnad från julens skinka. Andra skillnader är att man brukar servera påskmust istället för julmust och en god påsktårta istället för julens ris á la malta.

Fler recept för påsken