Bli av med getingar

Att bygga getingfällor är populärt för att fånga in eller döda enskilda getingar. En flaskfälla är effektiv mot getingar som surrar runt men inte lika effektiv mot getingbon. För varje geting som fångas in så kläcks det fem nya i getingboet som ligger i närheten. Det är därför lika viktigt att du hittar getingboet och tar bort det om du vill bli av med getingarna.


Att locka getingarna till en annan plats än där du befinner dig ger dig lugn att kunna äta ifred utomhus. Testa att lägga ut honung, sylt eller något annat sött på en tallrik som står en bit ifrån den plats där ni ska sitta och äta. Då flockas getingarna i stället vid tallriken som är fylld med sötsaker.

Text And Image Section

Populära getingfällor

Getingfälla PET-flaska: Klipp av en vanlig plastflaska på mitten med en sax. Sätt toppen av flaskan i den undre delen. Nu har du skapat en tratt ner till bottendelen. I bottendelen häller du ner en söt läsk och avslutar med 2 droppar diskmedel som bryter ytspänningen. Getingarna kommer att flyga ner i tratten mot det söta och drunkna då ytspänningen är borta.


Jästfällan: Blanda 1 paket torrjäst med 1 dl socker och 2,5 dl ljummet vatten i en skål. Ställ ut skålen och vänta på att getingarna ska fastna i smeten.


Skrämma bort getingar

Om du vill skrämma bort getingar istället för att locka bort dem eller döda dem så är det bra att veta att getingar är känsliga för vissa dofter. Dofter som vi människor uppskattar kan enkelt skrämma bort alla getingar i närheten.


Vanliga dofter som getingar avskyr är:

• Krossade kaffebönor

• Kryddnejlika

• Pepparmynta

• Rosmarin

• Tomat

• Ammoniak

• Koppar

Getingar

Getingar behövs för att pollinera blommande växter i trädgården och i naturen omkring oss. Vi lär oss från tidig ålder att passa oss för getingar då de i försvar kan stickas med sin gadd. Eftersom getingarna gillar sötma så dras dem till läsk, öl, saft, godis, bullar, sallad och annat som vi äter. Om getingarna märker att det finns en plats som ofta har denna buffé serverad så kommer de att bygga ett bo i närheten.


Tyvärr är de även bekväma små rackare som gärna väljer att bygga getingbon på platser som har tak och som är skyddade från naturens fiender. Ofta kan du hitta getingbon under takplattor, i förråd, i presenningar, bland ved eller plankor och i träd på tomten.


Getingbo

Ett getingbo består av tuggat trä och getingarnas eget saliv. Boet är till för att skydda getingarna och främst deras larver. Larverna eller pupporna är populära bland fåglar och hålls skyddade inuti getingboet. Ett getingbo som hänger har en ingång under boet där arbetande getingar kan ta sig in. För att hitta ett getingbo måste du titta vart getingarna flyger ut på morgonen och in på kvällen. Oftast finns det även en hel del aktivitet runt boet på dagtid. Ta bort getingboet vid rätt tid på dygnet - kväll, natt eller tidig morgon. Då är det färre getingar som är aktiva än dagtid. Ett getingbo kan i början av sommaren vara stort som en pingisboll eller en tennisboll. På sensommaren kan samma getingbo ha växt till sig rejält och vara mer som en fotboll eller ännu större.


Ta bort ett litet getingbo

Om du hittar ett litet getingbo och vill bli av med getingarna finns det några knep som är bra att känna till innan du börjar. Försök att ta bort getingboet innan det är alltför stort - stora bon betyder många getingar.


1. Ta fram två plastpåsar.

2. Ta på dig heltäckande kläder och tjocka tåliga handskar.

3. Sent på kvällen trär du en av plastpåsarna över getingboet i en snabb och fokuserad rörelse.

4. Knyt ihop påsen med getingboet ordentligt.

5. Trä den andra plastpåsen över den första och knyt ihop.

6. Låt påsarna ligga i 2- 3 dagar innan du slänger dem i papperskorgen utomhus.


Ta bort ett stort getingbo

Stora getingbon får inte alltid plats i en plastpåse och de kräver lite mer utrustning för att plocka bort. Getingspray eller medel mot getingar är effektiva mot stora getingbon, och du blir av med getingarna på ett lätt sätt.


1. Köp getingskum eller getingspray som är till för att döda getingar.


2. Ta på dig heltäckande kläder och tjocka tåliga handskar.


3. Ta en handduk eller en tjock handske och håll för boets öppning samtidigt som du sticker in pipen på bekämpningsmedlet i väggen på getingboet.


4. Spraya i 10-15 sekunder rakt in i boet och håll för öppningen.


5. Stick in pipen på en annan plats i getingboet och spraya i 5-10 sekunder till.


6. När surret har tystnat kan du ta bort handen.


7. Vänta ett dygn. Sedan kan du slänga getingboet i soporna.


Vad kostar det att sanera ett getingbo?

För att få hjälp med att ta bort ett getingbo så behöver du kontakta ett saneringsföretag. De flesta saneringsföretag samarbetar med flera försäkringsbolag, vilket gör att det ingår om du har en bra villaförsäkring.


Om du får ett getingstick

Getingar är viktiga pollinerare i naturen, men även lättirriterade och skyddar sig genom att sticka med gadden. Du får bara ett getingstick om getingen känner sig hotad av dig. Om du blir stucken av en geting ska du försöka att ta bort gadden så snabbt som möjligt. Får du bort gadden så slutar den att skicka in gift i huden. Det är getingens gift i kombination med sticket som gör att det gör ont och svider. När gadden är ute så är det bra att lägga en isbit eller något annat svalt på för att lindra svullnaden. Kortison eller andra insektskrämer kan hjälpa dig att lindra smärta och rodnad. Om ditt allmänna tillstånd försämras på något vis så bör du kontakta sjukvård eller en läkare.

Om du råkar få ett getingstick i munnen eller i svalget via en dryck så ska du genast kontakta sjukvård då svullnaden kan påverka andningen.


Hur många dör av getingstick?

Om du är allergisk mot getingstick eller bistick så finns det en risk att du drabbas värre än andra. Tänk på att vara extra vaksam ifall du är allergisk och se till att du alltid har mediciner med dig. Varje år är det i snitt 1 person som dör av ett getingstick.


Vad gör getingar på vintern?

De flesta getingar dör av kylan på vintern men i vissa fall kan de överleva ifall boet finns på en varm plats med tillgång till mat. Getingarnas drottning överlever dock vintern och börjar under våren att bygga upp ett nytt getingbo igen.


Vad äter getingar?

Getingar lever på larver från andra insekter och dricker nektar från blommor under våren och sommaren. Nektar innehåller sötma vilket gör att de även lockas till annat sött som saft, frukt, läsk eller sylt.


ANNAT INSPIRERANDE INNEHÅLL