18 grilltips för att lyckas med grillningen

Grillning är något som verkligen hör till sommaren och outdoor-livet, men för att få till riktigt proffsiga resultat finns det en del saker som man behöver ha i bakfickan innan, under och efter grillningen. Vare sig du är en gedigen ”grillmeister”, nybörjare eller hobbygrillare hittar du garanterat nya och användbara ”heta” tips här för hur du får till en perfekt grillning – med allt från val av kol till själva marineringen och hur du undviker för mycket grillrök.

Lidls barnpanel testar grillat

Få inspiration till grillningen - återigen är det dags för Lidls lilla testpatrull att säga sitt! Denna gång ger de sig på att testa vårt utbud av grillvänliga varor. Vi har grillat som passar alla – även de lite mer kräsna små gourmanderna!


Se fler videos från Lidl testpatrull!

1. Välj rätt typ av grill:

Första steget till en lyckad grillning är självklart utrustningen, och här gäller det att veta vilken typ av grill som passar dig – el, gasol eller kol? För enklare och snabbare grillning är gasol och el att föredra, medan kolgrillen ger en mer klassisk grillupplevelse. Se till att du läser på om för- och nackdelar här gällande allt från resultat till underhåll innan du köper din nya grill.


2. Grilla på balkong:

Bor du i lägenhet med balkong finns det fortfarande bra lösningar för att grilla, här gäller det bara att vara extra noggrann med planeringen. Första steget är att ta reda på om du får grilla i din förening, när du vet detta är det dags att välja ut rätt typ av grill – här rekommenderar vi en elektrisk grill eller en hängande grill för att spara plats. Elgrillen kan även enkelt förvaras på en hylla och skapar även mindre rök.


3. Skapa ditt eget non-stick galler:

Har du en äldre grill utan non-stick galler är detta ett riktigt bra grilltips. Du kan nämligen skapa ditt eget non-stick galler med potatisstärkelse – allt du behöver göra är att gnida in gallret med en rå potatis innan du grillar!


4. Blötlägg spett 20 minuter innan grillningen:

detta gör att spetten blir fuktiga och inte bränns lika lätt.


5. Grilla enkelt – överkomplicera det inte:

Är du nybörjare med att grilla kan det vara lätt att bli lite överväldigad av all information och redskap som finns att välja mellan. Även om dessa kan hjälpa dig att ta matlagningen till nya nivåer så är det inget fel med att hålla det så enkelt som möjligt, nämligen att grilla grönsaker och kött på spett med lite salt och peppar.


6. Minimera grillrök:

Grillröken är ju en naturlig del av grillandet och svår att komma ifrån helt och hållet. Men det finns en del du kan göra för att minimera den bl.a. genom att köpa rätt kol (det finns specifikt kol framtaget för att avge mindre rök), regelbunden och ordentlig rengöring av grillen mellan grillningarna (detta gör att fett, rester från mat eller rengöringsmedel inte bränner fast). Har du en gasolgrill kan du också se till att gasolen inte är satt för högt.


7. Testa grillchips, eller ”wooden chips” som de även kallas, för en rökigare smak.

8. Ta reda på om maten behöver direkt eller indirekt grillning:

Indirekt grillning är när du låter maten tillagas vid sidan om värmen, det vill säga inte direkt över värmekällan. Detta brukar vara lämpligt för större köttbitar som behöver längre tid att tillagas men under lägre temperaturer.


9. Lägg inte för mycket mat på grillen, grilla i små omgångar i stället:

Lägger man för mycket mat på grillen på en gång blir det svårare att få maten att tillagas jämnt och tillagningen tar dessutom mer tid.


10. Aluminiumfolie är grillmästarens bästa vän:

Använd det för primörer och mindre köttbitar för att tillaga dem utan att de trillar ner i grillen.


11. Grilla grönsaker utan olja:

Faktum är att du inte behöver pensla grönsakerna med olja innan grillning. Den överflödiga oljan droppar lätt ner i grillen och skapar mer rök.


12. Salta grönsaker efter grillning:

Gör man det innan försvinner mycket vätska i form av rök vilket ger ett torrare resultat.


13. Använd is eller smör för saftigare kött:

Prova att lägga en isbit eller en klick smör i mitten av burgaren innan du grillar den, detta gör att den inte torkar ut lika lätt och ger därför ett saftigare resultat.


14. Använd en köttermometer:

Att få till exakt rätt resultat för köttets tillagning är inte enkelt ens för proffs - vare sig du vill ha det mört eller ”well done”. En köttermometer kan därför vara ett bra tillägg verktygslådan.


15. Låt köttet vila för ett saftigare resultat:

Tryck inte ner köttet med stekspaden eller vänd på det för ofta - detta gör att fettet från köttet försvinner ut, vilket ger ett kött som är mindre saftigt och har mindre smak.


16. Pensla på BBQ-såsen allra sist:

Många tror att BBQ-sås ska penslas på från början, men det är fel. Här gäller det att ha bra koll på skillnaden mellan marinad och grillsås. Då BBQ-såsen oftast är något sötad innebär det att sockret i den lätt kan brännas om den tillagas allt för länge, istället för att ge det där saftiga resultatet som vi vill åt. Därför är det bättre att pensla på såsen under de sista 15 minuterna så att det får karamellisera lätt på köttets yta.


17. Gott å grilla – tips på sånt som passar bra till grillningen:

Det mesta från kött till grönsaker passar bra att grilla. Spana in dessa recept nedan för inspiration:

18. Ordentlig och regelbunden rengöring:

Detta gör att det skapas mindre grillrök och ser även till att mat inte fastnar lika lätt på gallret. Var noga med att se till att grillen är helt sval innan du börjar rengöra den och glöm inte att rengöra den mellan varje grillning.ANNAT INSPIRERANDE INNEHÅLL