Handverktyg

Handhållna verktyg har i evigheter hjälpt oss människor till att utföra arbeten i olika former. Det första verktyget som skapades var en hammare i sten för över två miljoner år sedan. Då användes den gissningsvis till att slå in stenar med vid olika typer av byggarbeten. På senare år har det tagits fram flera olika typer av handverktyg för alla typer av arbeten. För varje liten skruv eller spik finns det en skruvmejsel eller en hammare som passar perfekt för ändamålet. I nästan alla bostäder, arbetsplatser, nöjesfält eller fordon finns det en verktygslåda med verktyg ifall något behöver repareras eller bytas ut.


Vanliga handverktyg

De flesta handverktygen kan delas in i 9 verktygsgrupper. Lär dig mer om vilka handverktyg som ingår i de olika grupperna.


Mätverktyg

Verktyg som använd till att mäta avstånd på olika sätt. I denna grupp ingår verktyg som tumstock, måttband, vinkelhake, skjutmått, linjal och vinkelmätare.


Nycklar

En form av handverktyg som används till att hålla fast, skruva åt eller lossa muttrar och bultar. Verktyg som ingår i denna grupp är skiftnyckel, insektsnyckel, blocknyckel, momentnyckel, hylsnyckel, ringnyckel och spärrnyckel.


Borstar och filar

En form av verktyg som jämnar ut eller rengör olika material. I denna grupp ingår verktyg som stålborste, sopborste, rasp, flatfil, träfil, rundfil, rymfil, trekantsfil, fyrkantsfil, sågfil (romb), halvrund fil, och bågfil.


Slagverktyg

Handhållna verktyg som används för att slå fast eller riva ner. Exempel på verktyg är gummiklubba, hammare, kofot, bräckjärn, slägga, träklubba, kulhammare, minihammare, kombihammare, murarhammare, penhammare och smideshammare.


Knivar och skärverktyg

Används till att skära, vässa eller tälja till formen på olika typer av byggmaterial. Denna grupp innehåller verktyg så som morakniv, skärmatta, brytbladskniv, skedkniv, bryne, hantverkskniv, hobbykniv, rullkniv, yxa, diamantbryne, skärpstål, universalkniv, mattkniv, skalpell, rakblad, tapetkniv, stämkniv, mineralullskniv, montörkniv, precisionskniv, målarkniv, glasskrapa och sågkniv.


Detektorer och laserverktyg

Elverktyg som är handhållna och används för att hitta reglar, temperaturmätning eller mäta avstånd på ett mer effektivt sätt. Verktyg som ingår i denna grupp är regeldetektor, multidetektor, laserdistansmätare, krysslinjelaser, korslaser, laserstång, rotationslaser och IR-termometer.


Mejslar

Ett klassiskt handverktyg som används till att skruva fast, lossa eller borra i olika typer av skruvar och material. De vanligaste mejslarna är precisionsmejslar, torx skruvmejsel, spiralskruvmejsel, bitsmejsel, testmejsel, slagskruvmejsel, elektronikmejsel, slagskruvmejsel, spårskruvmejsel och stjärnsmejsel.


Stämjärn och hyvlar

Används för att hyvla trä i snickeriarbeten. Vill du göra en skål utan att använda stora elektriska verktyg så är det här rätt sorts verktyg för dig. Verktyg som ingår i denna grupp är stämjärn, putshyvel, trähyvel, planhyvel, skölpjärn, surformshyvel och stöthyvel.


Tänger

Handverktyg som används för att hålla fast, nypa bort eller klippa av olika material. De vanligaste tängerna är spetstång, kabelskaltång, rörtång, avbitartång, kraftavbitare, bultsax, låsringstång, kabeltång, polygrip, kombinationstång, ändavbitare, hovtång och sidavbitare.

Text And Image Section

Underhåll och skötsel av handverktyg

Om du vill att dina verktyg ska hålla och få en lång livslängd krävs det att du tar hand om dem väl. Rengör verktygen från smuts, damm, rost och andra föroreningar med en borste eller en fuktig trasa efter varje användning. Om du väljer att använda en fuktig trasa är det viktigt att du även torkar av verktygen med en torr trasa efter våttorkningen för att undvika rost. För alla verktyg som har rörliga delar t.ex. tänger eller skiftnycklar behöver även smörjas in med ett par droppar olja för att minska risken för rost. Skärverktyg håller du vassa med hjälp av en slipsten eller ett bryne. Visste du att det är större risk att du skär dig ifall kniven är slö? En kniv kan slinta och skära snett ifall bladet är slött eller trubbigt.


Frågor om handverktyg

Ett handverktyg är ett verktyg som är till för att hållas i händerna. Det vill säga att du inte behöver någon bänk, rigg eller sladd för att hantera det.

Någon form av kniv för att skära gips, en penna för att kunna markera ut rätt mått, en tumstock för att kunna mäta korrekt, en fogsvans eller såg för att kunna kapa av trä, skruvmejsel med bits och en hammare för att spika in spikar eller ojämnheter.

För att vara redo ifall något händer ute på en landsväg så bör du alltid ha med dig handverktyg i bilen såsom: Skruvmejselsats med olika bits, hylsnyckar för muttrar, tänger, domkraft, fälgkors och en rulle silvertejp.

ANNAT INSPIRERANDE INNEHÅLL