Förvara grönsaker och frukt rätt

Grönsaker och frukt är en viktig del av vår kost, då de är fyllda med viktiga näringsämnen och vitaminer. Men ibland är det svårt att hålla dem fräscha. Har du också någon gång upplevt att en frukt eller grönsak ruttnat på bara någon dag? Det kan vara för att vissa grönsaker och frukter inte trivs tillsammans, och därför ruttnar snabbare. Läs mer nedan om hur du bäst förvarar frukt och grönt för längre hållbarhet.

Hur lång hållbarhet är det på grönsaker och frukt?

Grönsaker och frukt med hög vattenhalt håller bara några dagar. Exempel på grönsaker med hög vattenhalt är aubergine, tomat och gurka. Citrusfrukter som citron och apelsin håller vanligtvis i två till fyra veckor. Potatis, päron och äpplen som förvaras på en sval och mörk plats kan hållas fräscha i flera månader.

Förvara grönsaker i kylskåp eller rumstemperatur?

Många grönsaker trivs i kylskåp, men det finns även de som bör förvaras svalt (12-15 °C) eller i rumstemperatur för att inte få köldskador. Så hur ska respektive grönsak förvaras?


Exempel på grönsaker som trivs i svalt/rumstemperatur:


- Aubergine

- Avokado

- Gurka

- Tomat

- Basilika

- Paprika


Exempel på grönsaker som trivs i kylskåp:


- Gul lök

- Vitlök

- Kål

- Morot

- Blomkål

- Broccoli

- Purjolök

- Färska örter

- Champinjon

- Rödbeta


Potatis bör förvaras mörkt och svalt – det kan vara i en påse som inte släpper in ljus. Lägg påsen i kylskåpet eller i ett mörkt och svalt skafferi.

Vilka grönsaker trivs inte ihop?

Vissa grönsaker och frukter bör inte förvaras tillsammans. Tomater och avokado, men även frukter som äpplen, päron, nektariner och plommon avger eten. Eten är en gas som får andra frukter och grönsaker att mogna snabbare om de förvaras tillsammans. Därför bör de som innehåller eten inte förvaras länge med övriga grönsaker och frukter – allt för att undvika att de blir övermogna och ruttnar.


Kiwi, broccoli, kål och mango är extra känsliga och bör därför inte förvaras direkt bredvid varandra.

Förvaring för kylskåp

Ett annat tips för frukt och grönt är att använda sig av förvaringskärl till kylskåp. Det finns olika typer av förvaringskärl som är speciellt utformade för att hålla grönsaker fräscha. Dessa kärl är vanligtvis gjorda av plast eller glas och har lock för att hålla luft och fuktighet ute. Se till att välja rätt storlek på förvaringskärlet för att undvika att grönsakerna blir mosade eller skadade.


ANNAT INSPIRERANDE INNEHÅLL