Kladdkakans dag 2024

Kladdkakans dag är en hyllning till en av Sveriges mest älskade bakverk. Kladdkakans dag firas den 7 november varje år i hela landet. Passa på att baka en god kladdkaka tillsammans hela familjen, eller köp med dig några bitar hem från ditt favoritcafé. Ingen borde vara utan kladdkaka på kladdkakans dag. Fira kladdkakans dag tillsammans med Lidl och våra smarriga recept på kladdig kladdkaka och goda toppings.

Historien bakom kladdkakans dag

Kladdkakans dag firas den 7 november varje år. Historian om hur kladdkakans dag uppkom är lite oklar. En version bakom firandet av dagen är att det var några konditorer som instiftade dagen för att fira den populära kakan. En annan version är att dagen skapades av en grupp på sociala medier omkring 2007–2008 som tyckte att kladdkakan förtjänade sin egen dag (många menar att den egentligen skulle behöva två dagar). De bestämde sig då för att den 7 november var en bra dag och spred budskapet vidare. Oavsett uppkomsten av dagen så har kladdkakans dag nu blivit en etablerad dag bland de svenska temadagarna, även om den ännu inte blivit lika populär som kanelbullens dag.

Våra bästa recept på kladdkaka

Nedan har vi samlat våra godaste recept på kladdkaka, passa på att testa en eller två, eller kanske alla för att fira kladdkakans dag 2023 med.

Tips på olika sorters kladdkakor

Det finns tusen olika sätt att göra kladdkaka på, endast fantasin sätter gränser. Våga testa någon av dessa smaker nästa gång du bakar en kladdkaka - vem vet om du kanske hittar en ny kladdkakefavorit.

Text And Image Section
  • Vit kladdkaka med hallon
  • Glutenfri kladdkaka
  • Kladdkaka utan ägg
  • Vegansk kladdkaka
  • Kladdkaka med mandelmjöl
  • Kladdkaka med choklad
  • Kladdkaka i mikron
  • Saffranskladdkaka
  • Rabarberkladdkaka
  • Ljus kladdkaka med bär
  • Citronkladdkaka

Kladdkaka med topping

Man tackar sällan nej till en klassisk kladdkaka men ibland kan det vara kul att dekorera kladdkakan lite. Testa några av dessa toppings nästa gång du gör en god kladdkaka.


Kladdkaka med grädde

Dekorera kladdkakan med grädde, hallon och citronmeliss. Kladdkaka med grädde är en klassiker, tillsammans med hallon och citronmeliss får kladdkakan en fräsch syrlig touch.


Kladdkaka med godis

Toppa kladdkakan med godis. Plocka ut dina favoriter i godishyllan och toppa din kladdkaka med, vad kan bli bättre än dina favoritgodisar tillsammans med en god kladdig kladdkaka.


Kladdkaka med glass

Kladdkaka + glass = sant. Kladdkaka och glass går definitivt hand i hand, dekorera din kladdkaka med några glasskulor och avsluta med ett färgglatt strössel.


Kladdkaka med frosting

Servera din kladdkaka med en god frosting eller glasyr på toppen. En god chokladglasyr är som gjort för kladdkaka eller varför inte en smarrig apelsinfrosting.


Kladdkaka med frukt

Kladdkaka med frukt, byt ut blåbären och hallonen mot en god fruktsallad på toppen av din kladdkaka istället.

Kladdkaketårta

Fira kladdkakans dag lite extra med en kladdig kladdkaketårta, eller varför inte byta ut den klassiska prinsesstårtan på kalaset och köra på en kladdkaketårta i stället.


Så gör du en kladdkaketårta:

Baka två - tre kladdkakor i en form som gör att du lätt kan flytta på kladdkakan efter gräddning. Antalet kladdkakor du behöver beror på hur hög du vill att tårtan ska bli.


Montera ihop tårtan genom att varva kladdkakorna med önskad fyllning. Du kan fylla din kladdkaketårta med allt från vanlig grädde till hallonsylt, chokladkräm eller en god mousse. Avsluta med ett lager grädde eller chokladfrosting runt hela tårtan. Dekorera din tårta med strössel, godis, frukt, bär eller varför inte några chokladbollar.


Njut av en god och kladdig kladdkaketårta!

15 tips för en riktigt god och kladdig kladdkaka

Text And Image Section
  1. Baka din kladdkaka med choklad av hög kvalitet.
  2. Använd osaltat smör.
  3. Tillsätt en extra äggula för att göra kakan mjukare.
  4. Var försiktig med mycket mjöl - det kan göra kakan torr.
  5. Använd en mindre form för att göra kakan högre.
  6. Låt kakan svalna i formen i minst 15 minuter efter att den tagits ut ur ugnen.
  7. Tillsätt lite kaffe eller espresso för att ge kakan en rikare smak.
  8. Lägg till lite flingsalt för att balansera sötman i kakan.
  9. Tillsätt lite vaniljextrakt eller vaniljsocker för att ge kakan en mer komplex smak.
  10. Lägg till hackade nötter eller bitar av choklad för extra textur.
  11. Tillsätt lite mjölk eller grädde för att göra kakan mjukare.
  12. Använd en kakform med löstagbar kant för att göra det lättare att ta ut kakan.
  13. Pudra kladdkakan med lite florsocker innan servering för en extra touch.
  14. Använd bakplåtspapper för att lättare ta bort kakan från formen.
  15. Frys kakan i 10-15 minuter innan du skär den för att få snygga bitar.

Frågor & svar om kladdkakans dag

Blanda ägg, socker, mjöl, smält smör, salt, vaniljsocker och kakao i en bunke. Häll smeten i en form och grädda i ugnen. Hitta exakta mått här

Kladdkakan kan förvaras upp till 3 dagar i rumstemperatur och upp till 1 vecka i kylskåp om den är inplastad eller skyddad på något sätt.

En kladdkaka håller upp till en vecka i kylen.

Både glass, grädde och bär är gott till kladdkaka.