Fira advent med glöggmingel


Advent är en svensk tradition som markerar början på julen. Under varje söndag i adventstider tänds det ett ljus i adventsljusstaken i de flesta hem i Sverige, samtidigt som man njuter av ett gott adventsfika med glögg, lussebullar och pepparkakor. Bjud in nära och kära på glöggmingel, duka fram en härlig adventsfrukost och adventspynta hemmet inför julen med oss på Lidl.


Innehåll:

Text And Image Section

Första, andra, tredje, fjärde advent

Första advent är alltid lite extra speciellt då det ses som startskottet på julens firande. Många börjar adventspynta genom att sätta upp adventsljusstakar och adventsstjärnor i fönstren som får lysa upp hemmet. Det är vanligt att man har olika traditioner och sätt att fira första avent, andra advent, tredje advent och fjärde advent på. Allt från glöggmingel och adventsfika till julmarknader och att ta in julgranen.


Adventskalender

För många är en adventskalender en av de bästa traditionerna under advent. Adventskalendrar finns i många olika varianter - allt från tekalendrar till skönhetskalendrar. Hos oss på Lidl hittar du bland annat fina chokladkalendrar som du kan ge bort till dina nära och kära, eller varför inte skämma bort dig själv med.


Trevlig advent

Det är alltid trevligt att önska någon en trevlig advent, det är lite som att önska någon god jul kring julen. Fraser som används är till exempel ”glad första advent”, ”trevlig första advent” eller ”glad advent”.


Fira advent

Passa på att samla dina nära och kära vid advent innan julruschen sätter in och njut av ett glöggmingel eller en mysig adventsfika tillsammans.

Glöggmingel

Bjud in dina vänner, familj eller kollegor till glöggmingel. Kommer du inte ha möjlighet att träffa alla du vill vid julen, passa på att bjuda in dem till glöggfest i stället. Ett glöggmingel blir precis vad du gör det till. Vill du ha en intim tillställning där ni provsmakar olika typer av glögg och spelar sällskapsspel så kör du på det. Önskar du hellre ett stort glöggmingel med många personer och en glöggmingelbuffé så är advent det perfekta tillfället att samla alla på. Tänk på att vara ute i god tid så att alla har möjlighet att komma, det är många som har adventsbjudningar innan jul.


Tilltugg till glöggmingel

Vad ska du bjuda på för mat till glöggminglet? Oavsett om du ska ha en glöggfest för många eller bara vill ha förslag på tillbehör till ett enklare glöggmingel så har vi samlat våra bästa tips här.


Tips på tilltugg till glöggminglet:

• Ostbricka med olika sorters kex och ostar

• Pepparkakor och andra juliga kakor

• Nötter som mandlar och hasselnötter med skal, torkad och färsk frukt

• Charkuterier som salami, skinka och korvar av olika slag

• Lussebullar och saffranscheesecake


Våra bästa förslag på tillbehör till glöggfesten:

Text And Image Section

Adventsfika

Ska du bjuda in till adventsfika, spana då in våra bästa recept på gott fikabröd.


Recept för ett lyckat adventsfika:


Att göra eget julgodis som knäck, chokladtryffel och marsipangrisar är ett roligt pyssel för hela familjen.

Varför inte göra eget julgodis som del av adventsfirandet?

Text And Image Section

Adventspynta

Många längtar efter advent och att få börja adventspynta när mörkret kommer i oktober. Genom att adventspynta med adventsljusstakar, ljusslingor och adventsstjärnor lyser vi upp hemmet, vilket gör att det känns både mysigare och ljusare. Det finns inga regler för hur man ska pynta inför advent, alla har sina traditioner. Välj det pynt som du tycker om!


När kan man börja adventspynta?

Det finns ingen exakt given tidpunkt för när man kan börja adventspynta, men vanligast är att man börjar pynta i slutet av november eller början av december. När man börjar adventspynta brukar bero på när första advent infaller. Många vill gärna vänta med att sätta upp sina dekorationer tills precis samma dag eller dagen innan första advent infaller.


Tips på adventspynt:

Adventsljusstake

Adventspynta fönstret med en elljusstake och dekorera din adventsljusstake med stearinljus och placera på bordet.


Julstjärnor

Använd dig av julstjärnor för att lysa upp fönster eller olika hörn av hemmet.


Julgranskulor

Julgranskulor kan användas för att dekorera allt från hyllor och fönster till bord och julgrupper.


Ljusslingor

Sätt stämningen och lys upp hemmet med ljusslingor. Häng dem runt fönster, på väggarna eller placera som dekoration på bordet.


Julblommor

Julblommor som julstjärnor, hyacinter, julrosor och amaryllis sätter stämningen och ger liv till hemmet.


Adventspynt utomhus

Att adventspynta utomhus är ett trevligt sätt att sprida julstämning på utanför hemmet. Sätt upp ljusslingor, ljusstavar och lampor i träd och buskar. En ljusfigur i form av en tomte, ren eller andra julfigurer skapar en mysig stämning i trädgården eller på balkongen. En julkrans på ytterdörren ger ett trevligt välkommande till både dig, din familj och dina gäster.

Vanliga frågor och svar om advent

Advent kommer från det latinska ordet ”adventus”, vilket betyder ankomst.

Första advent infaller antingen i slutet av november eller i början av december varje år. Första advent 2024 infaller söndag den 1 december.

Advent är från början en kristen tradition. Även om advent har kristna rötter finns det idag många icke-troende som firar advent då det numer är en högtid för gemenskap och förberedelse inför julen.