Ekologisk mat & ekotips för din vardag

Varför välja eko?

Med denna guide vill vi göra det enkelt för dig att läsa om fakta och fördelar med ekologisk mat – på vägen ger vi också några goda tips när du handlar hos oss på Lidl. Allt för medvetna val som smakar gott!

Text And Image Section

Vad innebär egentligen ekologiskt?

Råvaror och mat som är ekologiska innebär kort och gott att framtagningen i form av odlingar och jordbruk har som mål att vara skonsammare mot miljön. Inga farliga bekämpningsmedel eller miljögifter används, biologisk mångfald skyddas liksom vatten, vattendrag och luftkvaliteten. Ekologisk mat ställer också höga krav på djurskydd, som exempelvis att 60% av djurens foder kommer från den egna gården.

Eko i din närmaste Lidl-butik!

Här gör vi eko ännu enklare genom att ta dig genom ett varv i butiken där ekovarorna väntar på dig!


1. Varför välja ekologiskt bröd?

Ekologiskt bröd gör gott för miljön och smakar gott för dig, bland annat då brödsäden håller en högre kvalitet. Men hur då? Säden får växa i sin naturliga takt utan konstgödsel vilket gör att den tar upp fler mineraler och näringsämnen. Den långsamma tillväxten gör också att smakämnen utvecklas på ett fylligare sätt.


När vi ändå är inne på sädesslag, kolla in vår ekologiska pasta, havregryn och frukostflingor som också kommer från sädesslag som är helt ekologiska!


2. Starta morgonen med ekologiskt kaffe

I Sverige dricker vi mycket kaffe och vilket kaffe du väljer påverkar djur, natur och människor i stora områden utanför våra gränser.


Ekokaffet odlas i stor utsträckning i skuggan av andra träd som då fungerar som kolsänkor. Vad är kolsänkor då? Just kolsänkor innebär att träd och skog som lämnas ifred binder koldioxid. Jämfört med ”vanligt kaffe” släpper ekokaffe därför inte ut lika mycket växthusgas.


Den biologiska mångfalden ökar vid ekologiska kaffeplantage jämfört med andra kaffeplantage eftersom man inte använder konstgödsel eller farliga bekämpningsmedel. Dessutom odlas det mesta ekologiska kaffet tillsammans med andra träd och växter, vilket också ökar mångfalden när växter och djurliv får existera tillsammans med odlingen.


Med ekologiskt kaffe läcker det inte ut några farliga kemikalierester eller farliga bekämpningsmedel i vatten, och arbetarna slipper utsättas för hälsorisker. Dessutom minskar du själv mängden kemikalier i din kropp.


3. Varför välja ekologiskt kött?

Text And Image Section

Ekologiskt kött är oftast lite dyrare, men det finns flera fördelar som gör ekokött till ett godare val!


 1. Inga kemiska bekämpningsmedel används i produktionen och grundvattnet löper därför inte någon risk att ta skada. På ekogårdar finns det just därför också fler växter, insekter och bin som pollinerar, och därmed bidrar ekogården till biologisk mångfald. Ekobönder använder växtrester och djurgödsel i stället för fossilkrävande gödsel.
 2. På en ekogård ställs högre krav på djurvälfärden. Djuren får dessutom äta mat som är bra för dem, såsom gräs, örter och ekologiskt foder.
 3. Djur som får beta utomhus i stora hagar, vattendrag som förblir rena och spannmål som odlas lokalt är alla faktorer som håller landsbygden levande.

4. Eko-märkta mejeriprodukter

Det pratas mycket om ekomjölk och precis som för annan ekologisk mat så finns det för den ekologiska mjölken särskilda krav på god djurvälfärd och vilket foder som djuren får äta.


På ekogårdar får korna vara ute och beta längre. Utevistelseperioden är tiden före och efter betesperioden och ska sammantaget vara minst två månader men, när det går, ännu längre. Det innebär att eko-kor får vara ute fyra till sex månader beroende på var i Sverige gården finns.


På ekomjölkgårdar finns regler för kornas naturliga behov. Bland annat får de vara ute och beta mer klöver och gräs – och minst 60 % av maten bör komma från gården. Alltså odlas det mesta av kornas mat på den egna åkern där gödsel från korna sedan sprids som en naturlig del av kretsloppet.

5. Ekoägg

Med ekologiska ägg får hönorna större och friare ytor att röra sig på. De får ekologiskt foder och tillgång till utevistelse från maj till oktober. Under vintern har de tillgång till vinterträdgårdar med till exempel höbalar.


Enligt Livsmedelverket innehåller ekologiska ägg fler mineraler och vitaminer. Det sägs bero på att hönorna får bättre mat som ofta kommer från gården där de bor.


6. Välj en helt eko start på dagen!

Havremjölk från Vemondo, flingor från Crownfield, te från Lord Nelson, jordnötssmör från Maribel och en liten gingershot från Solevita. Vill du lyxa till det lite extra har vi också ekologisk blåbärssylt, rörörda lingon och både mandel- och havremjölk som är helt eko!


Varför inte fortsätta dagen med en helt ekologisk lunch? Ekopasta och ekopastasås från Combino toppat med ekologisk fetaost från Milbona.


Gott, ekologiskt och från våra egna märken!

 1. Krydda ekologiskt!

  Krydda ekologiskt!

  Här på Lidl väntar ekologiska frysta kryddor. Perfekt för smakrika väldoftande måltider men även bra utifrån matsvinnsfrågan då färska kryddor ofta bidrar till matsvinn.

 2. Äter du veganskt och vill ha mer eko?

  Äter du veganskt och vill ha mer eko?

  Vi har både ekologisk tufu och veganskt bredbart smör som är helt ekologiskt!

 3. Ekologisk olja för matlagningen

  Ekologisk olja för matlagningen

  För dig som vill laga ekologiskt från grunden har vi både olivolja, rapsolja och kokosolja som är helt eko när du ska steka, koka eller baka.

Vår ambition: ekologiskt för alla

Vår ambition är att erbjuda dig ett brett utbud av ekologiskt märkta produkter till bästa pris.


Hållbarhet på Lidl

Hållbarhet står i fokus hos oss. Läs mer om våra hållbarhetslöften och -initiativ på Lidl.

Ladda ned Lidl Plus-appen!