Julsallader

Vegetariska rätter på julbordet blir allt vanligare, och oavsett om ni som firar ihop är vegetarianer eller inte så är fräscha sallader ett välkommet inslag på julbordet. Sallader gör julbordet både godare och nyttigare – så varför inte göra fler sallader till julbordet i år? Dessutom passar de utmärkt att kombinera med alla andra klassiker på julbordet. Läs och inspireras här av våra tips på hur man åstadkommer smarriga julsallader för ett lite grönare julbord.


Passa även på att kolla in våra andra tips kring julmat och andra förberedelser inför jul.


Julsallader med kål

Till julen äter vi traditionellt sett helst olika kålsorter eftersom de är goda och i säsong under julen. Även om kokt rödkål och brysselkål är härliga klassiker så kan det för variations skull vara roligt att prova nya sallader till julbordet, med fler smakkombinationer. Varför inte testa att göra sallader på spetskål, rödkål eller grönkål? Vi rekommenderar att man testar olika sallader redan i advent för att kunna återkomma till dessa under julfirandet.


Rödkålssallad

Gott att kombinera med: äpple, apelsin, valnötter, mandel, hasselnötter, katrinplommon


Bra att ha: mandolin för att strimla kålen tunt


Varför inte prova en ny rödkålssallad utöver den klassiska rödkålen? Vi är ju vana vid att koka rödkålen men rödkål gör sig även jättebra rå. En populär smakkombination när det kommer till rödkålssallad är strimlad rödkål, äpple och valnötter. En annan kombination är strimlad rödkål, apelsin och rostade valnötter, mandlar eller hasselnötter. Kombinationen rödkål, katrinplommon och hasselnötter är också värd att testa. Prova dig fram med olika smakkombinationer och dressingar för att få resultatet du gillar bäst!

Text And Image Section

Rödbetssallad

Gott att kombinera med: hasselnötter, getost, tomater och persilja


Det finns mycket gott att göra med rödbetor utöver klassisk rödbetssallad. Kokta rödbetor är till exempel mycket gott ihop med tomater och persilja. Rödbetor blir också jättebra ugnsbakade tillsammans med getost, honung och nötter eller varför inte prova vårt eget recept på julsallad med rödbetor, apelsin och saffransost?

Text And Image Section

Grönkålssallad

Gott att kombinera med: granatäpple, apelsin, getost, valnötter, honung


Grönkålen är en annan favorit bland kålsorterna som även är i säsong i december. En uppskattad variant är kombinationen grönkål, granatäpple, apelsin och valnötter. För den som gillar att ha en god ost i salladen rekommenderas även att kombinera grönkål med getost, valnötter och honung. Grönkålen masseras och marineras med fördel i dressing några timmar före servering.

Tips för dina julsallader

  • Experimentera med olika kålsorter (från svartkål till rödkål!) – dessa är både i säsong under december och är mättande samtidigt som de ger en julig känsla.
  • Blanda gärna i nyttiga salladsblad som spenat eller ruccola i din sallad.
  • För en mer mättande sallad kan bönor, linser, bulgur eller quinoa tillsättas.
  • Knaprigheten i nötter kan ersättas med solrosfrön eller pumpakärnor.
  • Vill du använda nötter i salladen så rekommenderar vi rostade hasselnötter – detta ger extra textur och gör salladen extra julig. Hasselnötter hör ju faktiskt juletider till!


Julsallader under hela december!

December månad bjuder på många härliga julrätter som inte alltid är så hälsosamma. För att väga upp rekommenderar vi att prova många olika julsallader under hela december. Testa dig fram och variera mellan flera olika spännande smakkombinationer!


Några av våra receptfavoriter på julsallader och andra juliga och gröna tillbehör