Allt om elverktyg

Oavsett vilket typ av projekt du arbetar med så underlättar elverktyg garanterat arbetet, vare sig det gäller att borra hål, slipa ner trä eller kapa material. Med rätt elverktyg kan du som proffs eller hobbyfixare enkelt och snabbt klara vilket projekt som helst. Läs vidare för att lära dig mer om elverktyg och vad som är bra att tänka på innan du köper nya, spana även in vårt eget varumärke PARKSIDE® som har en rad olika prisvärda verktyg och tillbehör av hög kvalitet - perfekta för uppdateringar i trädgården eller för renoveringen.


Olika typer av elverktyg

Elverktyg är inte bara stora, kraftiga maskiner utan finns i flera olika storlekar och utföranden. Här är en snabb sammanfattning av några av de mest populära elverktygen på marknaden:

Text And Image Section

Slipmaskiner:

Använd slipmaskinen till att slipa trämöbler, tak och väggar. Det finns många olika typer av slipmaskiner såsom tak- och väggslipar med förlängningsskaft, multislipar, excenterslipar (en typ av all round-slip) och bandslipar.

Text And Image Section

Elektriska borrmaskiner:

Välj bland batteridrivna eller trådlösa varianter. Se till att du väljer en borr utifrån det material du behöver borra, de flesta borrmaskiner med eller utan slagborrfunktion brukar ange om du kan använda dem exempelvis för att borra i trä, betong eller stål.

Elhyvlar och fräsar:

Elektriska hyvlar och elektriska fräsar är elverktyg som används för att skära ner och bearbeta ytor av olika material. Fräsning mer specifikt är bearbetning av ett fast material som trä eller metall via ett skärande verktyg som också går att rotera i olika vinklar för flexibelt arbete. Här finns många olika typer att välja mellan, bland annat överhandsfräs, betongfräs, lamellfräs och kexmaskin.


8 saker att tänka på innan du köper ett elverktyg

Innan du ger dig ut för att köpa ett elverktyg finns det några saker du bör tänka på. Här kommer våra 8 bästa tips:


1. Budget och kvalitet - vad behöver du verktyget till?

Om du inte ska använda det alltför ofta kanske du inte behöver spendera alltför mycket pengar på det. Är det däremot ett verktyg du kommer att använda dagligen rekommenderar vi att du satsar på ett verktyg av hög kvalitet. Oavsett vad du behöver det till, har vi tagit fram vårt egna varumärke PARKSIDE®, så att du inte behöver kompromissa på kvalitet eller pris.


2. Behöver du ett sladdlöst verktyg?

Sladdlösa elverktyg är enklare att hantera eftersom du inte behöver vara ansluten till ett eluttag, men de är oftast något dyrare än sina trådbundna motsvarigheter.


4. Säkerhet

När du använder elverktyg är det viktigt att alltid tänka på säkerheten. Se till att läsa manualen innan du använder verktyget och bär alltid skyddsutrustning såsom handskar och skyddsglasögon.


5. Ergonomi

En annan viktig faktor är ergonomin. Välj ett elverktyg som är bekvämt att använda så att du inte anstränger dig i onödan när du använder det.


6. Hur mycket ström och kraft behöver du?

Mängden kraft du behöver beror på de projekt du ska använda elverktyget till. Om du bara behöver det för lättare uppgifter räcker det med ett mindre kraftfullt verktyg, men om du planerar att använda den för mer tunga projekt, behöver du ett kraftfullare verktyg.


7. Tillbehör

Vissa elverktyg behöver tillbehör, såsom batterier och laddare. Om du redan har dessa tillbehör behöver du kanske inte köpa dem separat, men om du inte har dem behöver du räkna in det i kostnaden för elverktyget.


8. Förvaring

Slutligen måste du se över var du ska förvara elverktyget när det inte används. Om du har en stor verkstad kan du förvara det där, men om du inte har mycket utrymme måste du hitta ett elverktyg som är mer kompakt. Ordentlig förvaring är viktigt för att förhindra att onödiga dammpartiklar och fukt sätter sig på verktyget och därmed förkortar dess livslängd.


Det här är bara några saker att tänka på innan du köper ett elverktyg. Överväg dessa faktorer för att hitta det bästa verktyget för dina behov!


ANNAT INSPIRERANDE INNEHÅLL