Våffeldagen 2024

Våffeldagen är en av våra populäraste matdagar – för stora som små. Denna dag är faktiskt djupt rotad i svensk tradition och historia. Allt började med den kristna traditionen när Maria fick reda på att hon skulle föda Jesus 9 månader senare, på julafton. Dagen kallades då för vårfrudagen och först i modernare tid skedde det ett missförstånd i språket som resulterade i våffeldagen.


Det var alltså en liten språkmiss som gav oss namnet våffeldagen istället för vårfrudagen. Först under 1800-talet blev söta våfflor med tillbehör som sylt, grädde och smör tillgängliga för alla arbetare; dessa ingredienser betraktades tidigare som lyxvaror.

Text And Image Section

När är våffeldagen?

Våffeldagen är den 25:e mars varje år och firas med massor av våfflor och glädje. Det kan vara söta våfflor, matiga våfflor och till och med belgiska våfflor. Här finns det inga rätt eller fel, men den klassiska söta våfflan har en topping med en klick grädde och en klick sylt.


Frasiga våfflor

Om du vill få till riktigt frasiga våfflor i ditt våffeljärn finns det några små knep att ta till.

Bubbelvatten i våffelsmeten

Att byta ut lite av mjölken mot bubbelvatten gör att smeten blir luftigare. Var noga med att tillsätta vattnet på slutet för att minska risken att du vispar bort kolsyran ur smeten. Luftiga våfflor ger dig frasiga kanter.

Smör och olja

Att tillsätta smält smör eller olja i våffelsmeten kan vara det enklaste sättet att få till en riktigt frasig våffla. Så snart fettet träffar det varma våffeljärnet så blir det riktigt krispiga våfflor.

Text And Image Section

Varmt våffeljärn

Oavsett vilken våffelsmet du väljer att göra på våffeldagen är det viktigaste av allt att du har ett väldigt varmt våffeljärn. Det ska vara så pass varmt att det fräser när du häller i våffelsmeten. Om ditt järn är för kallt så kommer våfflorna att ånga och kokas klara istället för att stekas. Ångkokta våfflor kommer inte att vara frasiga.


Om du istället maxar temperaturen, förvärmer våffeljärnet en stund och låter smeten chockas av värmen så kommer du att få till härligt krispiga våfflor. Försök att inte tjuvtitta för mycket när våfflorna gräddas, för då släpps det in luftfuktighet vilket inte gynnar tillagningen.

Stapla inte våfflorna på varandra

Stapla inte våfflorna på varandra när de är färdiggräddade, det får ångan att göra dem mjuka och sega. Bäst av allt är att lägga ut dem sida vid sida på ett galler så att de håller sig frasiga längre.

Våfflor grundrecept

Här är ett enkelt grundrecept på våfflor som är perfekt för både nybörjare och proffs. Om du följer stegen kommer du att få gyllenbruna och frasiga våfflor för 4 personer.

Ingredienser våffelsmet

2 dl vetemjöl

50 g smör

1 tsk bakpulver

1 ägg

2 dl mellanmjölk

0,5 dl kolsyrat vatten

1 nypa salt

Göra våffelsmet

1. Smält smöret på låg temperatur på spisen eller i mikron.

2. Blanda alla torra ingredienser i en bunke.

3. Rör ned ägg och mjölk i de torra ingredienserna och vispa i smöret.

4. Avsluta med att försiktigt vända ner kolsyrat vatten och ställ smeten åt sidan i 20 minuter.

Grädda våfflor

1. Sätt på våffeljärnet på maxeffekt så att det blir riktigt varmt.

2. Häll i ca 0,75 dl våffelsmet i järnet och vänta i 1-2 minuter.

3. Ta ut din frasvåffla och repetera steg 2 tills alla våfflor är gräddade.

Glutenfria våfflor recept

Om du är glutenintolerant behöver du inte vara utan våfflor på våffeldagen. Allt du behöver är ett glutenfritt våffelrecept och sen är det bara att sätta igång.

Ingredienser glutenfri våffelsmet

2 dl majsstärkelse

3 dl glutenfritt havremjöl

4 ägg

130 g smör

2 dl mjölk

1 dl kolsyrat vatten

2 tsk bakpulver

1 tsk socker

1 nypa salt

Göra glutenfri våffelsmet

1. Smält smöret på låg temperatur.

2. Blanda alla torra ingredienser i en bunke.

3. Vispa ner ägg, mjölk och smält smör i bunken med de torra ingredienserna.

4. Tillsätt det kolsyrade vattnet och vänd runt smeten ett par gånger. Låt smeten stå och svälla i 20 minuter.

Grädda glutenfria våfflor

1. Sätt på våffeljärnet och låt det stå i 5 minuter för att få upp en hög värme.

2. Häll i ca 0,75 dl våffelsmet i järnet och låt de grädda i ca: 1 minut.

3. Ta ut våfflan och repetera steg 2 tills alla våfflor är färdiggräddade.


Spana också in dessa smarriga recept på våfflor!

Toppings för matiga våfflor

Om du vill minska på mängden socker eller äta våfflor till lunch så passar matiga våfflor bättre än söta. Våfflor kan varieras på alla möjliga sätt och smaken påminner om crêpes fast med mer textur. Det är med andra ord möjligt att äta olika sorters våfflor under hela våffeldagen.

Avokado och pocherat ägg

Toppa våfflan med skivad avokado och ett perfekt pocherat ägg. Avsluta med chiliflakes för hetta och lite flingsalt för att balansera upp fettet i avokadon.

Rökt lax och färskost

Bred ut ett tjockt lager med färskost på våfflorna och lägg på vikta skivor av rökt lax. Garnera med hackad färsk dill och en tunn skiva citron.

Soltorkade tomater och pesto

Bred ut ett generöst lager med basilikapesto och strimlade soltorkade tomater. Toppa med rostade pinjenötter och lite svartpeppar.

Friterad kyckling och stark smörsås

Gör en stark smörsås genom att smälta smör i en kastrull och vispa ner sriracha, honung eller lönnsirap och en nypa salt. Lägg en bit friterad kyckling på våfflorna (helst belgiska) och ringla över såsen.

ANNAT INSPIRERANDE INNEHÅLL