Text And Image Section

Dammsuga

En dammsugare är nödvändig för att hålla hemmet rent. Det är svårt att föreställa sig ett hushåll utan dammsugare, och att dammsuga är ett effektivt sätt att städa din lägenhet eller hus på nolltid. Många moderna dammsugare är utrustade med olika funktioner och kan användas med en mängd olika tillbehör. För att göra städningen så tidsbesparande och grundlig som möjligt bör man dock ta hänsyn till olika aspekter. För att säkerställa att dammsugaren alltid är optimal och att den fungerar korrekt har vi sammanställt några användbara tips och tricks om dammsugning.

Undvik dammsamlare

Välj helst släta möbler och textilier såsom mattor, gardiner och tygöverdrag för att förhindra att damm och dammråttor bildas. Se dessutom till att luften i rummet inte är för torr, eftersom detta främjar bildandet av dammpartiklar. Torr uppvärmningsluft bör också undvikas om möjligt. Dessutom kan regelbunden vädring, luftfuktare och inomhusväxter bidra till att minska dammbildningen.


Tips och tricks för att dammsuga ordentligt

Innan du ska dammsuga hårda golv, som parkett eller laminat, bör du först sopa dem för att skydda dammsugaren från eventuella skador och för att den ska fortsätta fungera optimalt. Detta minskar risken för att stora smutspartiklar tränger in i dammsugaren och orsakar skador.


För att undvika överhettning av dammsugaren ska strömkabeln vara helt utdragen när du använder den. Detta sparar också tid eftersom du slipper dra ut kabeln lika ofta. För att dammsuga på ett snabbt och effektivt sätt bör du flytta undan möbler och andra föremål först. Se också till att du inte drar dammsugaren över golvet via slangen, då slangen kan skadas. Det är också viktigt att underhålla dammsugaren genom att byta dammsugarpåse och rengöra sugröret och dammsugarborstarna. Om din dammsugare inte har en påse behöver du rengöra skumfiltret regelbundet för att den ska fungera som den ska.


Damma av på rätt sätt

För att ta bort damm från väggarna på ett effektivt sätt, bör du torka av dem med en fuktig trasa innan att du dammsuger. Du bör alltid börja uppifrån och arbeta dig neråt när du rengör rummet, så att dammet från möbler faller ner på golvet.


Luft och vädring

Regelbunden luftning kan också hjälpa till att förhindra att dammpartiklar samlas och luften blir för torr. För att få bättre luftfuktighet kan du öppna flera fönster samtidigt under en kort stund för att vädra. Du kan också ställa en vattenskål på elementet eller ha inomhusväxter för att öka luftfuktigheten och förhindra dammbildning.Hur uppstår damm?

Vad är egentligen orsaken till att damm uppstår och gör att man behöver dammsuga och damma ständigt? Damm består av små partiklar och finns tyvärr överallt, även efter att golvet precis har städats. De irriterande partiklarna som finns i damm kan ha olika ursprung. Många av dem kommer från saker som ludd på kläder, matsmulor, mjäll och hår som smulas ner till dammpartiklar med tiden. Det finns också andra källor till damm, exempelvis avgaser och pollen, som kan komma in i huset utifrån. Eftersom det är svårt att helt bli av med damm är det extra viktigt för allergiker att dammsuga regelbundet. Om man inte gör det kan kvalster samlas i dammet, vilket kan orsaka allergiska reaktioner.


Frågor och svar om dammsugning

Hur sent du får dammsuga beror på vad som är sagt där du bor. Vanligt är att du inte ska dammsuga mellan 22:00 och 06:00 för att inte störa sömnen hos grannarna.

Du bör dammsuga en gång i veckan, eller ännu oftare om du har husdjur eller om du har haft en tillställning hemma.

Damma av hyllor, bord och andra möbler varje gång du dammsuger - vilket i sin tur betyder minst en gång i veckan.

ANNAT INSPIRERANDE INNEHÅLL