Sätta och plantera lökar


Att plantera lökar är ett enkelt och roligt sätt att skapa en fin trädgård på. De flesta lökar trivs som bäst i soliga till halvsoliga områden. Olika lökar planteras antingen på hösten eller våren. Plantera dina lökar med omsorg och se din trädgård växa fram allt eftersom. Ta del av våra bästa tips när det gäller att plantera lök på hösten, plantera lök på våren och hur du kan plantera lök i kruka.


Innehåll:

När ska man sätta lökar?


När ska man egentligen plantera sättlökar? Plantering av vårlökar ska helst ske på hösten medan sommarblommande lökar planteras på våren. Att sätta lök på hösten är ett mysigt sätt att ta vara på fina höstdagar på. Det går lätt att plantera vårlökar på hösten och sommarlökar på våren när man väl satt sig in i hur de ska planteras.


Du kan plantera lök på hösten från slutet av augusti ändra fram till tjälen sätter sig i marken.

Plantera lökar på hösten


Att plantera vårlökar på hösten ger dig en fin och blommande trädgård att njuta av till våren. Genom att plantera blomlökar på hösten får lökarna en chans att hinna acklimatisera och rota sig i jorden innan tjälen sätter sig.

Text And Image Section

Lökar att plantera på hösten


Tips på lökar att sätta på hösten:


Tulpanlökar

Plantera dina tulpanlökar på hösten och njut av fina tulpaner till våren. Plantera tulpanlökarna i gräsmattan eller i en rabatt, gärna på ett lite mer vindstilla ställe.


Hyacinter

Det går alldeles utmärkt att plantera hyacinter ute. Hyacinter är egentligen en vårblomma så genom att plantera hyacintlöken på hösten så blommar den fint till våren sen.


Allium-lökar

Allium-lök, även kallad prydnadslök, planteras likaså på hösten. Har du inte tid att plantera dina allium-lökar direkt efter inköp bör de förvaras på en kall mörk plats, så som i kylskåpet, tills det finns tid att sätta ner lökarna i jorden.


Pärlhyacinter

Pärlhyacinten med sina blå blommor är ett trevligt tillskott i trädgården. Bli inte rädd om det kommer några blad redan på vintern, pärlhyacinten kommer ändå blomma fint till våren sen.


Snödroppar

Snödropparna är några av våra tidigaste blommande vårblommor. Lökarna är något känsliga för förvaring så försök få lökarna i jorden direkt efter inköp.


Alla dessa vårblommande lökar är relativt enkla att sätta och ger vackra blommor i varierande färger och former. Med rätt omvårdnad och plantering har du sedan en vacker trädgård full av färgglada blommor att njuta av när våren kommer.

Text And Image Section

Lökar att plantera på våren

Tips på lökar att sätta på våren:


Höstcyklamen

Plantera höstcyklamen på våren och njut av färg i din trädgård i höst. Trivs knölen i det utvalda planteringsområdet får du snart ännu fler plantor.


Höstanemon

Höstanemonen bör planteras på våren, även om du kan hitta plantor till försäljning på senhösten också. Planterar du höstanemonen på hösten är det inte säkert att den hinner acklimatisera sig innan frosten kommer.


Höstflox

Höstfloxen planteras ut på våren och trivs bra i soliga till lätt skuggiga lägen.

Plantera lök i kruka utomhus och inomhus

Att plantera lök i kruka på våren ger dig chansen att njuta av fina lökväxter även utan trädgård. Sätt dina lökar i kruka och plantera dem på samma sätt som du skulle ha planterat dem i en trädgård. Plantera lökarna i kruka utomhus och vattna regelbundet, sen är det bara att vänta tills de börjar växa. Att plantera lökar i kruka inomhus ger dig möjligheten att njuta av dina lökar även inne.

Så planterar du lökar i kruka

  • Välj en kruka som är tillräckligt stor för att rymma lökarna och ger dem utrymme att växa i.
  • Lökar önskar ofta en väldränerad jordblandning.
  • Gör små hål i jorden och plantera dina lökar med ca 5 cm mellan.
  • Lökarna ska planteras med spetsen uppåt och sedan täckas över med jord. Sätter du lökarna för djupt finns en risk att de ruttnar.
  • Placera krukan på en ljus och solig plats i hemmet.

Vanliga frågor och svar om att sätta och plantera lök

Plantera lökarna tidigt på våren så att de hinner rota sig innan värmen kommer.

Du kan plantera lökar på hösten från september tills det att tjälen sätter in.

Sätt dina lökar på ett djup på ca 5–8 cm. Sätter du löken för djupt finns det en risk att den ruttnar.

ANNAT INSPIRERANDE INNEHÅLL