Frosta av frysen snabbt och enkelt

Frysar och frysboxar är praktiska när det kommer till att förvara matrester, fryst frukt och grönsaker från din egen trädgård och en eller annan fryspizza. Men precis som hemmets andra vitvaror behöver frysen lite omtanke och skötsel för att den ska fortsätta fungera som allra bäst. Det absolut viktigaste här är regelbunden och ordentlig avfrostning av frysen. I den här guiden kan du läsa vidare om hur du frostar av din frys snabbt och enkelt på bästa sätt och även hur du kan påskynda processen. Vi rekommenderar att du gör avfrostningen till en del av din regelbundna rutin i köksstädningen. Du skulle till exempel kunna passa på att frosta av frysen samtidigt som du rengör ugnen.


Innehåll:


Varför är det viktigt att frosta av frysen?

Förr eller senare bildas ett lager av is inuti de flesta frysar. Isen på väggarna minskar inte bara frysens kapacitet vilket gör att det också ökar elförbrukningen. I vissa fall kan det till och med leda till att maten förstörs. För att undvika detta är det viktigt att frosta av frysen med jämna mellanrum.

Så frostar du av frysen snabbt: tips & myter

Att frosta av frysen är oftast lite bökigt, det tar relativt lång tid och frysvarorna måste förvaras någon annanstans under tiden. Det finns en hel del olika tips på internet kring hur du kan göra processen extra snabb men tyvärr är inte alla att rekommendera. Här nedan kommer några vanliga tips för avfrostning av frys:


Skål med varmt vatten

Placera skålen i frysen med dörren stängd. Vattenångan från det varma vattnet kommer göra att isen smälter snabbare.

Rekommenderas denna metod? Ja, denna metod är säker och effektiv.


Fläkt eller hårfön

Om du har en fläkt kan du rikta den mot frysfacket för att blåsa den varma rumsluften direkt in i den öppna frysen och på så sätt påskynda avfrostningen. Det finns även många som tipsar kring att använda hårtorkar eller värmare som hjälpmedel vid avfrostning men vi rekommenderar inte denna metod då det finns en risk för kortslutning.

Rekommenderas denna metod? Nej.


Avfrostningsspray

Särskilda avfrostningssprays kan också göra processen snabbare. Viktigt här är att komma ihåg att dessa sprayar oftast innehåller kemikalier och bör användas försiktigt.

Rekommenderas denna metod? Ja, men med försiktighet.


Salt

Det som fungerar på isiga trottoarer fungerar även i frysen: salt gör att isen smälter snabbare.

Rekommenderas denna metod? Ja.


Hacka bort is med kniv eller spade

Att bryta av isblock med knivar eller andra verktyg rekommenderas inte då det finns en stor risk för att man skadar frysen.

Rekommenderas denna metod? Nej.

Så frostar du av frysen snabbt och enkelt

Material:

  • Kylväska eller kylbox
  • Nyckel
  • Bakplåt
  • Handdukar
  • Trasa
Text And Image Section

Steg 1: Rensa ur frysen

Första steget är att se till att frysen är helt tom innan du sätter igång. Se till att rensa ur frysen helt - du kan förvara maten i en frysbox till dess att du är klar med avfrostningen. På vintern kan du alltid ställa varorna i lådor på balkongen så länge det är minusgrader ute.

Text And Image Section

Steg 2: Stäng av frysen och påskynda avfrostningsprocessen

När frysen har tömts helt är det dags att stänga av frysen - helst genom att dra ut kontakten ur vägguttaget. Fyll sedan en skål med varmt vatten och ställ in i frysen för att påskynda avfrostningen.

Text And Image Section

Steg 3: Samla upp kondensvatten

För att fånga upp kondens, ställ en till skål eller ett bakplåtspapper i frysen. Stäng dörren till frysen så att ångan inte kan komma ut och isen smälter snabbare. Lägg några handdukar framför frysen för att förhindra att eventuellt kondensvatten läcker ut över golvet.

Text And Image Section

Steg 4: Rengör frysfacket

Efter 1-2 timmar borde all is ha smält. Öppna frysen, ta bort skålen och bakplåten och torka upp eventuell överflödig kondens med en trasa eller handduk. Du kan sedan torka ut frysfacket med lite diskmedel för att få bort bakterier, eventuellt mögel och lukt. Torka allt väl och lägg sedan tillbaka alla matvaror.

Vanliga frågor kring hur man frostar av frysen

Så fort det bildas ett lager av is bör frysen frostas av. Vanligtvis brukar många göra det två gånger om året men vi rekommenderar att göra det något mer regelbundet. Så fort som islaget har fått en tjocklek på 10mm är det dags att frosta av frysen.

Om du använder dig av hjälpmedel såsom varmt vatten för att tina frysen kan du räkna med 1-2 timmar för avfrostning. Detta kan variera något beroende på hur stor frys du har och hur tjock is som har bildats.

Att rengöra frysen utan avfrostning är ganska svårt. Om du till exempel torkar av facket med en fuktig trasa så är det lätt att det bara leder till mer isbildning. För att verkligen djuprengöra frysen är det därför viktigt att först frosta av den.

Det går tyvärr inte att avfrosta en frys ordentligt utan att stänga av den.

Frysar som sitter ihop med kylskåp har oftast en separat av/på-knapp enbart för frysen. Det betyder att du kan stänga av frysen utan att behöva stänga av kylskåpet. I dessa fall är det inte rekommenderat att dra ut väggkontakten. Om du är osäker på hur då gör kan du hänvisa till din manual.

Det är fullt normalt att frysen bildar frost och is. Varje gång man öppnar dörren till frysen så kommer det in varm och fuktig luft vilket i sin tur gör att is skapas när denna luft kyls ner. Om man lämnar dörren öppen alltför länge finns det större chans att det bildas mer is. Här är det också viktigt att se till att dörren till frysen stängs ordentligt och att gummilisten är helt tät.


Kom också ihåg att alltid förvara mat i matlådor eller påsar. Maten avgör fukt vilket kan bidra till mer isbildning i din frys.

Om du är på jakt efter en ny frys kan det hända att du stöter på termen "no-frost". No-frost-funktionen är namnet på den automatiska avfrostningsfunktionen som finns i många moderna frysar. I no-frost-funktionen avfrostar en timer förångaren – en komponent som tar bort värme från frysen – varje gång den slås på för att fungera. Detta förhindrar att frost och is byggs upp i frysen.

ANNAT INSPIRERANDE INNEHÅLL