Odla på balkong

Att odla på balkongen kallas ofta för balkongodling. Det är ett sätt att skapa en grön oas i stadslandskapet och samtidigt njuta av färska grönsaker, frukter och blommor. Även i ett begränsad utrymme kan balkongodling vara både givande och bidra till en snygg balkonginredning.


Vad kan man odla på balkongen?

Balkongodling är mångsidig. Du kan odla allt från grönsaker, örter och blommor till vissa sorters frukter. Det viktiga är att välja växter som trivs i krukor och har en anpassningsförmåga till de förhållanden som råder på din balkong såsom solljus, vind och utrymme. Exempel på växter som lämpar sig väl att odla på balkongen är tomater, jordgubbar, örter som basilika och mynta samt blommor som lavendel.


Odla blommor på balkongen

Att odla blommor på balkongen är en härlig hemmasyssla som drar till sig bin och fjärilar. Välj blommor som blommar under olika delar av säsongen för att förlänga njutningen. Tänk på att vissa blommor kräver mer sol än andra, välj sorter baserat på din balkongs exponering.


Blommor för bin på balkongen

För att stödja pollinerande insekter som getingar och bin är det bra att välja nektar- och pollenrika blommor. Lavendel, salvia och solhatt är bra val för att locka till sig bin. Dessa växter är inte bara vackra utan bidrar också till det lokala ekosystemet.


Odla jordgubbar på balkong

Jordgubbar är perfekta för balkongodling eftersom de kan växa både i krukor och hängande korgar. De kräver dock sol och regelbunden vattning. Att odla jordgubbar på balkongen ger inte bara färska bär utan också ett charmigt utseende till balkongen när plantorna blommar och bären mognar.

Text And Image Section

Odla örter på balkongen

Örter som basilika, mynta, persilja och timjan är idealiska för balkongodling. De är relativt lättskötta, tar inte mycket plats och kan användas färska i matlagning. De flesta örter trivs i solen men klarar även halvskugga.


Odla krasse på balkongen

Krasse är en enkel och snabbväxande växt som är perfekt för nybörjare. Den kan växa i små krukor eller balkonglådor på balkongen och kräver inte mycket skötsel. Krasse ger en pepprig smak till sallader och smörgåsar, och kan skördas kontinuerligt.

Odla potatis på balkongen

Att odla potatis på balkongen är överraskande enkelt. Du kan använda stora krukor, säckar eller till och med gamla hinkar. Det är viktigt att ge potatisplantorna tillräckligt med utrymme för att knölarna ska kunna utvecklas.


Potatis i hink på balkongen

Potatis kan framgångsrikt odlas i hinkar. Det kräver en djup behållare och regelbunden vattning. När potatisplantan blommar är det ett tecken på att det är dags att börja kolla efter potatisar.


Steg 1. Använd en stor hink med dräneringshål i botten. Fyll botten med cirka 10 cm lager grönsaksjord.


Steg 2. Placera 3-5 sättpotatisar i jorden med groddarna uppåt. Fyll på med jord tills det är 5 centimeter kvar till hinkens kant.


Steg 3. Vattna potatisen 2-5 gånger i veckan beroende på väder och skörda färsk potatis på balkongen efter 8-10 veckor.

Text And Image Section

Odla tomater på balkongen

Att plantera tomater på balkongen är en populär och rolig trend. De finns i många sorter, allt från körsbärstomater till större bifftomater. Tomater kräver regelbunden vattning, gödsel och mycket sol. Det är också viktigt att ge ordentligt stöd till växande plantor.Odla vindruvor i kruka på balkongen

Vindruvor kan odlas på balkongen, men de kräver lite mer omsorg och tålamod. Välj en sort som är anpassad för krukor och se till att ge växten stöd i form av spaljé eller liknande. Vindruvor behöver mycket sol och regelbunden beskärning.

Växter att ha på balkongen

Förutom grönsaker och blommor finns det många andra växter som trivs på balkongen. Prydnadsgräs, vissa buskar och till och med små träd kan skapa en härlig atmosfär. Testa att odla popcorngräs om du vill hålla det enkelt.


Övervintra växter på balkongen

Vissa växter kan övervintra på balkongen. Detta kräver ofta extra skydd som isolering av krukor och kanske till och med ett överdrag för att skydda mot kyla och frost.Frågor och svar om att odla på balkongen

Du kan plantera blommor på balkongen när nattfrosten är helt borta, vilket vanligtvis är kring maj-juni.

Pelargoner kan sättas ut på balkongen då det är minst 10 grader varmt dygnet runt.

Det är inte bra att odla växter som är känsliga för temperaturförändringar på balkongen.

ANNAT INSPIRERANDE INNEHÅLL