Skogens skafferi

En tur till skogen kan ge så mycket mer än bara lugn, vacker miljö och frisk luft. I skogen kan du även hitta massor av ätbart, bara du vet vad du ska leta efter. Upptäck skogens skafferi och alla ätbara växter som finns i skogen. Passa på att plocka lite extra att frysa in där hemma som du kan ta fram och njuta av när suget smyger på.


Ätbara växter

För den som är oerfaren är det inte lätt att veta vilka växter som går att äta i skogen, men det finns fler ätbara växter än vad man kan tro. Flera av växterna i skogen går alldeles utmärkt att använda sig av i sin matlagning hemma, så som nässlor och svamp. Lär dig mer om ätbara växter och vad skogen har att erbjuda. Det ger dig inte bara en mer varierad kost utan även en större förståelse för naturen och dess betydelse för vår hälsa.

Text And Image Section

Växter i skogen

De vanligaste ätbara växterna i skogen är blåbär, lingon och svampar som kantareller och Karljohan. Men det många inte tänker på är att det finns massor av läckerheter i skogen. Viktigt att veta när man letar efter och plockar ätbara växter är att det även finns en hel del växter i skogen som är giftiga, så plocka bara sådant som du är helt säker på att man kan äta. Det är även viktigt att man plockar växterna på ett ansvarsfullt sätt för att inte skada naturens balans.


Visste du att när man torkar svampar och bär så kan de hålla i flera år?

13 tips på ätbara, vilda växter

Dessa växter är ätbara och växer vilt i och i närheten av våra skogar.


 1. Blåbär
 2. Hallon
 3. Hjortron
 4. Lingon
 5. Smultron
 6. Kantareller
 7. Granskott
 8. Nässlor
 9. Harsyra
 10. Havtorn
 11. Ramslök
 12. Rönnbär
 13. Fläder

Vad kan man laga med ätbara växter?

Du kan göra allt möjligt med de ätbara växter som du hittar i skogen, allt från sylt, soppa och olika bakverk till sallader och grytor.


Blåbär

Med klassikerna blåbär kan man göra både blåbärspaj, blåbärssylt och blåbärssoppa, eller varför inte testa att göra några smarriga blåbärsmuffins.


Granskott

Granskott och tallbarr kan du använda dig av som smaksättning i oljor och grytor, samt ha i salladen. Testa även att göra te på granskott som en varm, uppfriskande dryck i skogen.


Ramslök

Vild lök såsom ramslök är väldigt gott att göra pesto eller ett smakrikt ramslökssmör av. Ramslöken går även utmärkt att ha rå i sallader eller som smaksättare i grytor.


Svamp

Svamp, skogens guld! Ätbar svamp passar utmärkt såväl i grytor som ett gott tillbehör på tallriken. En mumsig kantarelltoast är det få som tackar nej till.


Nässlor

Har du inte testat nässelsoppa med kokt ägg så är det dags nu. Nässlor går även utmärkt att göra pesto på eller ha i smoothies. Torka gärna dina nässlor och mal till pulver så håller de längre.


Rönnbär

Både marmelad, sylt, chutney och gelé brukar bli väldigt gott med rönnbär. Du kan även testa att göra en syrlig och uppfriskande rönnbärsjuice.


Allemansrätten

Med allemansrätten kan vi röra oss fritt i naturen, plocka svampar, bär och växter, fiska och uppleva naturen. Detta är unikt för Sverige och en del av vår kultur. Med allemansrätten kommer också olika lagar och regler för vad som egentligen är okej och inte när man rör sig i naturen. Något som alltid är viktigt när man befinner sig i skog och natur är att vara varsam om växter och djur som lever där, på så sätt kan vi bevara naturen och allemansrätten.

Text And Image Section

Allemansrätten - regler

Det finns flera viktiga regler att känna till när det kommer till allemansrätten.


1. Man får inte skada eller störa djur och växter. Man får ej heller plocka eller skada sällsynta eller hotade växtarter.

2. Man får inte störa markägare, boende eller andra människor som befinner sig i naturen.

3. Man får inte göra upp eld i närheten av torr mark.

4. Det är inte okej att tälta på privat mark utan att markägaren ger sin tillåtelse.

5. Man får inte skada kulturmiljöer och fornminnen.

6. Man får inte lämna skräp efter sig i naturen.


I all enkelhet så kan man sammanfatta reglerna som så att man ska vara varsam och ha respekt för naturen och alla levande ting som befinner sig i naturen.

Allemansrätten i skogen

Allemansrätten gäller oftast inte i naturreservat och nationalparker, dessa brukar istället ha egna särskilda regler man ska förhålla sig till.


Man får endast plocka de bär och växter som återkommer årligen i skogen. Man får aldrig skada en växt genom att plocka något från den - därför är det inte okej att plocka bark eller grenar från ett träd då detta skadar trädet. Men till exempel bär, svamp och nässlor kan man plocka utan problem.Vanliga frågor och svar om skogens skafferi

Man får inte plocka blåbärsris i skogen då det skadar blåbärsplantan. Bären är däremot helt okej att plocka.

Allemansrätten är en lag som ger oss tillåtelse att röra oss fritt i naturen på ett ansvarsfullt sätt.

Mossa och lav är inte okej att plocka i skogen utan markägarens tillstånd.

ANNAT INSPIRERANDE INNEHÅLL