Halloweenmat till läskigt bra priser

För varje år känns Halloween allt mer svenskt. Så har det förstås inte alltid varit. Faktum är att Halloween inte började uppmärksammas ordentligt här förrän på 90-talet. Vi på Lidl firar ordentligt med mängder av läskigt bra varor. Skrämmande nog till ännu bättre priser. Här har vi samlat några av våra favorittips inför denna högtid så som hur du gör din egen halloweenpumpa och tips på enkla halloweenutklädnader med hjälp av sånt som du redan har i hemmet. Så ta en titt på våra Halloweenrecept på Halloweenmat, Halloweensnacks, Halloweengodis och annat och gott. Besök sedan din närmaste Lidl-butik för att plocka upp allt det du behöver för att förbereda årets spökigaste högtid!

Text And Image Section

Vad är skillnaden mellan Halloween, Alla Helgons Dag och Dia de Los Muertos?

Halloween, Alla Helgons Dag och Dia de los Muertos infaller under samma tid på året men det skiljer sig åt både i hur, varför och var de firas.


Dia de los Muertos

Dia de los Muertos är en högtid i Mexiko som firas den första eller andra november. Högtiden hedrar vänner och familj som har gått bort. På spanska betyder orden "Dia" "dag" och "Muertos" betyder "döda människor". Dia de los Muertos kallas också ibland för "Dia de los Angelitos" eller "De små änglarnas dag". Högtiden firas genom att dekorera altar bl.a. med målade figurer såsom de välkända målade dödskallarna gjorda av socker.


Alla Helgons dag

Alla helgons dag är alltid en röd dag och firas alltid på den lördag som faller mellan den 31 oktober och den 6:e november. Dagen var först etablerad som en katolsk tradition för att hedra helgon men har nu fått lite av en annan betydelse då många besöker gravar till familjemedlemmar för att tända ett ljus och hålla en minnesstund.


Vad är Halloween och hur började det?

Halloween firas den 31 oktober varje år och äger rum över hela världen. Ursprunget ligger i den gamla keltiska festivalen Samhain där folk använde sig av utklädnader och lägereldar för att skrämma bort spöken. När Alla Helgons dag senare infördes av den katolska kyrkan, bakades en del av traditionerna från Samhain in i denna nya högtid. Kvällen innan Alla Helgons dag kallades för ”All Hallows Eve” och blev med tiden sen mer känt som ”Halloween”.


När går man bus eller godis?

Att gå bus eller godis är en populär, amerikansk tradition som blivit allt större även i Sverige. Bus eller godis går man på själva Halloween, den 31 oktober. Infaller denna dag på en vardag är det vanligt att det kan komma barn och plinga på både helgen innan och efter den 31 oktober. Hos oss på Lidl hittar du allt Halloweengodis du kan tänkas behöva inför när barnen kommer och knackar på dörren.

Halloweengodis

Kakor med inslag av spindelnät, små spökiga maränger och tårtor med dödskallar på – letar du efter en rysande god efterrätt så passar dessa utmärkt! Fungerar lika bra till Halloweenfesten för vuxna som för Halloweenkalas för de mindre eller att ge bort när barnen går bus eller godis.


Våra Halloweenrecept

Ska du bjuda på Halloweenmiddag? Här har vi samlat våra bästa Halloweenrecept med smak av höstens rotfrukter och fina svenska köttbitar. Hittar du inte det du söker kan du alltid kika vidare på våra andra recept. Ta även en titt på våra erbjudanden under veckan inför Halloween.

Våra tips på hur du planerar en riktigt bra Halloweenfest

  • En temafest är alltid kul. Sätt ett specifikt tema på din Halloweenfest som "spökfest", "häxjakt" eller "zoombiedansfest". Extra kul blir det om du ber dina gäster klä ut sig enligt temat.
  • Håll en tävling om bästa Halloweenkostymen och andra roliga Halloweenlekar! Utklädnader höjer festen till nya nivåer.
  • Bjud på riktigt god Halloweenmat, planera maten och drycken efter temat om möjligheterna finns. Dekorera maten med spöken eller häxhattar för att matcha ditt valda tema. Spana in våra recept på god Halloweenmat för barn och vuxna.
  • Halloweensnacks, Halloweenfika, Halloweengodis: även spökfester behöver några sötare tilltugg - ta en titt på våra recept på dödskalletårtor, spökmaränger och Halloween-kladdkaka!
  • Glöm inte Halloweendekorationerna: en riktigt spökig fest kräver spökiga detaljer. Hos oss hittar du alltifrån Halloweenpumpor som du kan skära själv till läskiga ansikten, papperstallrikar, servetter och andra tillbehör med säsongsenliga tryck.


En skräckinjagande historia

För inte så länge sen fanns en mystisk plats som hette Lidl. Bakom dess mörka portar uppenbarade sig en dunkel sal, och bortanför den pågick märkliga saker. Där såldes Halloweendekorationer, utklädningskläder, Halloweenmat och godis. Men det var inte att saker såldes som var det underliga. Det riktigt skrämmande var hur läskigt låga priserna var. Och hur man likt ett trollslag slapp springa runt i flera olika butiker. Allt man behövde för Halloween, verkligen allt, fanns ju där.

Gör egen Halloweenbål


Du behöver: 2 liter sockerdricka, 2 liter hallonsoda, 1 dl frysta bär, 1 dl färskpressad citronjuice, lite läskigt godis.


Gör så här: Blanda sockerdrickan, hallonsodan, citronsaften och de frysta bären i en stor skål. Pynta sedan med läskigt godis (t.ex. skumtänder eller dödskallar).

Vanliga frågor och svar om Halloween

Halloween firas den 31 oktober varje år.

Halloween har sitt ursprung i Irland och var från början en keltisk högtid.

Halloween markerade tidigare skördetid. Man hade då en fest där man tände eldar för att skrämma bort spöken och häxor.