Laga middag tillsammans

Att samla familjen för att laga middag tillsammans kan vara både roligt och lärorikt. Om även barnen är med och lagar maten är det mer sannolikt att slutprodukten, alltså själva middagen, uppskattas mer när det väl är dags att äta. Barnen får då även möjlighet att lära sig lite mer om hur matlagning fungerar: processen, köket och redskapen, bland annat.


Det ska vara roligt att laga mat tillsammans. Därför kan det vara bra att förbereda arbetsytan och vidta en del försiktighetsåtgärder innan ni börjar med själva matlagningen. Ta del av våra bästa tips för att göra upplevelsen så lärorik, stressfri och säker som möjligt för både dig och dina barns skull.


Våra bästa tips för att laga mat med barn

Att laga mat med barnen kan för många låta som en smått stressig upplevelse. Men med rätt förutsättningar så blir det i stället något roligt som leder till att barnen förstår köket bättre och uppskattar den tid och ansträngning det tar för maten att hamna på bordet. Att barnen får vara med och laga mat ökar även sannolikheten att de sedan vill äta maten som lagats.


Ta del av våra bästa tips för att laga mat med barn för en smidig matlagningsstund tillsammans. Få tips om hur ni ska gå tillväga och vad som är viktigt att tänka på när man bjuder in barnen till matlagningen.

Text And Image Section
  • Välj i första hand stressfria dagar. Att laga middag tillsammans under hektiska dagar orsakar lätt onödig stress. Helger, helgdagar eller lov är att föredra i en början när både du och barnen inte är vana vid att alla ska hjälpas åt. Det kan också vara bra att försöka att slänga ihop en lite enklare middag för att reducera antalet moment.
  • Sätt regler i köket. I köket hittar vi många föremål som är varma eller vassa, och det gäller att alltid sätta säkerheten först. Var tydlig med vilka barnens uppgifter är och berätta kontinuerligt vad du gör, att spisen och ugnen är varma, att kniven är vass och att det är bra att vara lite extra försiktig när man befinner sig i köket.
  • Mise en place – allt på sin plats. För att förenkla matlagningen tillsammans med väldigt små barn så kan det underlätta att skära och förbereda alla ingredienser i separata skålar innan barnet kommer in i köket. Lite äldre barn kan gärna vara med och skära grönsaker och liknande under uppsikt.
  • En rolig utstyrsel kan göra barnen mer engagerade. Något så enkelt som en kockmössa kan få dem att känna sig stora och självsäkra.
  • Bjud på smakprov. Låt barnen lukta på och provsmaka ingredienserna som ska användas till middagen. Det kan vara allt från en ostbit till en liten morot.

Låt barnen hjälpa till i köket

Det kanske inte är helt uppenbart vilken kökshjälp barnen kan erbjuda som faktiskt känns tryggt och säkert. Vi vill ju helst undvika allt som har med knivar och varma stekpannor att göra – åtminstone för de allra yngsta.


Mindre barn kan exempelvis vara med och hälla i ingredienser i skålar och bunkar. Det som ska blandas eller röras om brukar de också tycka är kul att hjälpa till med. Be dem att räkna frukt eller grönt, förklara bilderna i receptet, hämta diverse råvaror. Det finns mycket som barnen kan hjälpa till med helt enkelt, vilket i slutändan också är lärorikt för dem.


Ofta vill barnen göra samma sak som vi, och när vi ska laga middag tillsammans så finns det flera tillfällen då vi faktiskt kan ta tillvara på det. Om en deg ska knådas så kan de få en liten bit av degen att knåda själva. Detsamma gäller om något ska röras om, där de kan få en mindre skål med en del av ingredienserna att blanda om de inte riktigt passar att de rör om i den stora skålen.


Viktigt att tänka på

Köket är en av de platser i hemmet vi bör vara mest försiktiga i, och detta gäller särskilt med barn i närheten. För att göra det så smidigt och säkert som möjligt att laga mat tillsammans hemma med barnen så listar har vi listat några punkter som kan vara värda att ha i åtanke innan ni börjar. Detta gäller även när du ska baka med barn.

Text And Image Section
  1. God hygien. Lär barnen att det är viktigt att tvätta händerna innan man börjar laga maten, och gärna återkommande efter vissa moment där händerna haft kontakt med maten.
  2. Om du har en pall som ditt barn kan stå på bredvid och hjälpa till från, se till att den är placerad på ett säkert ställe som inte är för nära spisen, ugnen eller knivarna.
  3. Se till att de har kockmössa eller håret uppsatt, och helst kortärmad tröja för att den inte ska hamna i vägen.
  4. Om något spills, hjälps åt att torka upp det direkt.
  5. Se till att ha tålamod. Välj som sagt en dag där ni har god tid på er att laga maten, eftersom stress kan öka risken för en olycka, eller minska chansen att barnen vill vara med nästa gång.

Enkel mat att laga tillsammans

Barn brukar inte ha särskilt bra tålamod. Det är därför bra om man börjar med enkla, barnvänliga recept. Det blir även lättare för dig om receptet inte innehåller alltför många moment. Bland Lidls recept kan du enkelt sortera efter svårighetsgrad för att hitta något passande till middagen med familjen. Nedan hittar du också några axplock rätter som vi tycker passar utmärkt att laga tillsammans med barn.

Vanliga frågor och svar om matlagning med barn

När ni ska laga mat tillsammans kan du låta barnen röra om ingredienser, tvätta frukt och grönsaker, eller knåda och kavla deg, som några exempel.

Genom att förklara var ingredienserna kommer ifrån, räkna och mäta ingredienser, eller diskutera färg, smak och konsistens så hjälper vi barnen att uppskatta matlagningsprocessen mer.

Välj enkla recept, förbered ingredienser i förväg eller skapa smörgåsar och sallader tillsammans som inte kräver så mycket tillagningstid.