Fettisdagen, semlans dag eller semmeldagen?
Kärt barn har många namn, fettisdagen, semlans dag, semmeldagen! Lär dig mer om historien och traditionerna kring denna älskade svenska högtid som firas årligen. Fettisdagen är en dag då de flesta svenskar njuter av den läckra semlan, en söt och fluffig bulle fylld med mandelmassa och vispgrädde, toppad med ett täcke av florsocker.
Läs mer om fettisdagens ursprung, hur semlan har utvecklats över tid, och varför denna dag är så speciell för många människor i Sverige. Ta del av våra bästa recept och tips för hur du gör din egen perfekta semla, samt hur du kan fira denna dag på bästa sätt. Låt oss ta en djupdykning in i denna fantastiska tradition som för många är en höjdpunkt under vintermånaderna!
Semla eller fastlagsbulle?
Semla och fastlagsbulle är två olika namn för samma bakverk. Semlan är en traditionell svensk och nordisk söt bakelse som oftast förknippas med firandet av fettisdagen. Den klassiska semlan består av en vetebulle som är fylld med en blandning av mandelmassa och mjölk, toppad med vispgrädde och florsocker. Nu för tiden kan man hitta alla möjliga sorters semlor, allt från blåbärssemlor till kladdkakesemlor.
Namnet "semla" kommer från det svenska ordet för "vetebulle" (mjukt och sött bröd). Förr i tiden åts fastlagsbullar endast under fastlagstiden, men idag är semlor populära under hela vinterperioden.
Baka egna goda semlor
Att baka egna semlor är en härlig tradition och inte alls så svårt som det kanske verkar. Här är ett grundrecept för att baka semlor:
Ingredienser:
75 g smör
2,5 dl mjölk
25 g jäst för söta degar
0,5 dl socker
1 krm salt
1 tsk stött kardemumma
7-8 dl vetemjöl
1 ägg till pensling
Fyllning:
200 g mandelmassa
2-3 msk mjölk eller grädde
3 dl vispgrädde
Florsocker till pudring
Instruktioner:
1. Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölken. Värm till 37°C (fingervarmt).
2. Smula jästen i en bunke och tillsätt den fingervarma mjölkblandningen. Rör om tills jästen löser sig.
3. Tillsätt socker, salt, kardemumma och nästan allt vetemjöl. Arbeta degen smidig och tillsätt mer mjöl om det behövs. Låt degen jäsa under en duk i ca 45 minuter.
4. Dela degen i 12-16 bitar och rulla dem till runda bullar. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa ytterligare 30 minuter under en duk.
5. Sätt ugnen på 225°C. Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda dem i mitten av ugnen i 8-10 minuter tills de är gyllenbruna. Låt bullarna svalna på ett galler.
6. För fyllningen, riv mandelmassan och blanda med mjölk eller grädde för att skapa en smidig konsistens.
7. Skär av ett lock på varje bulle och gröp ur en del av inkråmet. Blanda inkråmet med mandelmassablandningen och fyll hålen i bullarna med denna blandning.
8. Vispa grädden och spritsa eller klicka den över mandelmassan. Lägg på locken och pudra över florsocker.
Nu är dina egna hemgjorda semlor redo att avnjutas!
Önskar du testa några semmelvarianter som är mindre traditionella så ska du spana in våra recept på semlor nedan.
Våra bästa semmelrecept:
Semlans historia – hetvägg semla
Den tidigaste versionen av semlan, kallad hetvägg eller varm bulle. Ordet "hetvägg" kommer från det faktum att bullen serveras i en skål med varm mjölk och äts med sked, där "het" syftar på den varma mjölken och "vägg" på det mjuka brödet som bildar en "vägg" i skålen.
Under 1700-talet och 1800-talet förändrades semlan till den form vi känner idag. Den började fyllas med mandelmassa och vispgrädde, och det blev en tradition att äta semlor på fettisdagen. Under 1900-talet började semlan bli populär även utanför fastlagen och fettisdagen.
Hetvägg semla är fortfarande populärt i vissa delar av Sverige och Finland, särskilt bland dem som föredrar en varm och mjuk semla i stället för den mer traditionella kalla varianten. För att njuta av en hetvägg semla, lägg den i en skål och häll över varm mjölk. Servera genast och njut.
Varför äter vi semlor på fettisdagen?
Fettisdagen, även känd som "Shrove Tuesday" eller "Mardi Gras" i andra delar av världen, markerar slutet på fastlagstiden, en period då man firade och åt rikligt inför den kommande fastan som varade i 40 dagar fram till påsk.
Att äta semlor på fettisdagen symboliserade fest och överflöd inför den kommande fasteperioden, då man traditionellt skulle avstå från att äta kött och andra lyxiga livsmedel. Semlan, med sin sötma och kaloririkedom, representerade ett sista firande av överflöd och njutning innan fastan började.
Med tiden har semlan kommit att bli en svensk tradition som förknippas med fettisdagen, även om många svenskar inte längre följer den kristna fastan. Det är nu vanligt att avnjuta semlor under hela vinterperioden, men fettisdagen är fortfarande den dag då semlans förtäring når sin kulmen.
Vanliga frågor och svar om semmeldagen
Semmeldagen eller fettisdagen firas den 13 februari 2025.
Kung Adolf Fredrik av Sverige är en känd historisk person som var mycket förtjust i semlor. Enligt legenden avled han den 12 februari 1771 efter att ha ätit för mycket, bland annat 14 portioner semlor i hetvägg. Detta har bidragit till semlans rykte som ett mycket läckert och frestande bakverk.
Semmelsäsongen varar från början på januari till fettisdagen.
Det bästa sättet att fira semmeldagen på är med ett gäng semlor, köpta som hembakade.