Lekar vid middagsbordet för barn

Ett knep för att göra barn mer intresserade och nyfikna på hälsosam kost är att köra lekar vid middagsbordet. Det är viktigt att barn får i sig en hälsosam kost som baseras på en variation av livsmedel. Genom att servera en varierad kost får barnen i sig det de behöver – kolhydrater, protein, fett, olika mineraler och vitaminer. Men hur får man barn att äta? Det är inte alltid en dans på rosor att få barn att äta varierad och hälsosam kost, då kan lekar vara till stor hjälp. Önskar du fler tips gällande att få barn att äta? Läs då vår artikel om mat för kräsna barn och hur du kan få kräsna barn att äta mer varierat genom roliga och kreativa uppläggningar.


Tips på roliga lekar vid middagsbordet för barn

Testa någon av dessa lekar för att göra matstunden lite enklare och roligare:


Smaktestet

Smaktest som lek är en tävling som går ut på att barnen får räkna upp hur många smaker de känner i en maträtt. Denna lek gör att barnen får tänka till kring vilka smaker de känner vilket resulterar i en mer nyanserad bild av vad barnet tycker om, i stället för att enbart fokusera på om en maträtt är ”god” eller ”äcklig”. Det ger även de vuxna en större förståelse om varför barnet inte tycker om en viss maträtt.


Matbingo

Gör en bingobräda med livsmedel som serveras vid middagsbordet, och låt barnen kryssa över de livsmedel de äter för att få bingo. Matbingo brukar vara en uppskattad middagslek som utmanar barnen att testa nya smaker på ett roligt sätt.


Låt barnen leka ”tv-kock”

Inkludera barnet i själva matlagningen och låt barnet agera ”tv-kock”. Det kan göras med ett speciellt förkläde för tillfället och/eller att filma matlagningen där barnet får berätta vad som lagas. Därefter kan familjen vid middagsbordet agera jury och ge betyg. Leka tv-kock kan göra barnet mer nyfiken och motiverad till att både hjälpa till i köket och testa ny mat.


Gissningsleken

Ibland kan det vara bra att flytta fokus från maten och leka en gissningslek. Gissningsleken går ut på att någon ska tänka på något, exempelvis en björn, och så får alla ställa frågor tills de listat ut det är en björn. Det kan vara bra att sätta ett tema på leken om barnen är lite mindre t.ex. djur för att göra det lite lättare.

Text And Image Section

Matmemory

Skriv vilka livsmedel som finns på matbordet på lappar och lägg dem upp och ner. Barnen får lyfta två lappar åt gången och para ihop dem med den riktiga maten vid middagsbordet. Den här middagsleken lär barnen namn på olika ingredienser, vilket i sin tur kan leda till att barnen blir nyfikna och vill provsmaka. Kan barnet inte läsa ännu går det bra att rita det som finns på bordet istället för att skriva ned namnet på varan.

- Genom att leka vid middagsbordet blir matupplevelsen mer interaktiv och rolig för barnen. I en sådan miljö blir det också naturligare för barnen att vilja testa och smaka nya livsmedel vilket på sikt kan utveckla en positiv inställning till mat.

- Barnens aptit och motivation till att testa ny mat kan öka om miljön är mer underhållande och avslappnad, vilket lekar vid middagsbordet kan bidra till.

- Att leka vid middagsbordet kan få barn att uppskatta måltider med familjen då det bidrar till samvaro och gemenskap.

Att leka vid middagsbordet kan bidra till att barnet blir lugnare och sitter still eftersom barnet behöver koncentrera sig på leken. De lekar vi presenterat i denna artikel är stillasittande lekar.

Ibland kan det vara svårt att hitta orken till att styra upp en lek vid varje middag. Vad som däremot är viktigt att tänka på är att erbjuda en varierad kost, prata positivt om mat, agera förebild, involvera barnet i matlagningen och uppmuntra självständighet. Dessa faktorer kan hjälpa barnet att få en sund och nyfiken relation till mat.

ANNAT INSPIRERANDE INNEHÅLL