Matlådor: tips och knep

Matlådor och lunchlådor är ett enkelt sätt att få ner dina matkostnader. Oavsett om du är van vid att planera lunchlådan eller om du är nybörjare på detta, hittar du garanterat nya matlådetips och knep här för att göra förberedelserna ännu bättre!

Ladda ned Lidl Plus-appen och spara ännu mer!

Ekonomiska mathacks från Lidl

Spana in våra snabba mathacks som är både enkla och plånboksvänliga.

15 tips för att förbereda matlådor:

1. Laga dubbelt till middag

Ett enkelt tips för dig som inte är en fena på storkok – gör en enklare variant istället och laga dubbel mängd till middag – resterna blir helt enkelt lunch dagen efter!


2. Använd tåliga matlådor

Investera i riktigt bra matlådor som tål både mikrovågsugn och diskmaskin.


3. Förbered ett par basvaror som du varierar i olika kombinationer för att ta fram ett flertal rätter

Perfekt för dig som gillar variation under veckan. Förbered gärna enkel mat såsom hummus, couscous eller ris, grillad kyckling, köttfärssås, grönsaker i ugn etc. och skapa lite olika blandningar under veckans gång. En sådan enkel rätt som köttfärssås kan användas i många rätter såsom spaghetti och köttfärssås, moussaka, lasagne, Shepherd’s pie, köttbullar och mer!


4. Förvara salladsblad separat

Har du med sallad i din låda rekommenderar vi att du förvarar salladsbladen för sig i kylen – till matlådan kan du lägga dem i en liten plastpåse eller i ett separat fack i matlådan så att du mixar dem med resten av salladen först när det är dags för lunch! Detta gör att salladsbladen inte suger åt sig vätska från de andra ingredienserna och blir för mjuka.


5. Förvara skivad tomat separat eller skär upp när det faktiskt är dags att äta:

det gör att resten av maten inte blir för vattnig.


6. Ska maten värmas i olika temperaturer? Förvara varje del separat:

det gör det lättare när du väl ska värma upp det! Du vill ju inte att salladen slinker med i mikron av misstag till exempel. Använd då i stället matlådor med separata fack eller mindre matlådor för att förvara exempelvis skivad frukt, sallad eller dressing.


7. Undvik friterad mat eller något med krispig textur:

denna typ av mat (friterad kyckling, krispig tofu, hackade nötter etc.) är oftast allra godast när den är färsk, men om du ändå vill ha med den i din matlåda är det bra att förvara den separat.


8. Undvik jordnötter och annan mat som många är allergiska mot:

nötallergiker kan vara mycket känsliga - speciellt när det gäller jordnötter. Därför är det bra att dubbelkolla med kollegorna ifall det är någon som har en kraftig jordnötsallergi innan du tar med dig exempelvis jordnötssmör till jobbet.


9. Gör det inte så komplicerat för dig själv:

satsa på rätter som enkelt kan värmas upp på en gång i samma matlåda såsom grytor, pastarätter och gratänger. Rätter som tacos kräver att man förbereder dem efter att vissa av ingredienserna har värmts upp, vilket också gör att det tar något längre tid att få i ordning.


10. Undvik att förbereda alltför mycket mat alltför lång tid i förväg:

en klassiker! Det är lätt hänt att man drar iväg med förberedelserna och förbereder på tok för mycket under storkoket – gör du det kan du ju alltid använda frysen för att undvika svinn för det som du inte hinner äta upp. Kom ihåg att maten inte håller sig alltför lång tid i kylen, så ha med detta i beräkningen när du förbereder dina matlådor.


11. Soppor håller 2-3 dagar

Soppor och andra rätter som har mycket vätska har kortare hållbarhet, så undvik att laga alltför mycket av denna typ av rätt på en gång.


12. Fixa till färdigrätter snabbt och enkelt

När tiden inte räcker till är färdigrätter en riktigt bra lösning, och du kan enkelt piffa till färdigrätterna för att göra dem ännu godare.


13. Glöm inte transporten

Kör du inte bil är det extra viktigt att tänka på transporten, så att du har lämpliga matlådor som inte läcker. Tips: använd en extra plastpåse för att se till att det inte blir något spill!


14. Planera för sötsuget

Får du lätt ett sötsug på eftermiddagen kan det vara bra att planera inför detta också. Packa med en frukt, granolabar eller annat nyttigare snacks så att du håller energinivåerna på topp!


15. Arrangera ett knytkalas på jobbet!

Varför inte planera in ett knytkalas med kollegorna? Ett trevligt sätt för alla att äta tillsammans samtidigt som fantasin får flöda under förberedandets gång! Prova gärna att köra ett tema såsom italienskt eller mexikanskt.

MER INSPIRATION