Odla i pallkrage

Att odla i en pallkrage, även kallad odlingslåda, odlingskrage och högbädd, har många fördelar. Pallkragen gör att du kan odla blommor och grönsaker i en bekväm höjd och kan förvandla trädgårdar, balkonger och terrasser till riktiga oaser. Oavsett om du är erfaren eller en nybörjare på att odla i pallkrage kommer du garanterat att hitta en mängd olika praktiska tips för vad du behöver för att fylla den, odlingstips och allt som har att göra med att välja passande blommor, örter och grönsaker. Spana även in våra andra guider och trädgårdstips för att lära dig hur du lyckas med resten av din trädgård såsom tomatodlingen eller hur du fixar din egna örtagård.


Innehåll


Vad ska pallkragen innehålla?

En pallkrage är mer än bara jord i en trälåda. För att få en bördig odlingslåda är det viktigt att man använder sig av olika lager eftersom de ger både näring och värme.


Pallkragen är ett mycket praktiskt tillskott i trädgården då den gör det enklare att odla blommor, örter och grönsaker i trädgårdar där marken i sig har näringsfattig jord som är svår att plantera i. När man odlar i pallkrage är det därför extra viktigt att noggrant välja ut vilken jord som ska användas. Med rätt lager och den naturliga rötningsprocessen blir odlingslådan ett riktigt näringskraftverk.


Lager av pallkragen

Beroende på vad det är du odlar så bör pallkragen ha 3-5 lager. Tre lager är tillräckligt för örter och blommor och fem lager rekommenderas för grönsaker.


Varje lager har olika funktioner och höjden på de olika skikten beror på lådans totala höjd. Se bara till att de inte är alltför tunna eftersom alltför tunna lager kan göra att näringstätheten inte håller lika länge.

Hur fyller man en pallkrage?

Steg 1. Skydda växterna med nät

Innan du fyller det första lagret bör du fästa ett skyddsnät i marken. Detta rutnät håller gnagare och andra smådjur borta från planteringen.


Steg 2. Grov beskärning

Lagerhöjd: 25-30 cm


Du fyller det första lagret på skyddsnätet – det så kallade träkärnlagret. Det kan bestå av små grenar, buskavfall och annat träd- och häckklipp. Det här lagret får inte vara för kompakt eller fast eftersom den lösa strukturen har flera fördelar:


  • Det lämnar utrymme för nyttiga jordorganismer
  • Ser till att fukt rinner bort
  • Gör att högbädden enkelt ventileras


Steg 3. Tunna grenar eller grästuvor

Lagerhöjd: 15-20 cm


Det andra lagret består av hackade grenar, småklippt häckavfall eller strimlade perenner. Du kan också använda dig av grästuvor. Det här mellanlagret ser till att de övre lagren inte glider ner.


Steg 4: Grov kompost

Lagerhöjd: 20 cm


Det tredje lagret består av grov och något ”fräschare” kompost. Den grova komposten ger värme och näring till odlingslådan genom förruttnandet.


Steg 5: Rutten kompost

Lagerhöjd: 10 cm


Att blanda grov och rutten kompost är väldigt bra för näringen i jorden. Det fjärde lagret bör därför bestå av rutten kompost eller stallgödsel.


Steg 6. Fyll i jorden

Lagerhöjd: minst 20 cm


Det sista lagret består av planteringsjord. Det här lagret får inte vara för tunt för det är här du i slutändan kommer att odla dina blommor, örter och grönsaker. Vill du bara plantera blommor räcker det med att du endast använder dig av jord, i det fallet behöver du varken kompost eller andra lager.

Hur odlar man i en pallkrage?

Att plantera i en pallkrage är väldigt enkelt om du följer några grundläggande regler. Att odla blommor är det enklaste.

Text And Image Section

Steg 1. Planera odlingslådan

Fundera på var i odlingslådan som du vill plantera dina blommor. Stora blommor som solrosor planteras till exempel bäst i mitten av bädden medan små blommor och hängväxter passar bra i kanterna. Se till att blommorna du planterat blommar samtidigt för finast resultat.

Text And Image Section

Steg 2. Plantering

När du har bestämt dig för vilken blomma som ska växa var kan du börja plantera.


Plantera frön

Om du vill plantera frön börjar du med att lossa på jorden med en liten kratta, strö ut fröna och trampa ner dem lätt. Se till att jorden alltid är fuktig. Exakta instruktioner om plantering hittar du på fröförpackningen.


Plantera om blommor

För att plantera om växter eller blommor som du har köpt eller odlat själv så börjar du med att göra små hål i jorden med hjälp av handen eller en murslev, därefter sätter du i plantan och fyller försiktigt igen hålet.

Viktigt att tänka på under första och andra året

Även om näringen i en odlingslåda är mycket högre än en vanlig odling på marken så är den begränsad. Se till att plantera växter som behöver en större mängd näringsämnen under det första året. Under andra året kan du odla växter som inte behöver lika mycket näring.


Odla blommor

Vill du bara plantera blommor kan du fylla hela bädden med krukjord, men även blommor mår bra av flera lager. Beroende på vilka blommor du vill odla så behöver de olika mängder näring. De blommor och örter som behöver mycket näring bör alltså planteras under det första året.

Mycket näringMedel näringLite näring
KrysantemumLejongapBegonior
SolrosorDahliorPenséer
PelargonerGloxiniaPetunior
Tulpaner

Odla örter

Örter är inte särskilt näringshungriga, därför kan örter som inte kräver så mycket näring planteras i pallkragen redan från början och även blandas med grönsaker.

Mycket näringMedel näringLite näring
-PersiljaTimjan
-LibbstickaRosmarin
-LibbstickaSalvia
-Gräslök

Odla grönsaker

En egen grönsaksodling ger inte bara liv i trädgården, det gör ju även att alla dina recept höjs till helt nya nivåer. När man planterar med grönsaker är det bra att ha en blandad odling eftersom olika växter har olika behov. Blandodlingstabeller visar vilka sorter som passar bra med varandra. Man brukar säga att ju fler växter som är släkt med varandra, desto mindre passar de tillsammans.

Mycket näringMedel näringLite näring
PotatisarMorötterBönor
TomaterLökÄrtor
KålSalatJordgubbar
ZucchiniRädisorLammsallat

Planteringskalender

När det gäller grönsaker är det viktigt att plantera i rätt tid så att skörden blir så bra som möjligt. Här kan du snabbt se vilka vanliga grönsaker som bäst planteras från mars till december.


  • Mars: rädisor, ruccola, sallad, spenat, persilja
  • April: vårlök, lök, purjolök
  • Maj: förplanterade unga plantor som zucchini, paprika och chili
  • Juni/juli: broccoli, kålrabbi, morötter
  • Augusti: radicchio/ rosensallat
  • September/oktober: selleri, persilja, ruccola
  • December: endiver, mangold, spenat

Vanliga frågor och svar

En pallkrage kan både stå på en solig plats eller i skuggan, i växthus, balkong eller i trädgården. Det som påverkar planteringen mest är ljuset – planterar du solrosor i en skuggig miljö kommer de inte att trivas särskilt mycket.

Börja med att skörda alla växter som inte är frosttåliga, lossa sedan jorden med en liten trädgårdshacka och täck med hö. Till sist täcker du pallkragen med takpapp eller mörk folie.


Klarar du dig inte utan trädgårdsarbete under vintern kan du förvandla pallkragen till ett slags växthus med hjälp av en folietunnel. Under den kalla årstiden kan du odla grödor såsom purjolök, vinterspenat och palsternacka.

Vanlig krukjord räcker till en ren blomsterbädd, men om det ska odlas och skördas grönsaker kan mer jord behövas.

Tyvärr erbjuder pallkragar som står tätt intill varandra bra gömställen för sniglar och andra insekter. Det mest effektiva sättet att hålla skadedjur borta från odlingen är att använda sig av förebyggande åtgärder - insektsnät, fiberduk och snigelbarriärer är alla bra att investera i.

ANNAT INSPIRERANDE INNEHÅLL