Laga vegomat - 8 måsten till köket

Vare sig du har funderingar på att byta till att äta mer växtbaserad mat eller har ätit vegomat under en längre tid kommer dessa tips vara lika användbara.

 1. 1. Nötter

  1. Nötter

  En riktigt bra källa till protein, hälsosamt fett och många viktiga mineraler vilket gör det till en perfekt mat för vegetarianer. Dessutom är nötter riktigt mättande och mångsidiga: passar utmärkt i bakning, för att göra salladen lite mer matig eller som snacks.

 2. 2. Vegomjölk

  2. Vegomjölk

  Mandelmjölk, havremjölk, sojamjölk – det finns oändligt många vegomjölkalternativ! Alltid bra att ha till hands för gröten eller om man vill snabbt fixa en smoothie.

 3. 3. Bra matoljor

  3. Bra matoljor

  Bra matoljor är viktigt när det kommer till matlagning. Som vegan eller vegetarian är det extra viktigt att hitta bra källor till hälsosamma fetter – därför har vi sammanställt en guide kring matfetter med allt från kokosolja till druvkärnsolja.

 4. 4. Agave eller dadlar

  4. Agave eller dadlar

  Gillar du att baka men undviker helst honung eller raffinerat socker är agavesirapen och dadlar dina nya bästa vänner! Båda passar lika bra råa som tillagade och är perfekta ingredienser till veganska desserter såsom en vegansk chokladtårta.

 1. 5. Linser och bönor

  5. Linser och bönor

  Upptäck baljväxternas fantastiska värld! Med linser, bönor och kikärter kan du skapa magi i köket utan ett spår av animaliska produkter. Testa en kryddig etiopisk linsgryta, en linsoppa med kokos och spenat eller en rödbetshummus.

 2. 6. Quinoa

  6. Quinoa

  En växtbaserad proteinkälla som är riktigt nyttig. Blanda quinoan i sallad för ett matigare resultat eller byt ut ris, pasta eller potatis mot detta lättare alternativ. Quinoan kan användas på en rad olika sätt för att få till goda och nyttiga veganska rätter.

 3. 7. Näringsjäst

  7. Näringsjäst

  Parmesanostens veganska vän. Blanda in den i sallader, strö den över pastan för en riktigt ostig smak eller testa att göra en vegansk ostsås med den.

 4. 8. Tofu

  8. Tofu

  Byt ut kyckling eller ost i rätter med tofu. Testa scrambled tofu, veganska fiskpinnar eller gör en enkel dessert genom att toppa silkestofu med agavesirap.

ANNAT INSPIRERANDE INNEHÅLL