Påsk

Påskmat – påskbord & påskgodis

Sill, köttbullar och lax – vem hinner inte längta efter dessa goda rätter månader efter julfirandet är över! Hos oss hittar du allt från det svenska påskbordets uppskattade klassiker till nya spännande favoriter. Läs vidare för att se våra bästa tips kring påskdukning, självklara (och några nyare) rätter till påskbordet och tips för hur du gör äggmålningen extra kul med barnen.

Dukning tulpaner

Påskdukning

Passa på att ta in naturen på bordet när du dukar upp till påsk! Allt från påskliljor, pärlhyacinter till rosa tulpaner kan verkligen lysa upp bordet. Satsa även på gula toner och detaljer för en känsla av vår. Här kommer några av våra bästa tips:

1.    Vårblommor och växter: påskris med målade fjädrar, påskliljor och andra vårblommor är ett måste till dekorationen.

2.    Duk: satsa på en duk i en pigg och glad färg – tänk pastell eller gult.

3.    Namnskyltar i form av målade ägg: måla ägg och skriv gästens namn ovanpå. Snyggt, praktiskt och framför allt påskigt!

4.    Fler målade ägg: använd målade ägg i olika färger och lägg ut dem på lite olika fantasifulla sätt på bordet. Blanda även in lite chokladägg i mixen för att få med ägg i olika storlekar.

6 tips på mat till påskbordet

Vad ingår i påskbordet? Bland våra recept hittar du flertals olika idéer på traditionell påskmat såväl som moderna twists. Låt dig inspireras av allt från äggrätter till sill och lamm. Här nedan har vi listat 6 av våra favoriter bland självklara måsten till påskbuffén:

Skärgårdssill

1. Skärgårdssill

En klassiker till många svenska högtider som blir desto godare när den är hemmagjord. Blanda kräftstjärtar, löksill, crème fraiche, rödlök och gräslök enligt detta härliga recept och servera på påskbordet på en rostad bit baguette. Avsluta med en klick stenbitsrom för en lite lyxig känsla.

Hitta vårt recept på skärgårdssill här.

Gravad strömming på rågbröd

2. Gravad strömming på rågbröd

En lätt saltad och syrlig strömming som passar utmärkt som förrätt. Örtsåsen till strömmingen görs på bl.a. spenat, gräddfil, majonnäs, dijonsenap och kryddor. Serveras på en bit rågbröd tillsammans med potatis.

Hitta vårt recept på gravad strömming här.

Laxpaj med ruccola

3. Lax, paj eller laxpaj? 

Lax är då ändå ett måste till påskbordet. Och paj i sig är inte heller helt ovanligt – så varför inte kombinera dem? Denna oemotståndliga laxpaj är gjord med lax, rucola, purjolök och dill och toppas med ost. Testa att använda koggost från Stafva Mejeri för en spännande twist.

Hitta vårt recept på laxpaj här.

Lammstek

4. Lammstek

En dos tålamod – och alternativt en stödmacka – kan behövas, för lammstek till påsk måste få ta sin lilla tid. Men det är värt all väntan för en perfekt påskmiddag.  

Hitta vårt recept på lammstek här.

Påskdonuts

6. Påskdonuts

Ett enkelt och perfekt litet påskgodis till barnen. Servera en skopa glass ovanpå en donut och dekorera med vispgrädde och små godisägg i olika färger och storlekar.

Hitta vårt recept på påskdonuts här.

Påskmatens historia

Inget påskbord är komplett utan sill och lax – men så har det inte alltid varit. Sill blev en hit som festmat först under 1800-talet och för laxen dröjde det ännu längre. Även om båda fiskarna är självklarheter idag så väckte det blandade känslor ända fram till 70-talet. Det sågs helt enkelt som fattigmat, ingenting man skulle ha på en storslagen påskbuffé.

Att vi äter lammstek är inlånat från den judiska påskhögtiden och berättelsen om judarnas uttåg ur Egypten. Offerlammet blev där en symbol för att ta bort världens synder och som ett beskydd från dödsängeln. Dramatiskt värre och kanske ingenting du vanligtvis tänker på under en påsklunch!

Äggstra roliga påsklekar

Utöver pyssel och äggmålning finns det många olika lekar du kan införa för att göra påsken desto roligare för de små. Här kommer tre tips på lekar:

Äggjakt

En klassisk lek där någon spelar rollen som påskhare och gömmer påskägg i trädgården eller inomhus. Barnen får sedan leta upp godiset.

Äggstafett

Skedar har funnits sedan urminnes tider – och någon gång kom ett geni på att man kunde springa runt en markering med ett ägg balanserat på skeden i mun. Om ni är två lag så kan ni även köra stafett. Det lag som först kommit runt hela banan utan att tappa sina ägg vinner!

Äggrullning

Det kanske aldrig kommer bli en OS-sport – men kul är det! Äggrullning går ut på att rulla målade och hårdkokta ägg nerför en backe. Vinner gör den av er vars ägg rullat längst. Enkelt.

Fler recept för påsken