
Sill, köttbullar och lax – vem hinner inte längta efter dessa goda rätter månader efter julfirandet är över! Hos oss hittar du allt från det svenska påskbordets uppskattade klassiker till nya spännande favoriter. Läs vidare för att se våra bästa tips kring påskdukning, självklara (och några nyare) rätter till påskbordet och tips för hur du gör äggmålningen extra kul med barnen.
Vad ingår i påskbordet? Bland våra recept hittar du flertals olika idéer på traditionell påskmat såväl som moderna twists. Låt dig inspireras av allt från äggrätter till sill och lamm. Här nedan har vi listat 6 av våra favoriter bland självklara måsten till påskbuffén:
Inget påskbord är komplett utan sill och lax – men så har det inte alltid varit. Sill blev en hit som festmat först under 1800-talet och för laxen dröjde det ännu längre. Även om båda fiskarna är självklarheter idag så väckte det blandade känslor ända fram till 70-talet. Det sågs helt enkelt som fattigmat, ingenting man skulle ha på en storslagen påskbuffé.
Att vi äter lammstek är inlånat från den judiska påskhögtiden och berättelsen om judarnas uttåg ur Egypten. Offerlammet blev där en symbol för att ta bort världens synder och som ett beskydd från dödsängeln. Dramatiskt värre och kanske ingenting du vanligtvis tänker på under en påsklunch!
Utöver pyssel och äggmålning finns det många olika lekar du kan införa för att göra påsken desto roligare för de små. Här kommer tre tips på lekar:
En klassisk lek där någon spelar rollen som påskhare och gömmer påskägg i trädgården eller inomhus. Barnen får sedan leta upp godiset.
Skedar har funnits sedan urminnes tider – och någon gång kom ett geni på att man kunde springa runt en markering med ett ägg balanserat på skeden i mun. Om ni är två lag så kan ni även köra stafett. Det lag som först kommit runt hela banan utan att tappa sina ägg vinner!
Det kanske aldrig kommer bli en OS-sport – men kul är det! Äggrullning går ut på att rulla målade och hårdkokta ägg nerför en backe. Vinner gör den av er vars ägg rullat längst. Enkelt.