Så lyckas du med att odla kryddor i din örtagård och på balkongen

Att odla egna kryddor och färska örter blir alltmer vanligt – vare sig det är för matlagning, smaksättning eller till huskurer. Den här guiden förklarar vad som är viktigt att tänka på när man skapar sin egen örtagård, vare sig i trädgården eller som en mindre variant på balkongen och vilka behov de olika örterna har. Läs om bra tips för hur du lyckas med populära kryddor som dill, basilika och oregano som du sedan kan använda till att skapa härliga hemmalagade rätter såsom en carpaccio-sallad eller lasagne med egenodlad basilika och tomater. Spana även in fler bra tips för trädgården eller balkongen och ta odlingen till nya höjder.


Innehåll


Vilka kryddor passar bäst på vilken plats?

Många örter som ofta används i köket kommer ursprungligen från Medelhavsområdet (såsom basilika och koriander) och föredrar därför soliga lägen. Vissa lokala sorter som persilja eller gräslök trivs också i halvskugga. Och krasse trivs till och med att växa helt i skuggan.

När ska man plantera de olika kryddorna?

Eftersom de flesta örter behöver mycket solljus så bör man så eller plantera dem som tidigast på senvåren. Maj är den perfekta månaden för att starta en örtagård, helst en torr dag så att fröna inte sköljs ur marken direkt.

Olika populära kryddor

Ettåriga örter som basilika, dill, mejram eller trädgårdskrasse ska sås igen varje år. Det finns också örter som klarar frost och vinterklimatet och blommar igen nästa säsong. Är du sugen på att satsa på mer härdiga kryddor kan du testa att så tvååriga växter som persilja eller kummin eller fleråriga örter som vild vitlök, salvia, mynta, lavendel, rosmarin, gräslök och timjan.


Vilken typ av jord och hur mycket ljus behöver kryddor?

Alla färska kryddor alla har lite olika behov där vissa är mer känsliga än andra. I den här tabellen har vi sammanställt den viktigaste informationen du behöver för att lyckas med kryddodlingen.

KryddaJordSådd/skördPlats
BasilikaNäringsrik, kalkrikMaj till oktoberSoligt, torrt
LavendelLåg i näringsämnenMaj till septemberSoligt, torrt
MejramNäringsrik, rik på kompostjordMaj till septemberSoligt, torrt
OreganoNäringsrik, kalkrikMaj till septemberSoligt, torrt
RosmarinNäringsrik, kalkrikMaj till septemberSoligt, torrt
SalviaLåg i näringsämnenApril till oktoberSoligt, torrt
TimjanLåg i näringsämnenMaj till oktoberSoligt, torrt
CitronbalsamRik på kompostjordJuli till septemberSoligt, torrt
DillKompostjordApril till septemberSoligt, fuktigt
MyntaNäringsrikMaj till oktoberSoligt, fuktigt

Vilka kryddor passar ihop i örtagården?

När man odlar kryddor i örtagården är det viktigt att ha koll på att separera ettåriga och fleråriga kryddor och att kryddor med liknande behov sätts ihop. Vissa växter kommer inte överens och kan till och med hindra varandras tillväxt.


Bra grannar

  • Dill, gräslök, mejram, persilja
  • Timjan, koriander, dragon
  • Rosmarin, basilika
  • Salvia, oregano


Dåliga grannar


  • Mynta, kamomill
  • Dill, dragon, fänkål
  • Mejram, timjan
  • Fänkål, kummin
  • Mynta, salvia

Instruktioner: odla kryddor steg för steg

När du skapar örtagården kan du antingen plantera frön eller förkultiverade kryddor. Se till att använda små namnskyltar för att skilja de olika sorterna från varandra under groningsperioden. Örtbädden ska heller inte planteras för nära terrassen då många kryddor lätt drar till sig bin och humlor när de blommar.


Material

  • Jord, humus, kalk, sand
  • Frön och växter
  • Handspade
  • Trädgårdshandskar
  • Vattenkanna
  • Sprayflaska
  • Trädgårdsfolie
Text And Image Section

Steg 1: Plantera örtagården

Planering är A och O för att du verkligen ska lyckas med din kryddodling. Alla kryddor har olika preferenser och vissa fungerar inte bra alls som grannar. Välj först en lämplig plats, bestäm bäddens storlek och form och gör en skiss där du ritar ut var du vill plantera de olika kryddorna. Om det finns flera bäddar bör du även planera plats för stigarna emellan.

Text And Image Section

Steg 2: Förbered marken

När du är klar med planeringen kan du förbereda marken. Lossa jorden med en grävgaffel. Beroende på vilka örter du planterar och hur jorden är bör du tillsätta sand, kalk eller kompostjord så att det blir rätt näringsblandning i jorden.

Text And Image Section

Steg 3: Sätt gränser och lägg stigar

En bäddkant ser till att växterna inte sprider sig okontrollerat, vilket gör det lättare för dig att ta hand om bädden. Du kan även använda gränsstenar eller vanliga stenar som du hittar i trädgården för att gränsa av. Om du väljer att ha bäddar som är bredare än 1,20 m eller om du vill skapa flera bäddar bredvid varandra är det bra att skapa små stigar mellan bäddarna så att det blir lättare att ta hand om kryddorna och även skörda dem när det är dags. Använd naturmaterial som sten, grus eller barkkompost för att skapa stigarna. Vänligt för plånbok, miljö och framför allt väldigt fint!

Text And Image Section

Steg 4: Sådd och plantering

När du har satt upp avgränsningarna och stigarna kan du börja så och plantera dina kryddor efter den plan du tog fram i tidigare steg. Ta försiktigt bort kryddorna från deras krukor och placera dem i hål i jorden. Tryck försiktigt ner jorden och vattna sedan örterna kraftigt. Fördela fröna jämnt, täck dem tunt med jord och tryck sedan ner dem ordentligt. Sen är det viktigt att fukta jorden försiktigt då kraftig vattning kan skölja bort fröna. Täck dem med lite jord för att se till att de gror optimalt.

Text And Image Section

Så anlägger du en örtspiral

Vad är egentligen en örtspiral? Hur anlägger man den? En örtspiral är ett bra alternativ till att odla örter i pallkrage. Örtspiralen fungerar lite som en klassisk upphöjd bädd där du kan enkelt planera vilken typ av jord du använder i bädden. Tanken är ju också att spiralen självklart ska ha en spiralform, väggarna kan du bygga av allt från tegel till sten eller trä.


Örtspiralen är inte bara en fin dekorativ detalj till din trädgård, den är även mycket praktisk. I och med att den har separata zoner så skapar det bra förutsättningar för att odla många olika typer av kryddor samtidigt då inte kommer i nära kontakt med varandra. I den övre delen ka du blanda näringsfattig jord med sand, vilket är en perfekt miljö för örter som älskar att bo torrt. Botten fylls med lite sand och den lägsta fylls med kompostjord. Plantera de örter som behöver minst sol i botten.

Text And Image Section

Odla kryddor på balkongen

Har du ingen trädgård för att skapa en örtagård går det fortfarande riktigt bra att odla kryddor på balkongen. Här kan du använda en blomsterstege istället för en örtspiral för att anpassa höjden på krukorna efter de olika kryddornas ljusbehov. De flesta typer av örter går även att odla på balkongen utan problem – så länge de får rätt mängd solljus och rätt typ av jord. Att plantera kryddor i individuella krukor och hinkar har också många fördelar då varje planta kan få exakt den näring, mängd vatten och jord som den behöver och kryddorna behöver inte tävlar med varandra. Blomsterstegen är även perfekt att använda för att spara plats.

Tips för kryddodlingen

Skörda regelbundet

För att dina kryddor ska hålla sig så fräscha som möjligt är det bra att skörda bladen med jämna mellanrum, detta gör du enkelt genom att klippa bort den med en sax eller nypa av dem med naglarna. Du kanske har märkt att din basilikaplanta har ändrat färg till en något ljusare grön ton och att bladen inte har samma rikliga smak utan är mer åt det beska hållet? Det beror på att bladen inte har skördats tillräckligt vilket gör att blommor bildas på växten vilket i sin tur gör att mer näring går till blommorna istället för bladen, därav den sträva smaken.


Frys in kryddorna

Har du inte användning för kryddorna på en gång kan du alltid frysa in dem i en plastpåse. Hacka upp dem i små bitar eller frys dem in enkelt som de är.


Våra varumärken

Visst vet du att vi har ett brett sortiment av egna varumärken såsom PARKSIDE® inom bland annat trädgård, verktyg och köksredskap?


ANNAT INSPIRERANDE INNEHÅLL