
Att odla egna kryddor och färska örter blir alltmer vanligt – vare sig det är för matlagning, smaksättning eller till huskurer. Den här guiden förklarar vad som är viktigt att tänka på när man skapar sin egen örtagård, vare sig i trädgården eller som en mindre variant på balkongen och vilka behov de olika örterna har. Läs om bra tips för hur du lyckas med populära kryddor som dill, basilika och oregano som du sedan kan använda till att skapa härliga hemmalagade rätter såsom en carpaccio-sallad eller lasagne med egenodlad basilika och tomater. Spana även in fler bra tips för trädgården eller balkongen och ta odlingen till nya höjder.
Innehåll
Många örter som ofta används i köket kommer ursprungligen från Medelhavsområdet (såsom basilika och koriander) och föredrar därför soliga lägen. Vissa lokala sorter som persilja eller gräslök trivs också i halvskugga. Och krasse trivs till och med att växa helt i skuggan.
Eftersom de flesta örter behöver mycket solljus så bör man så eller plantera dem som tidigast på senvåren. Maj är den perfekta månaden för att starta en örtagård, helst en torr dag så att fröna inte sköljs ur marken direkt.
Ettåriga örter som basilika, dill, mejram eller trädgårdskrasse ska sås igen varje år. Det finns också örter som klarar frost och vinterklimatet och blommar igen nästa säsong. Är du sugen på att satsa på mer härdiga kryddor kan du testa att så tvååriga växter som persilja eller kummin eller fleråriga örter som vild vitlök, salvia, mynta, lavendel, rosmarin, gräslök och timjan.
Alla färska kryddor alla har lite olika behov där vissa är mer känsliga än andra. I den här tabellen har vi sammanställt den viktigaste informationen du behöver för att lyckas med kryddodlingen.
Krydda | Jord | Sådd/skörd | Plats |
Basilika | Näringsrik, kalkrik | Maj till oktober | Soligt, torrt |
Lavendel | Låg i näringsämnen | Maj till september | Soligt, torrt |
Mejram | Näringsrik, rik på kompostjord | Maj till september | Soligt, torrt |
Oregano | Näringsrik, kalkrik | Maj till september | Soligt, torrt |
Rosmarin | Näringsrik, kalkrik | Maj till september | Soligt, torrt |
Salvia | Låg i näringsämnen | April till oktober | Soligt, torrt |
Timjan | Låg i näringsämnen | Maj till oktober | Soligt, torrt |
Citronbalsam | Rik på kompostjord | Juli till september | Soligt, torrt |
Dill | Kompostjord | April till september | Soligt, fuktigt |
Mynta | Näringsrik | Maj till oktober | Soligt, fuktigt |
När man odlar kryddor i örtagården är det viktigt att ha koll på att separera ettåriga och fleråriga kryddor och att kryddor med liknande behov sätts ihop. Vissa växter kommer inte överens och kan till och med hindra varandras tillväxt.
När du skapar örtagården kan du antingen plantera frön eller förkultiverade kryddor. Se till att använda små namnskyltar för att skilja de olika sorterna från varandra under groningsperioden. Örtbädden ska heller inte planteras för nära terrassen då många kryddor lätt drar till sig bin och humlor när de blommar.
För att dina kryddor ska hålla sig så fräscha som möjligt är det bra att skörda bladen med jämna mellanrum, detta gör du enkelt genom att klippa bort den med en sax eller nypa av dem med naglarna. Du kanske har märkt att din basilikaplanta har ändrat färg till en något ljusare grön ton och att bladen inte har samma rikliga smak utan är mer åt det beska hållet? Det beror på att bladen inte har skördats tillräckligt vilket gör att blommor bildas på växten vilket i sin tur gör att mer näring går till blommorna istället för bladen, därav den sträva smaken.
Har du inte användning för kryddorna på en gång kan du alltid frysa in dem i en plastpåse. Hacka upp dem i små bitar eller frys dem in enkelt som de är.
Visst vet du att vi har ett brett sortiment av egna varumärken såsom Parkside inom bland annat trädgård, verktyg och köksredskap?