Finns det något bättre än svenska jordgubbar på sommaren? Kanske vill du göra en god sommartårta, en fräsch sallad eller en härlig lemonad! Jordgubbar är inte bara goda att äta utan även förvånansvärt enkla att odla. Oavsett om du vill odla jordgubbar på balkongen, i en pallkrage, eller i trädgården kommer du i den här guiden få reda på vilka jordgubbssorter som passar bäst till din odling och andra tips vid plantering. Spana även in fler av våra trädgårdstips för att få hjälp med resten av din trädgård.
Innehåll
När man odlar jordgubbar är det bra att hålla koll på de olika jordgubbssorterna. Man brukar skilja på tidiga sorter, sena sorter och ständigt bärande sorter. Medan de tidiga och sena sorterna bara bär frukt en gång om året så kan de ständigt bärande sorterna skördas två gånger om året. Om du blandar olika sorter i ditt jordgubbsland så kan du se fram emot att plocka jordgubbar året om!
Tidiga och sena jordgubbsplantor som bara skördas en gång om året finns att köpa i kruka. På våren planterar du om jordgubbarna utomhus. Ständigt bärande sorter finns som jordgubbsfrön. För att odla jordgubbar med frön strör du ut fröna i frölådor eller fröbrickor, låter dem gro i 17 till 20 grader och placerar sen ut dem i enskilda krukor efter några veckor. Till sist planterar du om jordgubbarna utomhus i början av maj.
Jordgubbar trivs lika bra på balkongen som i pallkragen eller i trädgårdsrabatten.
De ständigt bärande jordgubssorterna trivs väldigt bra i krukor eller baljor. Det beror på att frukten hänger i luften.
Jordgubbar behöver mycket sol men förutom att välja rätt plats så spelar krukans storlek också en stor roll. Max tre jordgubbsplantor kan placeras i en kruka med en diameter på 30 cm. Se till att jordgubbsplantorna har ett avstånd på ca 30 cm om du planterar i en balkonglåda.
Att odla i en pallkrage har födelen att jorden kan skräddarsys exakt efter dina växters behov. När det handlar om att plantera jordgubbar så borde lagren helst vara en blandning av matjord, sand, vegetabilisk jord och rutten gödsel. Se till att fylla pallkragen ungefär fyra veckor innan du planterar jordgubbarna så att lagren hinner lägga sig.
Jorden i din trädgård är optimal för jordgubbsplantor på hösten. Du kan förbereda odlingen genom att gräva med en spade och fylla hålet med kompost. På våren kan du fylla odlingen med ännu mer näringsämnen med hjälp av gödsel och jämna ut marken innan jordgubbsplantorna planteras.
Oavsett var du väljer att plantera dina jordgubbar så finns det några saker som du behöver ha i åtanke.
Se till att jorden är lös och gärna har ett PH-värde mellan 5,5 och 6. Vanlig trädgårdskompost ska inte användas i ditt jordgubbsland eftersom att den innehåller för mycket salt och kalk vilket skadar jordgubbsplantorna.
Rätt avstånd när du planterar jordgubbarna är väldig viktigt för att rötterna inte ska behöva kämpa om näringen i jorden. Det minskar också risken för att plantorna tar varandras sol. Se till att ha ett avstånd på 30 cm mellan jordgubbsplantorna, om du planterar flera jordgubbar i olika rader så ska raderna ha ett avstånd på 60 cm.
Jordgubbar planteras vanligtvis på sensommaren men om du vill börja odla tidigare så kan du plantera jordgubbarna inomhus redan i februari eller mars.
Tiden mellan planteringen och den första frosten är viktig eftersom att det är då jordgubben skapar den blommande plantan som avgör nästa års skörd. Den första skörden kommer sedan i juni året efter.
Alla växter kommer inte överens med varandra, det är viktigt att ha i åtanke om man ska plantera olika växter, örter och blommor i samma odling. Medan vissa växter hjälper jordgubben så finns det andra växter som ökar risken för skadedjur eller svampangrepp.
Jordgubbsplantor gillar inte vattensjuka, se därför till att lägga ett lager av grus eller lera i botten av krukan eller lådan så att överskottsvattnet kan rinna bort. Du kan lägga keramikskärvor över hålet i botten för att förhindra att jord sköljs ut. Sedan lägger du jorden ovanpå det.
Innan du kan plantera om jordgubbarna så måste jordgubbsplantan tas bort från plastkrukan. För att göra detta doppar du krukan i en hink full med vatten och väntar tills alla luftbubblor försvinner. Den blöta plantan kan sedan enkelt tas ut ur krukan och är nu redo för omplantering.
Jordgubbsplantor med flera år på nacken är tåliga men några åtgärder kan göra det lättare för dem att överleva den kalla årstiden.
Jordgubbar ska förvaras kallt. I kylskåp håller sig jordgubbarna i några dagar men i frysen håller de sig i minst 6 månader.
För allra bäst resultat ska jorden vara mullrik och sandblandad, det betyder att jorden innehåller mycket organiskt material. PH-värdet ska ligga mellan 5,5 och 6,5 för att jordgubbsplantorna ska trivas.