Organisera kylskåp på rätt sätt

Att organisera kylskåpet är mer än att bara stapla matvaror som om det vore Tetris; det är en vetenskap som bidrar till längre hållbarhet, bättre hygien och minskat matsvinn. Vi har tagit fram den här guiden för att ge dig de bästa metoderna för att optimera din kylförvaring, vilket gör det enklare för dig att hålla koll på matvarorna och upprätthålla en hållbar livsstil.


Längst ner i kylskåpet

Det kallaste området i kylskåpet, längst ner, är perfekt för förvaring av rått kött, fisk och skaldjur. Dessa produkter kräver lägre temperaturer för att förhindra bakterietillväxt och förlänga hållbarheten. För att undvika korskontaminering, se till att förvara dessa livsmedel i tätt förslutna behållare eller plastpåsar.


Mitten av kylskåpet

Mitten av kylskåpet håller en stabil temperatur som är optimal för mejeriprodukter som mjölk, ost och yoghurt. Även öppnade burkar och tillagade maträtter trivs bra här. Att förvara mat i genomskinliga behållare eller märka dem med datum hjälper till att hålla koll på hållbarheten och minskar risken för att mat glöms bort och blir dålig.


Överst i kylskåpet

Den översta hyllan, som ofta är det varmaste området i kylskåpet, passar för förvaring av livsmedel som inte är lika känsliga för temperaturförändringar. Här kan du förvara drycker, färdiglagade såser, sylt och smör. Det är också en bra plats för örter inslagna i fuktigt hushållspapper, vilket håller dem fräscha utan att de fryser.


I kylskåpsdörren

Kylskåpsdörren utsätts för flest temperaturvariationer och är därför lämplig för förvaring av livsmedel som faktiskt tål det. Här kan du förvara matvaror som ketchup, senap, dressingar och andra livsmedel med hög syra- eller sockerhalt som naturligt konserverar dem.


Ägg och mjölk, som ofta felaktigt förvaras här, bör istället placeras längre in i kylskåpet där temperaturen är mer konstant, för att de ska hålla så länge som möjligt.


Vad måste inte stå i kylen?

Inte allt hör hemma i kylskåpet. Livsmedel som tomater, potatis, lök och vissa frukter som bananer förlorar smak och kvalitet vid för kall förvaring. Dessa bör förvaras i skafferi eller på en bänk i rumstemperatur.


Produkter som inte behöver stå i kylskåpet

● Tomater: Förvaras bäst vid rumstemperatur för att behålla smak och konsistens.

Potatis: Mår bättre av att förvaras på en sval, mörk plats för att undvika att stärkelsen omvandlas till socker.

Lök: Ska förvaras på en torr, sval plats utanför kylskåpet för att förlänga hållbarheten.

● Vitlök: Håller längre när den förvaras torrt och svalt utanför kylskåpet.

● Bananer: Mognar bättre och behåller sin smak när de inte kyls.

● Avokado: Mognar bättre vid rumstemperatur, flytta till kylskåpet endast för att sakta ner mognadsprocessen när de redan är perfekt mogna.

Bröd: Torkar ut snabbare i kylskåpet, förvara i rumstemperatur för kortvarig användning eller frys in för längre förvaring.

● Hårdostar (i oöppnade förpackningar): Kan förvaras i rumstemperatur en kort tid, speciellt om de är vaxade eller förseglade.

● Honung: Behåller sin konsistens och smak bättre utanför kylskåpet, då kyla kan orsaka kristallisering.

● Kaffe: Förvaras bäst i en lufttät behållare i skafferiet för att behålla sin arom och smak.

Kryddor: Ska förvaras torrt och svalt i skafferiet för att behålla sin styrka och smak.

● Hela meloner: Behåller smak och textur bättre vid rumstemperatur tills de skärs upp.

● Stenfrukter (t.ex. persikor, plommon, nektariner): Låt mogna vid rumstemperatur för bästa smak och konsistens.

● Ägg: Det är vanligt att förvara ägg i kylskåpet, men det behövs inte. Gör som i butikerna och förvara äggen i rumstemperatur om du har ont om plats.

● Batterier: Det finns en skröna om att batterier håller längre ifall de förvaras i kylskåpet, men detta stämmer inte.


Kom ihåg att flytta vissa av dessa livsmedel till kylskåpet efter att de har skurits upp eller öppnats för att förlänga deras hållbarhet och bevara fräschören.

Hur kallt ska det vara i kylskåpet?

Rätt temperatur i kylskåpet är avgörande för att hålla dina livsmedel säkra och förlänga deras hållbarhet. För att säkerställa att matvarorna förvaras under optimala förhållanden bör kylskåpets temperatur ligga mellan 3°C och 8°C. Håll dig inom dessa temperaturer för att effektivt bromsa tillväxten av de flesta bakterier utan att frysa maten.

ANNAT INSPIRERANDE INNEHÅLL