Garnering – presentera maten snyggt

En välkomponerad tallrik kan förvandla en enkel måltid till en oförglömlig upplevelse, och garnering spelar en stor roll i detta. Utforska konsten att dekorera mat för att ge den ett visuellt lyft, ta del av våra bästa tips och tekniker för att göra dina matkreationer lika tilltalande för ögat som för smaklökarna.

Toppings för soppa

En soppa kan lätt kännas enkel och tråkig utan garnering, men med rätt topping lyfter du din soppa till nästa nivå. Garneringen kommer göra att din soppa både känns och ser lyxigare och mer aptitlig ut. Testa någon av dessa enkla toppings på din soppa nästa gång:


Kryddat smält smör med marinerad gräslök


Ingredienser:

  • 100 g smör
  • 1 tsk chiliflakes
  • 1 tsk paprikapulver
  • 1 kruka gräslök
  • 1-2 msk olivolja
  • Sesamfrön
  • Salt
  • Peppar


Tillagning:

  1. Smält smöret på medelhög värme i en stekpanna.
  2. Häll ned chiliflakes och paprikapulver och rör om. Ställ åt sidan.
  3. Hacka gräslöken fint och lägg i en skål.
  4. Pressa över saften från en halv citron och häll på olivoljan.
  5. Salta och peppra efter tycke och smak. Rör om och låt stå i ca 5 minuter.


Servering:

Ringla det smälta kryddsmöret över soppan och sprid ut den marinerade gräslöken, avsluta med att strö över lite sesamfrön. Önskar du mer smak går det bra att dra några extra drag med salt- och pepparkvarnen samt ringla över lite extra olja över soppan som en sista touch.


Gräddfil med marinerade groddar och citronzest

Ingredienser:

  • Gräddfil
  • Mjölk
  • Groddar
  • Citron
  • Olivolja
  • Salt
  • Peppar

Tillagning:

  1. Blanda 3 delar gräddfil med 1 del mjölk i en skål och ställ åt sidan.
  2. Lägg groddarna i en skål.
  3. Riv av zesten från en halv citron med ett rivjärn eller zestjärn, ställ åt sidan.
  4. Pressa över saften från en halv citron och häll på 1-2 msk olja över groddarna.
  5. Salta och peppra efter smak. Låt stå ca 5 min.

Servering:

Garnera och dekorera soppan med gräddfilsblandningen, de marinerade groddarna och citronzesten. Avsluta med att ringla över lite extra olja för en djupare smak.

Piffa upp pasta

Piffa upp pastan och gör den lite lyxigare med god och smakrik garnering.

Baconcrunch med rostade pinjenötter och chilimarinerad salladslök

Ingredienser:

  • 1 paket bacon
  • 40 g pinjenötter
  • 3-4 stjälkar salladslök
  • 1 röd chili
  • 1-2 msk olivolja
  • ½ citron
  • Salt
  • Peppar

Tillagning:

  1. Lägg baconet på en plåt med bakplåtspapper. Stek det i ugnen på 200 grader varmluftsugn i ca 10-15 minuter tills det är knaprigt.
  2. Rosta pinjenötterna i en torr stekpanna på medelhög värme tills de börjar få färg.
  3. Dela salladslöken i ca 7 centimeter långa delar och strimla fint. Lägg den strimlade salladslöken i en skål.
  4. Hacka chilin och häll över salladslöken.
  5. Häll oljan på chilin och salladslöken.
  6. Pressa över saften från en halv liten citron.
  7. Salta och peppra efter smak. Rör om och låt stå ca 5 minuter.

Servering:

Fördela den chilimarinerade salladslöken, pinjenötterna och baconchipsen över pastan. Servera och njut!


ANNAT INSPIRERANDE INNEHÅLL