The browser is not supported
To display the website correctly, please use one of the following browsers.CautionPlease update your browser, if you proceed with this browser, your shopping experience might not be successful!
    Bakredskap och julbakverk som pepparkakor och lussebullar.

    Julbak – recept och inspiration

    Julbaket är en av de mest älskade traditionerna under december, och få saker sprider så mycket julstämning som doften av nygräddade pepparkakor, saffran och kanel. För många är julbakning en självklar del av advent, en stund att varva ner, skapa något gott och njuta av tiden tillsammans.


    Här hittar du inspiration till både traditionellt julbak och roliga, barnvänliga varianter som passar perfekt att göra tillsammans med hela familjen. Dessutom delar vi tips på glutenfria recept och enkla idéer som gör julbaket både stressfritt och extra stämningsfullt.

    Traditionellt julbak

    Det traditionella julbaket är för många hjärtat i hela julförberedelsen. Klassiska smaker som saffran, pepparkaka och mandel väcker minnen från barndomen och ger hemmet den där välbekanta doften av jul. Nedan hittar du tre klassiska recept som sätter stämningen direkt:

    Enkelt julbak

    Ett enkelt julbak behöver inte vara tråkigt – tvärtom. Det finns många sätt att skapa riktig julkänsla utan att tillbringa timmar i köket. Fokusera på recept med få ingredienser och kort gräddningstid.

    Julbaka glutenfritt

    Ett glutenfritt julbak behöver varken vara krångligt eller smaklöst. Idag finns många bra alternativ till vetemjöl, som till exempel mandelmjöl, rismjöl och havremjöl – som fungerar utmärkt i både kakor och bullar.


    För att lyckas med glutenfri bakning är det viktigt att hålla koll på vätskemängden och inte övergrädda. Glutenfria bakverk kan bli torra om de får stå för länge i ugnen. Använd gärna smör eller kokosolja för att bevara saftigheten, och låt bakverken svalna långsamt.

    Julbakning med barn

    Julbakning med barn är kanske den mest magiska delen av december. Att stå tillsammans vid köksbänken, kavla deg och strö över pärlsocker skapar minnen som varar länge.


    Välj enkla och roliga julbakrecept där barnen kan delta på riktigt och till exempel rulla bollar, trycka ut kakor eller dekorera med glasyr och strössel. Det blir ofta lite kladdigt, men också väldigt roligt.

    Så lyckas du med julbaket

    Ett riktigt lyckat julbak handlar om att planera lagom mycket och njuta av stunden. Välj ut några recept som du verkligen tycker om och baka i lugn takt, det är bättre att göra några få sorter väl än att stressa igenom många.


    För att få bästa resultat är det bra att låta ingredienser som smör och ägg bli rumstempererade innan du börjar. Använd råvaror av bra kvalitet, särskilt saffran och andra kryddor, eftersom de sätter tonen för smaken.


    Julstämningen gör också sitt. Tänd ljus, sätt på julmusik och låt bakningen bli en mysig del av förberedelserna inför högtiden. Julbakning ska vara lika mycket njutning som tradition.


    Vanliga frågor om julbak

    Ingredienser som saffran, kanel, ingefära, smör, mjöl, socker och ägg räcker långt till de flesta klassiska julrecept.

    Se till att smöret och äggen är rumstempererade, låt degen jäsa ordentligt och grädda bullarna kort tid på hög värme.


    Var noga med att inte övergrädda kakan och låt den gärna svalna under en fuktig bakduk så behåller den fukten bättre.

    Ja, pepparkakor är goda som de är, men kristyr gör dem både festligare och roligare att dekorera, särskilt med barn.

    Använd mer smör eller kokosolja, undvik överbakning och låt bakverken svalna långsamt.


    Om du ska ha julbakning med barn är det pepparkakor, kladdkakegranar och saffransbullar som är enkla att göra tillsammans. Moment som att rulla, trycka ut eller dekorera brukar vara roligast för barn.

    Annat inspirerande innehåll