Vego

Ät mer vego! – allt om vegansk & vegetarisk kost

Att äta en växtbaserad kost med mer frukt och grönsaker har blivit mer och mer populärt. Med begrepp som veganskt, lakto-ovo, animaliska produkter, flexitarisk kost, pesketarian och mer så kan det lätt bli en djungel! Och självklart är det även lite annorlunda att laga vego – vilket gör att bra planering med rätt vegovaror i köket är ett måste. Här förklarar vi de mest vanliga begreppen kring växtbaserad kost, vad de innebär och några vanliga myter kring dem!

Varför vego?

Anledningen till att många bestämmer sig för att ändra kosten varierar mycket från person till person. I de flesta fall kan det sägas att det ofta rör sig om anledningar kring hälsa, filosofisk ställning, allergier eller helt enkelt smak.

Vanliga begrepp kring växtbaserad kost

Vegetarian:

En kost som inte äter kött, fisk eller skaldjur men som äter andra animaliska produkter såsom ägg och mjölkprodukter.

Vegan:

En kost helt utan kött, fisk, skaldjur och animaliska produkter. Vissa veganer konsumerar inte animaliska produkter alls, dvs. de utesluter helt läder- och skinnprodukter.

Lakto-ovo:

Kan ibland användas synonymt med en vegetarisk kost då det syftar på en kost som utesluter kött och fisk men som innehåller ägg och mjölkprodukter specifikt.

Pesketarian:

En vegetarian som äter fisk och skaldjur.

Flexitarian:

En person som främst håller sig till en vegetarisk kost men som ibland äter kött, fisk eller skaldjur.

Myter om vegansk kost

Säkert har du hört den ena eller andra myten om växtbaserad kost. Här reder vi ut en del vanliga fördomar och falska påståenden. Ta även en titt i vår artikel om tips på 8 måsten till köket för dig som gillar vego!

Vegansk kost är dyrt

Hos oss kan du köpa veganska produkter från Vemondo till ett rimligt Lidl-pris. Dessutom består majoriteten av den veganska kosten av frukt, grönsaker eller baljväxter – och det kostar inte mer för veganer än för icke-veganer.

Vegansk kost är ensidig

Nu finns det ett veganskt substitut för nästan allt, från ost och korv till desserter. Kombinationsmöjligheterna är oändliga: bara på vår egna receptsida finns ett stort urval av recept - det finns något för alla smaker.

Det veganska urvalet är dåligt

Bara från vårt eget varumärke Vemondo har vi ett stort antal produkter i vårt sortiment. Du hittar totalt över 450 växtbaserade alternativa produkter och vi lägger även till andra veganska produkter regelbundet i sortimentet – håll utkik efter detta i vårt nyhetsbrev.

Vegansk kost är tidskrävande

Hos Lidl får du allt under ett tak: från färsk frukt och grönsaker till växtbaserad mjölk och köttalternativ. Du behöver alltså inte leta i olika butiker när du handlar. Många veganska rätter kan också tillagas på bara några minuter.

Vegansk kost leder till proteinbrist

En vuxen behöver i genomsnitt 48g protein per dag. En köttbit ger 19g protein per 100g. Växtbaserade alternativ kan lätt överträffa det: mandlar ger hela 24 g, jordnötter till och med 26 g, röda linser 25 g och tofu ger 15 g protein per 100 g.

Att bli vegan hjälper ändå inte miljön

Efterfrågan avgör utbudet. Och det är inte bara bra för djurens välfärd, utan också för klimatet - våra Vemondo-produkter kompenserar för CO2-utsläpp och är 100 % klimatneutrala.

Klassiska rätter på veganskt vis

Tofu och tempeh i all ära men visst är det något speciellt med att äta klassiska rätter från den svenska husmanskosten på veganskt vis? Bland våra recept hittar du många spännande alternativ såsom spaghetti med veggie-köttbullar.

ANNAT INSPIRERANDE INNEHÅLL
Ekologisk mat & ekotips

Läsa om fakta och fördelar med ekologisk mat!


Läs mer

8 tips för mer matinspiration

Satsa på storkok, gör en veckomeny. Se fler tips här!


Läs mer

8 vego-måsten till köket

Användbara tips för dig som vill äta mer växtbaserad mat!


Läs mer