The browser is not supported
To display the website correctly, please use one of the following browsers.CautionPlease update your browser, if you proceed with this browser, your shopping experience might not be successful!
    En illustration som visar hur man kokar ägg, från kylskåp till äggkopp.

    Koka ägg - Den kompletta guiden

    Att koka ägg är en av kökets mest grundläggande kunskaper, men också en av de mest underskattade. Ett perfekt kokat ägg kräver kunskap om temperaturer, koktid, kemi och hur uppvärmningen påverkar proteinerna i både vita och äggula.


    Koktid för ägg

    Här är de vanligaste koktiderna för ägg beroende på hur du vill ha dem.

    Resultat

    Tid

    Mycket löskokt

    4 min

    Löskokt

    5–6 min

    Mellankokt

    7 min

    Hårdkokt

    9–12 min

    Koka ägg snabbt i 4 steg

    1. Koka upp vatten.

    2. Sänk ner äggen försiktigt.

    3. Koka enligt tabellen ovan.

    4. Kyl äggen direkt.


    Så kokar du ägg till perfektion

    1. Förbered äggen

    Låt de stå i rumstemperatur i 1-2 timmar innan du ska koka äggen. Använd gärna ägg som inte är helt färska eller nyligen värpta. Välj hellre ägg som är 1-2 veckor gamla om du har möjlighet. De kommer vara enklare att skala än nya ägg.

    2. Välj kokmetod

    Det finns olika metoder för att koka ägg till perfektion. Vill du koka ägg som ett proffs på restaurangnivå även i hemmaköket så gäller det att veta hur man kokar ägg och vilka metoder det finns att välja mellan.


    Hetstart

    Äggen sänks ner i kokande vatten för att du ska veta exakt hur lång tid äggen har varit i det heta vattnet.

    Kallstart

    Äggen läggs i kallt vatten som kokas upp. Det gör att du minskar risken för sprickor i äggets skal men du får en sämre precision.

    Ångkokning med äggkokare

    Genom att ångkoka äggen med en äggkokare så får du lättskalade ägg och en jämnare tillagning. Det för att ångan i äggkokaren kommer runt om hela ägget i samma temperatur.

    3. Sjuda äggen – inte stormkoka

    Stormkokning av äggen orsakar sprickor och ojämn värme. För mer kontrollerad

    tillagning ska du istället sjuda äggen i 90–95°C. Använd en termometer som du känner

    dig osäker.

    4. Kyl äggen direkt efter kokning

    Lägg äggen i isvatten i 1–2 minuter för att stoppa efterkokningen.


    Koktid ägg tabell detaljerad

    Här är en detaljerad tabell för att koka ägg, minut för minut.

    Koktid

    Äggvitan

    Äggulan

    Resultat

    4 min

    Delvis fast

    Rinnande

    Mycket löskokt

    5 min

    Fastnar lätt

    Tjockt rinnande

    Löskokt

    6 min

    Fast

    Krämig

    Perfekt löskokt

    7 min

    Fast

    Mjuk

    Mellankokt

    9 min

    Helt fast

    Fast

    Hårdkokt

    12 min

    Helt fast

    Smulig

    Genomhårdkokt

    Recept med kokt ägg

    Vad händer när man kokar ägg?

    Äggvitan

    Består mest av albumin. Proteinerna koagulerar vid cirka 62–65°C och gör vitan fast.


    Äggulan

    Stelnar vid cirka 68–70°C. Först blir den krämig, sedan helt fast.


    Luftficka i ägget

    Större i äldre ägg → lättare att skala.


    Efterkokning

    Ägget fortsätter tillagas efter att du tagit upp det. Snabb kylning i isvatten stoppar efterkokningen av äggen.

    Vanliga problem vid äggkokning

    Grön äggula

    Orsak: för hög temperatur eller för lång koktid på äggen.

    Lösning: kortare tid + snabb kylning.


    Äggen spricker när de ska kokas

    Orsak: temperaturskillnad.

    Lösning: Lägg fram äggen 2 timmar innan tillagning i rumstemperatur eller sänk ner dem långsamt i vattnet.


    Svårt att skala ägg

    Orsak: ägget är för färskt.

    Lösning: ångkoka äggen eller använd dig av äldre ägg.

    Avancerade tekniker för att koka ägg

    Sous vide ägg

    Att koka ägg i sous vide gör att du får en exakt temperaturstyrning. Många restauranger använder sous vide för att få samma resultat varje gång vid äggkokningen.

    Genom att styra vattnets temperatur till exakt 63 grader och låta äggen ligga i vattenbadet i 50 minuter kokas äggen till exakt 63 grader.


    Temperatur Resultat

    63 grader Krämig äggula och mjuk vita.

    65 grader Krämig äggula och fastare vita.

    Onsen tamago ägg

    Japansk metod där ägg värms i ca 70°C i 25–30 minuter.

    Ger en krämig äggula och en silkeslen äggvita. Dessa ägg används ofta i maträtter som nudelsoppor eller som ett tillbehör.

    Koka många ägg samtidigt

    • Använd mycket vatten.
    • Lägg äggen i ett lager.
    • Lägg till 30–60 sekunder vid kokningen om du har stora mängder ägg.
    Avokadotoast med pocherat ägg, sallad, tomat och fetaost.

    Pochera ägg till perfektion

    1. Koka upp mycket vatten i en kastrull.
    2. Tillsätt en skvätt vitvinsvinäger eller ättika i vattnet 1 msk per 2 liter vatten.
    3. Sänk värmen så att vattnet sjuder.
    4. Knäck ägget i en skål vid sidan av.
    5. Rör om i vattnet med slev så att det bildas en virvel in mot mitten.
    6. Häll i ägget från skålen i mitten av virveln och låt det snurra runt i vattnet.
    7. Sjud ägget i kastrullen i 3 minuter eller tills att du ser att äggulan är täckt av tillagad äggvita.
    8. Plocka upp ägget med en hålslev och låt vattnet rinna av på en servett.

    Så skalar du ägg perfekt

    Att skala ägg utan att vitan följer med handlar i grunden om kemi. När ett ägg blir äldre (7-14 dagar) stiger pH-värdet, vilket gör att hinnan på insidan av skalet släpper lättare från vitan. Därför är ägg som hunnit lagras några dagar betydligt enklare att skala än helt färska ägg. Att lagra äggen utanför kylskåpet är inte ett bra alternativ då risken för salmonella ökar.

    Skala ägg på rätt sätt

    1. Ångkoka äggen om du har möjlighet.

    2. Kyl i isvatten.

    3. Knacka runt hela skalet med baksidan av en sked.

    4. Rulla ägget lätt mot bänken.

    5. Skala ägget under rinnande vatten.

    Hållbarhet ägg

    Råa ägg hållbarhet

    Råa ägg kan förvaras både i rumstemperatur och i kyl, men hållbarheten förändras beroende på hur de lagras.


    Råa ägg i rumstemperatur

    Råa ägg klarar sig bra i rumstemperatur och bäst före-datumet på kartongen är

    anpassat för detta. Även om märkningen ofta anger 28 dagar håller de i praktiken längre, vanligtvis upp till omkring sex veckor från värpning.


    Råa ägg i kylskåp

    Förvarar man äggen kylt ökar hållbarheten markant. I kylskåp kan råa ägg hålla sig fräscha i upp till tre månader från värpning. Kylan bromsar åldringsprocessen och gör att ägget behåller både smak och kvalitet längre.


    Förvaringstips för ägg

    Placera gärna äggen med den spetsiga änden nedåt. Det hjälper luftfickan att hålla sig stabil, vilket i sin tur förbättrar hållbarheten.


    Tillagade ägg hållbarhet

    Hållbarheten förändras kraftigt efter att ägget har kokats. Det är viktigt att du inte kokar fler ägg än du kommer att äta inom de närmsta dagarna.


    Tillagade ägg rumstemperatur

    Hårdkokta ägg bör inte ligga framme för länge. Ett löskokt ägg bör inte lämnas ute i rumstemperatur i mer än 2 timmar eftersom bakterier växer snabbt i temperaturer över 8 grader.

    Tillagade ägg i kylskåp

    Ägg som förvaras med skalet kvar håller sig bra i upp till en vecka. Skalade ägg bör förvaras i en tät behållare eller matlåda för att inte torka ut eller ta smak från andra livsmedel. På det sättet håller de sig fräscha i ungefär 2–3 dagar.

    Ägg näringsvärde

    Litet ägg (S)

    Vikt: under 53 g.

    Ett litet ägg (ca: 48 g) innehåller ungefär 54 kcal, 5,2 g protein och 3,7 g fett.

    Medium ägg (M)

    Vikt: 53–63 g. Ett medium ägg (ca: 58 g) innehåller ungefär 66 kcal, 6,4 g protein och

    4,6 g fett.

    Large ägg (L)

    Vikt: 63–73 g.

    Ett large ägg (ca: 68 g) innehåller ungefär 78 kcal, 7,5 g protein och 5,4 g fett.

    Extra large ägg (XL)

    Vikt: 73 g eller mer.

    Ett extra stort ägg (ca: 78 g) innehåller ungefär 90 kcal, 8,6 g protein och 6,2 g fett.


    Äggets vita och gula vid olika temperaturer

    Äggvita

    • 57–60°C: proteiner börjar koagulera.

    • 62–65°C: äggvitan blir fast.

    • 80°C+: genomstelnad.


    Äggula

    • 65–68°C: krämig äggula.

    • 70–75°C: fast äggula.

    • 80°C+: smulig äggula.

    Koka ägg till olika måltider

    Kokgrad

    Tid

    Konsistens

    Måltider

    Löskokta ägg

    4-6 min

    Rätter där äggulan

    fungerar som sås

    Ramen, Avokadomacka,sparris med ägg, Poké bowl

    Mellankokta ägg

    7 min

    Sallader, bowls, och

    mackor

    Äggsallad, nudelsallad, frukostmacka, kycklingsoppa

    Hårdkokta ägg

    9-12 min

    Kalla rätter och röror

    Äggmacka, potatissallad, smörrebröd,

    tonfisksallad, ägghalvor

    Populära maträtter som innehåller kokt ägg

    • Ramen är en japansk nudelsoppa som ofta toppas med ett sojamarinerat löskokt
    • ägg som serveras med en lös eller krämig äggula.
    • Avokadomacka är en skiva bröd med avokado och ett pocherat ägg som ligger
    • på toppen. Det pocherade ägget ska ha en löskokt äggula som rinner ut när du
    • skär i det, vilket gör att hela mackan blir krämig i texturen.
    • En klassisk gubbröra innehåller kokt ägg, potatis, dill och ansjovis.
    • Äggsallad är en sidorätt som bygger på hackat hårdkokt ägg som blandas med
    • majonnäs, grönsaker och kryddor.
    • Räkröra med hackat hårdkokt ägg som blandas med majonnäs, rödlök och räkor.


    Äggets uppbyggnad på molekylnivå

    • Proteinernas denaturering

    Värme bryter bindningar → proteiner vecklas ut → nya bindningar bildas → ägget stelnar.


    • Lipoproteiner i äggulan

    Fetter och proteiner binder vatten → krämig konsistens vid ~65–68°C.


    • Vid högre temperatur förloras vätska → gulan blir torr.
    • Järn och svavel reaktion

    Vid överkokning reagerar svavel från vitan med järn i gulan → grön ring.


    • pH-förändringar

    Äldre ägg har högre pH → hinnan släpper → lättare att skala.


    Vanliga frågor om att koka ägg

    Lägg ner äggen i kokande vatten och låt de koka i 5–6 minuter. När de har kokat klart lägger du ner äggen i en skål fylld med is och vatten för att snabbt stoppa tillagningen.

    Sänk koktiden och kyl äggen snabbt.

    De är för färska. Äldre ägg har högre pH och är lättare att skala.

    Sänk ner ägget i en skål eller kastrull fylld med vatten. Nu kan du se hur ägget beter sig i vattnet. Sjunker ägget är det färskt. Står ägget upp är det äldre men ätbart. Flyter ägget upp till ytan är för gammalt för att äta.

    Ja. Äggulan blir först fast, sedan smulig vid högre temperaturer.

    Ja, så länge sprickan uppstått under kokning och ägget är genomkokt.

    Upp till 7 dagar oskalade, 2–3 dagar skalade.

    En äggkokare fungerar genom att värma en liten mängd vatten som snabbt omvandlas till ånga. Ångan tillagar äggen jämnt och skonsamt. Mängden vatten du häller i avgör hur löskokta eller hårdkokta äggen blir. När allt vatten har förångats stänger äggkokaren av sig automatiskt, vilket gör att äggen inte kan bli överkokta.

    ANNAT INSPIRERANDE INNEHÅLL