Vegansk mjölk och hållbarhet
Du kanske har hört en del om växtbaserad mjölk som ett mer hållbart alternativt till komjölk.
Men då är nästa fråga – vilken vegomjölk är mest hållbar? Under 2018 gjordes en studie vid universitetet i Oxford för att analysera påverkan av framtagning för ett glas av olika typer av vegomjölk. Bland annat tittade de på hur mycket växthusgaser som bildades och hur mycket mark som behövs för att odla de olika växterna och hur mycket vatten som behövdes. Vad är då mest hållbart? Ja, det beror på vad man tittar på!
Studien tittade på 5 olika typer av mjölk: komjölk, rismjölk, sojamjölk, havremjölk och mandelmjölk. Av dessa var komjölk den som gav allra mest utsläpp, behövde mest mark och vatten, tätt följt av rismjölk som också behövde mycket vatten och ledde till mycket utsläpp. Sojamjölk, havremjölk och mandelmjölk gav alla mindre mängder utsläpp och behövde liknande mängder mark för att framställas, dock var mandelmjölken den som behövde allra mest vatten efter komjölken.
Åter till frågan: vilken mjölk är då mest hållbar? Enligt denna studie och om man tittar på dessa tre faktorer så är det inte komjölken i alla fall utan snarare sojamjölken eller havremjölken!