Gladare påsk!

Antingen trycker du i dig ungefär sju ägg i ett svep eller så är ägg det sista du vill äta till påskmiddag. Kanske har du längtat sedan i julas efter att få njuta av sill, köttbullar och lax igen. Eller så skulle du mycket hellre svänga ihop en pad thai med tofu. Vad vet vi.

 

Hos oss hittar du allt från det svenska påskbordets uppskattade klassiker till nya spännande favoriter. Kanske är det i år som du skapar en helt egen tradition? Oavsett hur du firar så hittar du all påskmat och alla påskrecept du behöver på Lidl. Allt annat hade varit olidligt.

Påskmatens historia

Inget påskbord är komplett utan sill och lax – men så har det inte alltid varit. Sill blev en hit som festmat först under 1800-talet och för laxen dröjde det ännu längre. Även om båda fiskarna är självklarheter idag så väckte det blandade känslor ända fram till 70-talet. Det sågs helt enkelt som fattigmat, ingenting man skulle ha på en storslagen påskbuffé.

 

Att vi äter lammstek är inlånat från den judiska påskhögtiden och berättelsen om judarnas uttåg ur Egypten. Offerlammet blev där en symbol för att ta bort världens synder och som ett beskydd från dödsängeln. Dramatiskt värre och kanske ingenting du vanligtvis tänker på under en påsklunch!

Lammstek

 

 

Den perfekta lammsteken

En dos tålamod – och alternativt en stödmacka – kan behövas, för lammstek till påsk måste få ta sin lilla tid. Men det är värt all väntan för en perfekt påskmiddag. Kika här för recept!

Äggmålning

Varför vi målar ägg

Påskmat och påskgodis i all ära men lika härligt är väl ändå med traditionen att måla ägg. Men varför gör vi det? Ägget har i alla tider setts som en symbol för pånyttfödelse och liv – och i det gamla bondesamhället var det faktiskt lyxigt med ägg. Som om det inte vore nog var det under den katolska tiden olagligt att äta ägg under fastan som ledde fram till påsken. Med allt det där inräknat är det inte konstigt att folk var som tokiga i att måla påskägg. Det blev en naturlig present och för att piffa upp det hela började man helt enkelt måla dem också. På den tiden färgades äggen förstås på naturlig väg – och det kan du också göra!

Exempelvis kan du göra följande för att färga ägg naturligt:

 

För att få blåa ägg:
1 dl blåbär och 1 tsk ättika

Eller varför inte påskigt gula:
2 msk gurkmeja och 1 tsk ättika

Andra naturliga grejer du kan slänga i äggkoket för att få fina färger:
Rödkål
Rödbetor
Lökskal
Te
Kaffe

Påskgodis

Äggstra roliga påsklekar!

Äggjakt
En klassiker i stil med Vasaloppet! Den något underliga typen Påskharen gömmer godisägg i trädgården eller inomhus och målet är att hitta och äta upp godiset.

 Äggstafett
Skedar har funnits sedan urminnes tider – och någon gång kom ett geni på att man kunde springa runt en markering med ett ägg balanserat på skeden i mun. Om ni är två lag så kan ni även köra stafett. Det lag som först kommit runt hela banan utan att tappa sina ägg vinner!

Äggrullning
Det kanske aldrig kommer bli en OS-sport – men kul är det! Äggrullning går ut på att rulla målade och hårdkokta ägg nerför en backe. Vinner gör den av er vars ägg rullat längst. Enkelt.

Dukning tulpaner

 

Tips för dukning

Påsken är för många av oss början på våren – så varför inte ta in naturen på bordet! Allt från påskliljor, pärlhyacinter till rosa tulpaner ger hopp om ljusare tider på påskafton. Och inte är det konstigt att många väljer att pynta sitt bord i gult. Allt från de traditionella symbolerna som kyckling, äggula och vårens sol kommer i den glada färgen – och just den här påsken kan nog glada färger behövas mer än någonsin.

Fler recept för påsken: