Trädgårdstips

Egen kompost

Visste du att komposten är din trädgårds allra bästa kompis? Den ger nämligen näring och nytt liv till jorden!

Återvinn dina rester

Ägg- och lökskal, gamla tepåsar och citroner – ja det är bara några förslag på vad som borde ligga i komposten istället för i soporna.

Odlar du lavendel?

Klart du gör! Eller så kanske du borde börja. Förutom att de är vackra kan du nämligen torka dem och lägga i garderoben – kläderna luktar ljuvligt och det håller borta skadedjur.

På tal om lavendel

”Det var ett himla tjat om lavendel”, tänker du kanske. Men om du tar en bunt och sätter fast i duschmunstycket kommer aromerna ångas upp med vattnet och skapa en riktigt spa-känsla!

Alla krukväxter är olika

Placerar du alltid krukväxter i fönstret? För mycket solljus kan skada vissa plantor och göra dem torra. Kolla därför upp innan om just din växt borde stå i fönstret – eller på bokhyllan.

Vattna eller inte vattna?

Bra fråga! Eftersom alla växter är olika är det inte säkert att du behöver vattna allihopa samtidigt. En tumregel är att kolla om jorden längst upp känns torr – då är det antagligen dags!

Omplantera mera

På samma vis som du bytt skostorlek sedan barndomen– så växer dina växter ifrån sin kruka. När rötterna fyller krukan, när jorden tagit slut eller när växten helt enkelt ser överdimensionerad vet du att det är dags.

Städa bladen

Om bladen är dammiga tar de inte till sig lika mycket solljus. När du ändå städar huset – städa bladen också med en lätt fuktig trasa.

Ge dina växter näring

Vi människor behöver äta mat – och på samma vis behöver våra växter regelbundet få i sig växtnäring.

Skapa fjärilshotell

Få fler besök av fina fjärilar med några enkla knep. De älskar kryddväxter som oregano, salvia och timjan men även väldoftande blommor som pärlhyacint, kaprifol och vårlök.

På tal om vårlök

Det här med att fjärilar gillar vårlök är bara en anledning till att inte slänga dina överblommade lökväxter. Omplantera det du haft inne i trädgården till nästa vår. Även primula och hortensia går utmärkt att plantera igen.

Plantera och ät

Att bara äta i all ära – men visst är det kul att äta det du odlat själv? Tryck här för ett smarrigt recept på paj med egenodlade tomater.

Ge uterummet mer rymd!

Nå nya höjder på balkongen eller uteplatsen genom att – just det – bygga på höjden. Placera ut dina växter på växtställ i olika nivåskillnader och se skillnaden du också.

PH-enomenal hortensia

Hortensians färger är inte bara fina – utan nästan lite magiska. Färgen bestäms nämligen av vilken jord du odlar den i. Neutral till svagt sur jord ger vita, rosa eller cerise blommor – medan kalkfattigare jord blir till blåa.

Pollinatörer

Att pollinatörer som bin, humlor, fjärilar och skalbaggar är viktiga för oss människor är en underdrift. Utan deras hjälp skulle vi nämligen förlora tillgång till mängder av mat och vackra växter. Det fiffiga är att du kan underlätta för våra bevingade kompisar genom att plantera sådant som de tycker om – ännu en anledning till att fixa fint i trädgården i år!