Nu blommar det!

Nu är hösten här! Men blommorna behöver lika mycket kärlek ändå, om inte mer. För dig som har gröna fingrar blir arbetet med växterna lite mer av en utmaning. Men med vårt stora sortiment hittar du allt du behöver – från blomjord till växtnäring. Även om sommaren kommit och gått, kan du fortsätta uppleva sommarens dofter. Och hur härligt är inte det?

Vårblommande lökar bör du plantera redan på hösten. Då kan du få en riktigt härlig vårskörd som exempelvis Krokus, Påsklilja eller Tulpaner. Ju tidigare du planterar vårlöken desto bättre. Det är bra om löken får god tid på sig att rota sig. Gör såhär: gräv en grop som är cirka tre gånger så djup som löken är stor, lägg ner löken med den spetsiga sidan uppåt, gödsla med benmjöl, täck över med jord och vattna. Sådärja! Nu är vi igång!

Även Blåklint är en utmärkt blomma att så på hösten, då bäddar du upp för att få en tidig blomning nästa år. Det är nämligen först när marken värms upp och dagarna blir längre som fröna gror.

Om du planterar i frön kan du börja tidigt på året – i vissa fall redan i mars. Men en generell regel är att vänta med att ställa ut krukan tills du känner att frostnätterna helt säkert är förbi. Även om blommor längtar ut så kan det vara bra att få dem att vänja sig.

Det är viktigt att hitta en balans mellan skugga och solljus. Ofta kan man tro att alla blommor älskar sol. Men vissa föredrar faktiskt att stå i skuggan. Ampelskära och Petunia klarar sig utmärkt i mer ljusskygga lägen. Samma gäller Flitiga Lisa och Sommarbegonia.

När det gäller skötsel och plantering kan det vara svårt att veta vilka typer av blommor som växer bäst under den här perioden. Därför är det bra att veta vilka sorter som är mer torktåliga. Pelargoner finns i många sorter och färger och blommar dessutom flitigt, även när det är torrt ute. Även Stjärnöga är en lättskött blomma som gärna vänder sig mot solen samt är köldtålig.

Få saker får trädgården att prunka som hängande växter, men vissa blommor trivs bättre i ampel än andra. Murgröna och Penningblad ringlar fint och får uteplatsen att kännas som en oas, och en fin Petunia trivs bra i ljus och värme och kan bidra med riktig färgfest. För att lyckas bäst bör du tänka på ampelns placering. Ett vindskyddat läge kan göra underverk för din växt att blomma ut ordentligt, och gärna rikligt med sol. Men det finns också växter som, även i ampeln, trivs bra i skugga, till exempel Begonia.