Nu blommar det!

Sommar! Nu är det hög säsong att införskaffa planteringsjord och sätta växter. Perfekt för dig med gröna fingrar! Odla din egna drömträdgård, full av sommarblommor. Med vårt stora sortiment hittar du allt du behöver – från blomjord till växtnäring. Allt så du kan få uppleva sommarens dofter alldeles utanför huset. Du ska inte tro det blir sommar ifall inte någon sätter fart! 

Efter vår kommer sommar, och när det gäller skötsel och plantering kan det vara svårt att veta vilka typer av sommarblommor som växer bäst under den här perioden. Därför kan det vara bra att veta vilka sorter som är mer torktåliga. Pelargoner finns i många sorter och färger och blommar dessutom flitigt, även när det är torrt ute. Även stjärnöga är en lättskött blomma som gärna vänder sig mot solen samt är köldtålig.

Om du planterar i frön kan du börja tidigt på året – i vissa fall redan i mars. Men en generell regel är att vänta med att ställa ut krukan tills du känner att frostnätterna helt säkert är förbi. Även om sommarblommor längtar ut så kan det vara bra att få dem att vänja sig. Ställ ut blommorna en timme på balkongen varje dag och öka sedan allt eftersom så kommer de bli tåliga mot vind och regn och dessutom vänja sig mot det starka solljuset. 

Det är viktigt att hitta en balans mellan skugga och solljus. Ofta kan man tro att alla sommarblommor älskar sol. Men vissa föredrar faktiskt att stå i skuggan. Ampelskära och Petunia klarar sig utmärkt i mer ljusskygga lägen. Samma gäller Flitiga Lisa och Sommarbegonia.

Få saker får trädgården att prunka som hängande växter men vissa sommarblommor trivs bättre i ampel än andra. Murgröna och Penningblad ringlar fint och får uteplatsen att kännas som en oas, och en fin Petunia trivs bra i ljus och värme, och kan bidra med riktig färgfest. För att lyckas bäst bör du tänka på ampelns placering. Ett vindskyddat läge kan göra underverk för din växt att blomma ut ordentligt, och gärna rikligt med sol. Men det finns också växter som, även i ampeln, trivs bra i skugga, till exempel Begonia.