
Oavsett om du lagar mat som hobby eller om du är en riktigt passionerad mästerkock behöver du ha bra koll på hur du rengör din spis. Spilld grädde, stänk av fett, en överkokt sås eller ett droppande lock lämnar snabbt fula märken på spishällen. Den här guiden förklarar varför det är så viktigt med en ren spis, vilka husmorsknep som fungerar bra och hur du rengör din spishäll snabbt och effektivt. Vi rekommenderar att du gör spisrengöringen till en del av din regelbundna rutin i köksstädningen. Varför inte testa att rengöra spisen samtidigt som du rengör ugnen för att spara lite tid!
Innehåll:
En ren och skinande spis gör inte bara matlagningen mer rolig, det gör även att du undviker en hel del problem. Bakterier kan snabbt frodas bland gamla matrester och dessutom kan en smutsig spis göra att den inte fungerar lika bra. Om kastrullen inte längre står platt på hällen på grund av beläggningar blir inte uppvärmningen heller lika effektiv. Detta påverkar inte bara tillagningstiden, utan även elräkningen. Därför är det viktigt att göra rent spisen med jämna mellanrum. Allra helst bör spishällen torkas av med en fuktig trasa efter varje användning för att undvika att det bildas beläggningar.
Bakpulver kan till exempel användas för mindre smuts och kan även göra susen för spishällen. Blanda bakpulvret med lite vatten för att bilda en tunn smet och applicera den sedan på spisen. Du kan också använda vinäger och citronsaft utspädd med lite vatten.
Du kan också använda salt för att ta bort enklare beläggningar. Strö salt på en något varm spis och gnugga med en fuktig trasa.
Prova att rengör din glashäll med socker. Fukta sockerbiten lätt men se till att inte blöta den för mycket då detta gör att sockerbiten smular sönder. Gnugga sockerbiten på spishällen för att få bort fläckar och torka sedan av allt med en fuktig trasa.
Använda en keramisk hällskrapa för inbrända matrester som inte går bot med ovan metoder.
Prova att smeta på tandkräm vid hörn och springor på spisen och borsta sedan bort smutsen med en mjuk tandborste.
Viktigt för alla rengöringsmetoder: Efter sköljning med rent vatten bör du torka av spisen med en trasa för att undvika att det bildas kalkfläckar på hällen.
Den metod som passar bäst för att rengöra spisen beror på vilken typ av spishäll som du har. Detta gäller speciellt känsliga ytor som glaskeramik – här är det viktigt att vara extra skonsam när man rengör dessa hällar så att det inte blir några repor.
Särskilt lämplig för rengöring | Rekommenderas inte | |
Elektriska plattor | Grova svampar, bakpulver, skurmjölk | Skrapa |
Glaskeramik/Ceran | Skrapa, tvättmedel | Grova svampar, vinäger,citron, salt |
Gas | Grova svampar, bakpulver | Skrapa |
Induktion | Skrapa, tvättmedel | Grova svampar |
Induktionshällen är lättare att hålla rent än en vanlig spisplatta men det finns fortfarande en del saker man bör tänka på när man rengör en induktionshäll. Här det viktigt att vara extra skonsam du hällen är en slät yta, använder man stålull eller andra skarpa redskap för att rengöra denna typ av spis är det lätt att det blir repor. Följ stegen nedan för att se hur du rengör induktionshäll på rätt sätt!
Torka induktionsfältet med en bomullstrasa efteråt för att undvika kalk- och vattenfläckar. Se till att duken inte luddar och att inga fiberrester finns kvar på spisen.
För att undvika och ta bort rostfläckar kan du använda dig av lite vaselin. Vaselinet håller fukt borta från känsliga områden. Med glaskeramik hjälper ett tunt lager vaselin till att förhindra att smuts "äter" in på ytan i första hand.
Torka alltid bort fläckar, spill och överkokt mat direkt, eller som senast direkt efter du är klar med matlagningen. Kryddor kan även bränna fast i hällen och bör därför torkas av snabbt.
Håll koll på matlagningen och lägg undan mat som inte behövs på en gång, då minskar du risken för att saker välter och orsakar fläckar. Du kan också använda ett överkokningsskydd för grytor för att hindra att det kokar över.