Text And Image Section

Rengöra mikrovågsugn

Att diska tallrikar, rengöra spisen och torka av diskbänken glöms sällan bort under städningen, men att rengöra mikrovågsugnen missar de flesta. Varje gång du värmer mat i micron dunstar det vattenånga från det du mikrar. Den kan i vissa fall vara helt utan lukt och i andra fall sätter det sig som berget. Att mikra fisk eller popcorn kan ställa till det ordentligt.


Om du har fått dålig lukt eller annan smuts i mikrovågsugnen så är det bra att verkligen rengöra den. Visste du att fett som fastnar i taket på micron kan droppa ner i det du mikrar efteråt? Bakterier frodas på varma, fuktiga och smutsiga platser, så se till att hålla rent och testa någon av våra rengöringsmetoder.

Text And Image Section

Rengöra micro med citron

Att använda citron i städningen är underskattat. Citron innehåller citronsyra som effektivt rengör micron och lämnar efter sig en behaglig doft.


 1. Börja med att hälla en halv kopp vatten i en mikrovågssäker skål.
 2. Pressa saften från en halv citron i vattnet och lägg sedan i den pressade citronhalvan i skålen.
 3. Placera skålen i mikrovågsugnen och kör på högsta effekt i 3-5 minuter. Värmen kommer att skapa ånga från citronvattnet.
 4. Efter avslutad tid, låt skålen vila i micron i några minuter för att svalna.
 5. Använd en mjuk trasa eller svamp för att torka av insidan av mikrovågsugnen. Ångan har nu löst upp smuts och fett, vilket gör det enkelt att torka bort.


Rengöring med citron är inte bara effektiv för att ta bort matrester och fett, utan den fräschar också upp mikrovågsugnen med en citrondoft.

Rengöra micro med ättika

Ättika är en annan utmärkt rengöringsmetod för din mikrovågsugn. Så här gör du för att rengöra micron med ättika:


 1. Blanda en kopp vatten med två matskedar vit ättika i en mikrovågssäker skål.
 2. Ställ skålen i mikrovågsugnen och mikra på hög effekt i 5 minuter. Denna process kommer att generera ånga som luckrar upp smuts och fett.
 3. Efter att tiden löpt ut, låt skålen stå kvar i mikrovågsugnen med dörren stängd i några minuter så att ångan fortsätter att verka.
 4. Ta ut skålen (var försiktig, den kan vara varm) och använd en mjuk trasa eller svamp för att torka av insidan av mikrovågsugnen. Om det finns särskilt svåra fläckar kan du doppa trasan eller svampen i blandningen och använda den för att skrubba bort dem.


Ättikans syra är effektiv för att lösa upp fett och desinficera, vilket lämnar mikrovågsugnen ren och hygienisk.


Rengöra micro med bikarbonat

Bikarbonat är ett fantastiskt rengöringsmedel, särskilt för att ta bort envisa fläckar och lukt. Så här använder du bikarbonaten i din rengöring:


 1. Blanda bikarbonat med lite vatten för att skapa en tjock pasta.
 2. Applicera pastan direkt på fläckarna inuti mikrovågsugnen. Låt sitta i några minuter.
 3. Använd en fuktig svamp eller trasa för att skrubba de behandlade områdena.
 4. Torka sedan av all bikarbonat med en fuktig trasa. Du kan behöva skölja trasan ett par gånger för att få bort allt.


Denna metod är särskilt bra för att ta bort intorkade matfläckar och dålig lukt i micron.


Så håller du mikrovågsugnen ren och fräsch

Det krävs regelbundet underhåll att hålla din mikrovågsugn ren och välfungerande. För att upprätthålla renligheten är det viktigt att snabbt ta hand om spill och stänk så fort de uppstår, vilket förhindrar att matrester torkar och blir svårare att rengöra. Det är också viktigt att torka av insidan av mikrovågsugnen med en fuktig trasa regelbundet, helst en gång i veckan, även om den inte verkar smutsig.


Den roterande tallriken bör inte glömmas bort (om din micro har en). Se till att ta ut och diska av den med diskmedel och vatten regelbundet. Som nämnt i tipsen ovan kan du få bort dåliga lukter genom att mikra en skål med vatten och antingen citronsaft eller ättika. Efter användning är det bra att låta dörren till mikrovågsugnen vara öppen en stund för att släppa ut ånga och lukter, vilket bidrar till att hålla din mikrovågsugn fräsch.

Frågor om rengöring av mikrovågsugnen

Det är bäst att undvika starka kemiska rengöringsmedel i mikrovågsugnen. Dessa kan lämna rester och är inte alltid säkra att värma upp. Naturliga lösningar som ättika, citron och bikarbonat är säkra och effektiva alternativ.

Det beror på användningen, men en god vana är att torka av insidan en gång i veckan och göra en grundligare rengöring en gång i månaden.

För brända matrester, använd en pasta av bikarbonat och vatten. Applicera den på fläcken, låt sitta en stund och skrubba sedan försiktigt. Om det behövs kan du upprepa processen.

Nej, både citron och ättika är skonsamma och säkra för rengöring av mikrovågsugnar. De är naturliga desinfektionsmedel och lämnar ingen skadlig rest efter sig.

För att neutralisera dåliga lukter, mikra en skål med vatten och några skivor citron eller en blandning av vatten och ättika. Detta hjälper till att fräscha upp mikrovågsugnen och tar bort dåliga lukter.

Det tar mellan 2-10 minuter beroende på om du rengör micron med citron, ättika eller bikarbonat.

Tänk på att inte använda för starka rengöringsprodukter då det kan skada finishen på din micro. Använd gärna ett par droppar diskmedel i ljummet vatten och en mjuk trasa. Då kommer din mikrovågsugn inte att repas eller skadas under tiden. Glömt inte att torka av micron efteråt med en torr trasa för att minska risken för ränder efter diskmedlet.

ANNAT INSPIRERANDE INNEHÅLL