Fira julen 2020 med Lidl!

Du kanske låter din plastgran stå i vardagsrummet året runt? Eller så köper du på julaftonsmorgon en ståtlig kungsgran. Det kanske är så att du skippar gran helt och hållet. Låt julen 2020 bli den bästa någonsin. Oavsett hur du väljer att fira jul har vi något för dig. Allt från klassisk julmat till annan god festmat. För oavsett om du äter julskinka eller pasta med pesto på julen så finns vi här för dig. Allt annat vore olidligt.

 

Hos oss finner du allt från det svenska julbordets klassiker till italienska delikatesser och lyxiga efterrätter. Ta del av våra bästa julrecept och skapa en jul helt på dina villkor. För det är du som bestämmer om det blir ris á la Malta eller färgglada macarons den här julen.

Julmaten för hela julen!

Världens bästa pepparkaksdeg

Varje jul är likadan – jakten på det perfekta receptet på pepparkaksdeg. Här kommer ett tips på ett riktigt bra pepparkaksdegrecept, spara detta så behöver du aldrig mer leta recept på pepparkaksdeg igen.

 

Att göra pepparkaksdeg är enklare än du tror! Det enda momentet som tar sin lilla tid är att degen måste vila ett dygn. Men det är mödan värt – för den som väntar på något gott får himmelskt goda pepparkakor!

 

Pepparkakor som pepparkakor kanske du tänker, men det är degen som gör den stora skillnaden. Att baka med en deg som är för hård eller spricker är olidligt. Vårt recept ger dig en smidig, kryddigt god och lättjobbad pepparkaksdeg perfekt för vinterns största högtid.

För hela din jul – och någon annans.

Tillsammans med Allwin samlar vi in och skänker julklappar till människor som inte kan köpa några själva. Vill du sprida julglädje till fler, gör det genom att lämna en klapp i våra butiker mellan 7 - 21 december! Julklappsinsamlingen pågår i alla Lidls 204 butiker.

 

Gör så här:

Ta med en julklapp eller köp en gåva i butiken. Märk julklappen med vem som skulle uppskatta paketet, till exempel  ”bokslukare i 10-årsåldern” eller ”Herr storlek L”. Det går även att lämna in oinslagna presenter som köps direkt i butik.

 

Lämna i vår julklappslåda vid kassan senast 21 dec. Fråga kassapersonalen så hjälper de dig.

 

Allwin delar ut klappar till barn och vuxna lokalt och regionalt genom hjälporganisationer och kyrkor.

 

God jul och tack för din insats! Tillsammans med Allwin skänker vi klappar till människor som inte kan köpa några själva.

Julskinka Lidl

Topprankad julskinka

Vad är väl julen utan en saftig och smakrik skinka på vörtbröd? Vår egen svenska julskinka har blivit topprankad flera år i rad. Det är inte alls märkligt. Allt annat hade ju varit olidligt. Men tro inte våra ord – läs recensionerna här och här.

Risgrynsgröt eller tomtegröt

Att risgrynsgröt kallas för tomtegröt har väldigt lite att göra med den snälle farbror i röda kläder vi kanske ser framför oss idag. Innan vi berättar historien om risgrynsgrötens uppkomst vill vi passa på att dela vårt bästa risgrynsgrötrecept med dig, så även du kan få njuta av en god tallrik gröt i jul.  

Förr i tiden trodde svenskar att varje gård hade en egen tomte som hjälpte till på gården. För att visa tacksamhet ställde man på julaftonskvällen ut en tallrik gröt på trappen. Gjorde man det inte kunde hemska saker hända. Exempelvis trodde man att gårdstomten kunde bli så arg om han inte fick sin risgrynsgröt att han dödade en kossa. Hårda bud minst sagt! Från början kunde gröten vara gjord på korn, gryn eller mjöl – men från 1800-talet så fick fler människor råd med risgryn. Voila, risgrynsgröten var född!

Traditionen att lägga smör i tomtegröten kommer också från det gamla bondesamhället. Tomten kunde vara kräsen och smör var dyrbart. Därför hällde man gärna ner en klick smör mitt i för att blidka honom.

Gröten är fortfarande en viktig del i ett traditionellt julfirande men under tiden med folktro var det än viktigare. Risgrynsgröten fick absolut inte ta slut under julfirandet, det var ett dåligt tecken och innebar otur.

Oavsett om du är rädd för otur eller bara kokar lite extra för att det är gott så är risgrynsgröt en given klassiker än idag. Tacka tomten för det!

Janssons frestelse

Ingen jul utan Janssons frestelse

Janssons frestelse är ett måste på julbordet – men varför? Vad är historien bakom denna delikatess? Och vem är egentligen Jansson?

Det finns två teorier till namnet. Det ena är att denna juldelikatess uppkallades efter operasångaren Pelle Janzon som levde på 1800-talet. Han var känd på sin tid som en riktig festprisse och brukade bjuda sina gäster på ansjovisgratäng, öl och snaps. Problemet med den här teorin är att Janssons frestelse fick sitt namn ungefär 40 år efter att Pelle gått bort.

Så om det inte är en matglad basbaryton som gett namn till julbordets favorit – vem kan det då vara?

Den andra teorin gör gällande att en dam på Östermalm i Stockholm vid namn Elvira Stigmark en kväll hade en bjudning. Hon bad sin kokerska, Sofie Pauline Brogårde, att döpa ansjovisgratängen sällskapet bjöds på och namnet som valdes var just Janssons frestelse. Namnet fick Brogårde från favoritfilmen ”Janssons frestelse” från 1928. Filmen handlar i korta drag om storbonden Jansson som helt enkelt frestar sin omgivning. Rollen som Jansson spelades av skådespelaren Edvin Adolphson, den tidens svenska Brad Pitt kanske man kan säga.

Så gratängen du varje år äter på julbordet är antagligen döpt efter antingen en filmhunk eller en festprisse. Vilken teori väljer du att tro på?

Julklappstips på riktigt bra julklappar!

Svårt att komma på bra julklappar att ge? Lidl har massor av härliga julklappstips till dig. Vi kan nog till och med säga att våra tips kan kvala in under bästa julklapparna julen 2020.