Få bort bananflugor en gång för alla

Det är lätt att tro att bananflugorna, eller fruktflugor som de ibland kallas, dyker upp som från tomma intet i diskhon, vid fruktskålen och i soporna. Och inte heller ger de sig enkelt. Även om de är helt ofarliga kan de föröka sig riktigt snabbt om de får chansen. Ohyra är ju aldrig kul, och speciellt under sensommaren bör man vara extra noggrann med att hålla köket extra rent då dessa små skadedjur trivs i varmare temperaturer. Håll spisen, kylskåpet och diskmaskinen extra rena under rötmånaderna och läs på för att ta reda på några klassiska tips för hur du undviker att ohyran dyker upp hos dig och vad du gör för att få bort bananflugorna om de tittar fram.


Vad är bananflugor?

Bananflugor är helt ofarliga skadedjur som oftast tar sig in i hemmet i frukten som vi redan köpt men då i form av ägg. Även om de är helt ofarliga är de sällan en gäst som man ser fram emot att hitta i köket. Bananflugan finns i alla delar av världen och eftersom den förökar sig så snabbt – honan kan lägga fler hundratals ägg under sitt 30-dagarslånga liv – kan de skapa stora problem om du inte tar itu med det snabbt.


Oftast upptäcker du de små, svarta flugorna vid övermogen frukt, vid soporna, diskhon eller vid vissa blommor. Bananflugan dras till socker och fermenterad mat. Därför blir det extra viktigt att hålla köket skinande rent under rötmånaderna.


Är bananflugor samma sak som blomflugor eller fruktflugor?

Bananflugor brukar ofta även kallas för fruktflugor då de många gånger upptäcks vid övermogen frukt. Blomflugor, å andra sidan, är en helt annan fluga som är större och liknar en geting.


Hur får man bort bananflugor? Här kommer 7 tips!

Du kan använda dig av en rad olika metoder för att bli av med bananflugor vare sig du väljer klassiska husmorsknep eller lite nyare varianter med speciellt framtagna bananflugemedel så finns det mycket att välja på för att bli kvitt ohyran. Här är några av våra bästa tips:


1. Gula klisterremsor

Sätt upp gula klisterremsor som är framtagna för att bli av med ohyra. Bananflugorna lockas till remsorna och fastnar sedan där. Sätt upp dem i hemmet i närheten av där du hittar flugorna. Ett enkelt sätt att få bort bananflugor utan vinäger eller andra ingredienser.


2. Speciellt framtaget medel mot bananflugor

Vissa matbutiker eller detaljhandlare säljer även speciellt framtagna medel för att ta bort flugorna. Innan du använder medlet kan det vara bra att se vad medlet innehåller för ingredienser så att det är så skonsamt som möjligt för miljön.


3. Köttätande växter

En mycket miljövänlig metod är att ställa en köttätande växt såsom tätört i köket. Inte nog med att den blir till en fin dekorationsdetalj i hemmet, de små flugorna samlas även upp på deras klibbiga blad. Då bananflugorna är väldigt små är det viktigt att välja en växt som har tillräckligt känsliga blad så att när bananflugan landar så känner växten av det och stänger sina blad. En kul detalj i hemmet, men har du en stor invadering av bananflugor kan det vara bra att använda någon av de andra metoderna som en kombinerad lösning då det kan ta tid innan växten har ”ätit upp” alla flugor.


4. Citron

Skär en citron på hälften och lägg den i ugnen under natten med ugnslucka öppen. När du vaknar på morgonen sätter du på ugnen på 200 grader under 5-10 minuter. Öppna sedan luckan. Bananflugorna gillar inte lukten av citron och kommer göra sitt bästa för att fly. Dessutom ger denna metod en riktigt fräsch doft i hemmet. Glöm inte att torka av ugnen från resterande citronsaft eller gör en djuprengöring av ugnen när du ändå är i farten.


5. Tom vinflaska

Låt en tom vinflaska stå framme som fortfarande har en slatt vin i botten. Bananflugorna kommer att dras till vinet och flyga in i flaskan men har desto svårare att ta sig ut.


6. Gör en egen bananflugefälla

Vårt favorittips med att få bort bananflugor är att göra en egen bananflugefälla!


Så gör du en egen bananflugefälla

  1. Häll äppelcidervinäger på ett fat, i en skål eller i ett glas.
  2. Tillsätt ett par droppar diskmedel tillräckligt för att få bort ytspänningen.
  3. Lägg till 1 tesked av något typ av sötningsmedel såsom honung, socker, agavesirap eller vanlig sirap.
  4. Låt bananflugefällan stå i några dagar. När du ser att det har samlats en del flugor kan du skölja av allt i diskhon. Finns det fortfarande många flugor i hemmet kan du göra om fällan på nytt till dess att alla är borta.


Tips för att undvika bananflugor i köket

1. Diskho

  • Spola diskhon ofta – minst två gånger per dag under sensommaren.
  • Häll kokande vatten i diskhon för att ta död på eventuella ägg som har lagts där.


2. Hushållssopor

Ta ut soporna ofta, se till att fruktavfall läggs i slutna påsar. Rengör noggrant i sopskåpet.


3. Återvinning

Rengör returflaskor, burkar och andra förpackningar som ska återvinnas.


4. Kompostering

Pausa med att samla upp till komposten inomhus under de varmare månaderna.


5. Ytor

Håll köket städat och låt ingen mat stå framme. Se även till att torka av alla ytor regelbundet.


6. Vädra

Bananflugor gillar varmare temperaturer så du kan undvika att de väljer att besöka ditt hem genom att vädra ofta och sänka temperaturen.


7. Krukväxter

Ställ ut de krukväxter som du märker drar till sig många bananflugor.ANNAT INSPIRERANDE INNEHÅLL