På ekogårdar får korna vara ute och beta längre. Utevistelseperioden är tiden före och efter betesperioden och ska sammantaget vara minst två månader men, när det går, ännu längre. Det innebär att eko-kor får vara ute fyra till sex månader beroende på var i Sverige gården finns.
På ekomjölkgårdar finns regler för kornas naturliga behov. Bland annat får de vara ute och beta mer klöver och gräs – och minst 60 % av maten bör komma från gården. Alltså odlas det mesta av kornas mat på den egna åkern där gödsel från korna sedan sprids som en naturlig del av kretsloppet.
5. Ekoägg
Med ekologiska ägg får hönorna större och friare ytor att röra sig på. De får ekologiskt foder och tillgång till utevistelse från maj till oktober. Under vintern har de tillgång till vinterträdgårdar med till exempel höbalar.
Enligt Livsmedelverket innehåller ekologiska ägg fler mineraler och vitaminer. Det sägs bero på att hönorna får bättre mat som ofta kommer från gården där de bor.
6. Välj en helt eko start på dagen!
Havremjölk från Vemondo, flingor från Crownfield, te från Lord Nelson, jordnötssmör från Maribel och en liten gingershot från Solevita. Vill du lyxa till det lite extra har vi också ekologisk blåbärssylt, rörörda lingon och både mandel- och havremjölk som är helt eko!
Varför inte fortsätta dagen med en helt ekologisk lunch? Ekopasta och ekopastasås från Combino toppat med ekologisk fetaost från Milbona.
Gott, ekologiskt och från våra egna märken!